Mongolië

1 augustus 2003, Mongolië

 

Ik ben 3 dagen in Mongolië geweest, eigenlijk te weinig om een totale indruk van het land te krijgen, maar een oordeel heb ik natuurlijk wel….. wat een puinhoop haha.

Nee, zonder dollen, Mongolië is een heel mooi land, dat voornamelijk bestaat uit glooiende gras heuvels, en in het midden een grote stad (Ulam Batar).

Een land met grote groene heuvels

 

Daar woont de helft van de hele bevolking (totale bevolking 1,8 miljoen) , de rest van het land is heel schaars bevolkt omdat het voor een groot gedeelte uit de Gobi woestijn bestaat. In de winter is het vrijwel onbewoonbaar door de kou, en in de zomer door de droogte. Maar toch het is wel een mooie natuur, waarschijnlijk omdat het zo anders is dan welk land dan ook.

Typische Mongoolse man

 

De mongolen hebben een veel opener instelling dan de Russen. De russen, lopen de hele dag maar nors voor zich uit te staren. De mongolen zijn veel internationaler ingesteld, praten beter Engels, en kijken alleen al een stuk vriendelijker dan de Russen.

Ik verbleef de eerste dag (ik kwam om 8 uur in de ochtend met de trein aan) in een hotel in het Centrum van de stad, en ondanks dat het een groot Hotel was, was er geen warm water, dat was wat minder. Werd middags door een gids opgehaald, en beetje rond de stad gereden, zwarte markt bezocht, een uitkijkpost over de stad in de bergen, en een tempel anex klooster, en de volgende dag hervatte dit zich met het Natural History Museum (met echte Dionosaurus skeletten en botten, en die kunnen dus heel groot worden).

Tja, daar hebben we er al wat van gezien

Middags werd ik naar een GER tent gebracht waar ik in een soort vakantie parkje 2 dagen moest door brengen in een echte GER.

Een GER tent, de traditionele Mongoolse behuizing

 

Een GER is een ronde nomadische tent, met in het midden een gat in het dak en een kacheltje met pijp erdoor in de tent. De tent, van een diameter van 4 meter of zo (dus best groot) wordt door de nomaden aldaar gebruikt om binnen 20 minuten op te zetten/af te breken. Omdat het geheel belegt wordt met dieren huiden en andere vage dingen is het lekker warm in die tent, en je kan ook de kachel nog onder het bed schuiven voor als het in de winter erg koud is. Ik kreeg verplicht een gids mee, ondanks dat ik gezegd had dat dat niet nodig was. Ik vreesde het ergste, want het kamp(je) was midden in de bergen, en ik was de enige in het hele kamp. Gaaaap, ik zag het echt al hangen, en waarschuwde mijn gids al dat als het morgen zou regenen, (de lucht was een beetje dreigend), ik met de bus naar Ulam Batar zou gaan, want ik had geen zin om de hele dag in een tent in de regen te gaan zitten. Nou, dat stuitte op een hoop verzet, want dat was veel te gevaarlijk bla bla
S avonds kwam ik echter wat leuke lokale mensjes tegen, en het leuk lopen praten (met handen en voeten) en die zouden de volgende dag langs komen, en zo gezegd en zo gebeurt, was het toch nog gezellig geworden in de tent. Eerste nacht goed geslapen, tweede nacht slecht omdat er een troep wilde paarden rond mijn tent liepen te grazen en hinniken. En ik moest ook vroeg op om de trein naar China te pakken om 8 uur. En koud dat het was in de ochtend… zooooo.

In de treinrit naar Bejing werd ik in een 4 persoons hut gepropt, met een Nederlander (Roel, en die zit hier nu naast me te internetten), en een Spaans koppeltje, waarvan de man officieel Mongools was maar goed Spaans praatte. Was allemaal heel gezellig, alleen duurde de reis erg lang, tot de volgende dag 3 uur. Ik had 14 uur in me hoofd, maar het werden er dus bijna 30. Wel leuk is dat de grens met China, de treinstellen op andere wielen gezet moesten worden omdat China blijkbaar een andere maat heeft. Hele wagons tegelijk worden met mensen en al opgetild om op Chinese wielen te worden gezet.

Alsof we een lekke band hadden

 

Zit nu 1 dag in Beijing, wat een wereldstad, wat een verschil met Moskou, en nog groter verschil dan met Mongolië. Heel modern, heel veel hoog bouw, en heel veel activiteit, en heel veel Chinezen haha. Maar, daarover morgen of zo meer, want ik heb nu een i-net plekkie gevonden (en dat was niet makkelijk)

Laatste update op augustus 24, 2021