Aziatische eigenaardigheden

Aziatische eigenaardigheden

Tijdens mijn trip heb ik rare dingen gezien of meegemaakt, tenminste, dat vind ik. Ik zal proberen er wat met jullie te delen. Ik ben tot nu toe alleen in Sri Lanka, India, Bangladesh en Nepal geweest, dus daar gaat het specifiek, over. Wat dacht je hier van:

-Elke avond valt de elektra wel een of twee keer voor korte of langere periode uit. Maakt niet uit welke stad je bent.

-Als dat gebeurt, heeft elk winkeltje, hutje, schuurtje of palmbladerenopstalletje een kleine generator voor de deur staan om stroom te leveren, met gevolg dat, zeker in de grote stad, de smog/rook/stank/lawaai ontwikkeling gelijk word verdubbeld.

-Ondanks het debiele verkeer, zie je weinig ongelukken, en dat is wel vreemd, want aan regels houd niemand zich.

-Je ziet weinig kinderen, en als je ze ziet lachen ze ALTIJD. Ze zijn over het algemeen goed opgevoed en vriendelijk.

-Een stoep is NOOIT effen (als er überhaupt een stoep is natuurlijk), je kan dus NOOIT lopen en rond kijken, want voor je het weet stoot je je teen tegen iets, of lig je in een gat.

-Ze vragen altijd naar he naam, je ‘ good-name’. Ik moet toch eens vragen wat mijn bad-name dan zou zijn.

-Als iemand moet pissen, doet ie dat ook ter plekke. Hup broek open en zeiken, maakt niet uit wie er kijkt of waar die staat. Veel huizen hebben ook een ahum… buiten toilet. Een grote boom voor de deur dus. Met gevolg dat er op veel plaatsen een vieze pislucht hangt.

-de grote behoefte gaat eigenlijk op dezelfde manier. Even achter het huis, of op het strand, en drukken maar. Afvegen met papier kennen ze niet, ze gebruiken water en de linkerhand om schoon te vegen (vandaar dat de linkerhand als ‘vies’ beschouwd word. Tenzij er geen water is, dan voldoet een hand zand, wat bladeren, of gewoon helemaal niks ook wel.

-In geen enkel hotel of plek, ook niet bij de inheemse, zie je muskieten netten. Muggen uiteraard zie je genoeg.

-Dat er avonds na 9 uur geen fuck meer te doen is, en alles is uitgestorven.

-Dat er ochtends voor 9 uur ook vaak niks open is, en niemand te zien is.

-Dat 90 % van de mannelijke bevolking een snor heeft (en sommige van de vrouwelijke ook)

-Ik dacht dat er in NL veel schoenenwinkels waren, hier is het nog erger. Ook winkels met tassen/rugzakken/koffers zie je veel te veel

-Zowel in Sri Lanka, als in het zuiden van India is de kraaien bevolking verschrikkelijk. Dit komt natuurlijk doordat er zoveel vuil ligt overal, maar die beesten zijn brutaal, lawaaiig en schijten alles onder.

-Mannen elkaars handje vast houden als ze over straat lopen.

Een gesprek met een Aziaat die mij benadert gaat altijd volgens een bepaald patroon. Een beetje afhankelijk van waar je zit, volgt het gesprek steeds dezelfde weg, je krijgt steeds dezelfde vragen voorgeschoteld en je moet je zo’n gesprek ongeveer als volgt voorstellen : Je loopt, als domme toerist ergens rond, en dan hoor je ineens:
(1)
Aziaat: HELLOOOOOOOO (alsof je doof bent) dan zeg ik netjes hello terug (ik ben netjes opgevoed)
(2)
Howaaaryou?
Ik: I am fine, how are you
(3) What is your name?
Ik: My name is Gaspard (anders snappen ze het niet) , en what is your name (die ze dan noemen en ik uiteraard spontaan onmiddellijk weer kwijt ben.
(4) Your Job?
Ik: My job is selling computers.
Ik heb al andere dingen geprobeerd, maar dan snappen ze het niet. Ik bedoel, als ik het woord Nintendo of Playstation zeg, kijken ze je aan alsof je dildo’s verkoopt (alhoewel ze waarschijnlijk ook niet weten wat dat is) , dus pas ik me antwoorden maar aan aan het gemiddelde ‘begrijpings’ niveau.

(5) De volgende vraag gaat meestal : you married, of Wife? of Girfriend? Ik : antwoorden dat je niet getrouwd bent snappen ze echt niet. iedereen trouwt toch, dat kan niet anders. Punt uit. Homo’s of lesbies kennen ze helemaal niet, die bestaan gewoon niet in dit land, dus die uitvlucht kan je ook niet gebruiken. Naja, dan maar een leugentje voor bestwil van het Indiaas volk , en zeggen dat ik geschieden ben (ook wel eens leuk voor de verandering)
(6) Kids?
Ik : Ik heb hier al een paar variaties op geprobeerd, maar de eenvoudigste is toch om te zeggen dat je geen kids hebt. Immers als je ze wel hebt willen ze foto’s zien, en die kan ik ook niet zo snel fabriceren.

Vanaf dan kan het gesprek een aantal wendingen krijgen. In india zeggen ze dan meestal Bye Bye, of je krijgt een interessant gesprek over van alles, in Sri Lanka word je dan thuis uitgenodigd (dat vinden ze het einde, en ze lopen dan ook echt met je te pronken), andere landen moet ik nog ondervinden.

-Het blijft opvallen, dat tot nu toe iedereen nog altijd vriendelijk is geweest. Altijd lachen, altijd aardig. Ik heb me ook nog nooit bedriegt of ongemakkelijk gevoeld, zelfs niet toen ik om 5 uur ’s ochtends in Bangalore door wat dubieuze straatjes heen liep, en er wat dubieuze mensen rond hingen. Wat dat betreft, valt me (tot nu toe) alles nog 100% mee. Maar, (klop-klop op hout) volgende week ga ik naar Bombay, en daar kan het wel eens heel anders zijn

-Had ik al gezegd dat ze hier in India LINKS rijden. Stomme Engelsen.

-Op een restaurant in India staat altijd of het een VEG/NON VEG restaurant is, oftewel, of ze dierlijke ingrediënten gebruiken of niet.

-Restaurant. 10 tafels. 5 obers. Prima verhouding.

-In een restaurant worden alle beesten met rust gelaten, dus als er een schurftige hond of kat onder je tafel of stoel gaat liggen zal niemand die weg sturen. Ook Vogels of andere beesten (koeien) worden overal met rust gelaten.

-Datzelfde geld eigenlijk voor bedelaars. Als je in de file staat, komen ze bij je autoraam bedelen, soms heel schrijnend. Maar niemand stuurt ze weg, meeste mensen doen alsof ze ze niet zien. Je voelt je dan wel opgelaten hoor.

-Behalve dat iedereen in het openbaar zeikt, word er ook veel geroggeld en gespuugd. Ook al omdat er veel van die vage bladeren gekauwd worden (je krijgt er rode tanden van) en dat mag je niet doorslikken.

-Toen ik in India in een winkel om een reisboek van Bangladesh vroeg, keek de verkoper me raar aan. Na wat doorvragen bleek dat India, behalve met Pakistan, ook met Bangladesh op gespannen voet leeft. Van beide landen weigerde ze dan ook om een reisboek van te verkopen.

-Op de markten heb je een straatje voor elke zijn waartje. Oftewel, naast de normale groente, fruit en vlees/vis straatjes heb je een straatje voor plastic bestek/borden, eentje voor motor onderdelen, eentje voor snoepgoed en dadels, eentje voor elektrische apparatuur, eentje voor ondergoed, eentje voor sloten en onderdelen van brandkasten, eentje voor fiets onderdelen en zo on , en so on…

-Taxi’ s gebruiken ELKE vierkante millimeter op de weg, het is echt kunstig hoe ze rijden.

-Had bijna de rat, die gister over me schoenen liep, op de foto gezet, en net toen ik hem wilde knippen kwam er een sukkel aanlopen waardoor het beest wegsprong. Ik houd het in de gaten, wie weet knip ik hem nog eens (ik weet waar zijn huis woont)

-Op elke hoek van de straat heb je wel een klein tempeltje, waar mensen dan even naar binnen gaan en een bloemetje leggen, een kaarsje branden, wat geld achterlaten, of iets anders offeren. Buiten de poort van deze mini tempeltjes stikt het van de bedelaars.

-Overal in het openbaar staan kranen waar dorstige mensen kunnen drinken. Vaak staat er een metalen beker aan een ketting bij, en een wasbasin om wat water over je kop te gooien.

-India-ers zijn heel bot tegen hun obers. Ze sturen met veel kabaal dingen terug, of eisen een servet, een schoon bord, of hebben wat te mekkeren.

-Had gister een aanvaring met een ‘ HET’ , een soort monnik van onbekende zijde, (ik denk dat het ooit een man was) , en die wilde natuurlijk geld (daar draait het toch om).

-Veel mensen wassen gewoon op de stoep, borsteltje, zeepsop, en schrobben die shirts.

-Heb vandaag een pakketje naar huis gestuurd met dingen die ik niet nodig had, en dat moest helemaal met linnen doek ingenaaid worden. Kosten alles bij elkaar toch nog 20 euro, en dat voor de boot versie (duurt 2 maanden)

-Ze doen hier in de Chai (zoete thee met melk) een beetje gember. Wel lekker, maar zonder was het beter (doen ze in het zuiden). Later heb ik gemerkt dat de toevoegingen seizoen afhankelijk zijn. In de winter wordt er vaak kardemon bijgedaan ipv gember.

-Overal slapen mensen midden op de weg/stoep langs de kant ergens maar altijd zo in het openbaar. Valt me op hoe makkelijk die slapen. Van de week zag ik een ouder een kind van een jaar of 6 die in slaap was gevallen midden op de weg, oppakken aan een arm en een been, en zo naar huis sleurde. Kind werd er niet wakker van. –

Ook honden slapen overal, vaak midden op straat. Iedereen rijd er netjes omheen.

-Ik zag gister iemand in een fluoriderend oranje polo shirt lopen, dat deed echt gewoon pijn aan je ogen. Zo een wil ik er dus ook. 🙂

Laatste update op augustus 22, 2021