20141104 – FAQ Medische overdenkingen voor een lange reis

Vraag
· Algemeen
· Inentingen
· Malaria
· Medicijn kist

Antwoord
· Algemeen
Reizen is leuk en moet ook leuk blijven. Als je ziek bent onderweg, dan is reizen ineens een stuk minder leuk. Dat moet je dus proberen te voorkomen, maar je moet daar over ook weer niet uit je dak gaan. Ik ken mensen die als een soort chemische fabrieken door hun vakantie heen zwalken, stijf van de anti malaria, anti-muggen beten, anti weet ik veel injecties, en zich de hele dag zorgen maken als ze een beestje zien of een krasje in hun beek krijgen. Dat is nergens voor nodig. Aan de andere kant moet je gewoon je voorzorg maatregelen nemen en je gezonde verstand gebruiken. Ik zal je er een beetje bij helpen.

[ Terug naar boven ]

· Inentingen
Intentingen Ga, een paar maanden voor vertrek naar de GGD (of tropen ziekenhuis in wageningen of zo) en overleg welke inentingen je nodig hebt. Zorg dat je een geel boekje krijgt als je die nog niet hebt, zodat je via stempels kan bewijzen dat he de inentingen gehad hebt.
Ik heb nog wel eens gemerkt dat de GGD erg graag prikken zet. dat is hun werk, dat snep ik, maar soms lijkt het meer een verkoop praatje dan een medisch advies. gebruik je gezonde verstand. Kijk , tyfus (DTP), en de gangbare ziektes, ok, neem er een spuitje voor. Maar een spuit tegen de Japanse dolle muizen ziekte, of de Tibetaanse vieze zoute melk virus, vergeet dat gewoon (het zijn maar twee voorbeelden hoor). Vraag even door bij de GGD, over hoe vaak het voorkomt, wat groot de kans is dat je zoiets krijgt etc.
Vergeet voor een aantal landen iet het gele kaarts stempel te halen!!

[ Terug naar boven ]

· Malaria
Malaria Malaria is een serieuze bedreiging van de gezondheid. Ik heb het zelf drie keer gehad en een pretje was het niet. Er zijn een aantal dingen die je kan doen om, te proberen te voorkomen dat je Malaria krijgt.
De eerste is, slaap ALTIJD onder een muggennet. Geen discussie mogelijk. Gewoon een MUST, ook al heb je muggengaas op je deuren en ramen, neem nog altijd een muggen net over je bed.
Tweede is, dat je onbedekte huid insmeert. In grote steden vrijwel de hele dag, op het platteland meestal een uur voor zon ondergang, misschien zelfs wel een half uurtje later, afhankelijk van jaargetijde. Doe je het niet, wordt je onherroepelijk gestoken. En niet een keer maar tientallen keren. Op zich wil dat niet zeggen dat je dan malaria hebt, maar waarom zou je de kans vergroten. Daarbij zijn die muggenbulten de volgende dag ook geen pretje.
Derde is profilax of niet. Als je profilax vreet, krijg je nog steeds malaria. Alleen is deze malaria niet zo heftig als dat je geen profylaxis neemt. Dat is het grote gevaar. Ik heb drie problemen met profilax gebruiken. Ten eerste loop je constant je lichaam te vergiftigen. Ten tweede krijg je toch malaria, alleen niet zo heftig. Er is dan gevaar dat je het niet als zodanig herkent en denkt, ach, het is een griepje. Met alle gevolgen van dien. Derde is, dat ik ieder geval, altijd wel een keer vergeet die stomme pil te nemen. En dan?
Ik heb er voor gekozen geen profilax te slikken. Maar, je moet dan wel altijd een anti-malaria pillen set bij je hebben. Als de malaria dan toeslaat heb je het snel genoeg in de gaten. Je bent in malaria gebied en je krijgt koorts die snel oploopt. Ga er dan altijd van uit dat je malaria hebt en begin onmiddellijk met een anti malaria kuur. ALTIJD. Als je er snel bij bent, ben je er twee dagen later weer helemaal boven op. Hoe langer je treuzelt met je medicijnen, hoe langer het duurt voor je beter bent. Ik gebruik zelf meestal Quartem, dat kan je in Afrika ieder geval overal krijgen, is niet duur en werkt goed. In Azie heb je dat ook vast, zo niet hebben ze daar wel een ander medicijn wat te betalen is. Misschien verstandig om één nood setje malerone mee te nemen. Dat is schandalig duur maar werkt goed en kan je, mocht het lokale merk niet werken (er word nog wel eens nep medicijnen verkocht) terugvallen op malerone.

[ Terug naar boven ]

· Medicijn kist
Ik heb altijd een goede medicijnen kist bij me. Daar zitten de standaard dingen als pleisters, jodium, verband en zo in. Maar ook aspirines, malaria test (kan je in Afrika in de grote steden bij de apotheek kopen) anti diarree, anti wagenziekte (ook voor boot en vliegtuig) wat kinder aspirines (om lokaaltjes te helpen, die moet je zwakkere medicijnen geven want die zijn onze middelen niet gewend), wat multi vitamine, oog-uitwas-vloeistof, brandzalf (levertraan zalf werkt heel goed voor mij), en, heel belangrijk, anti jeuk crème en crème op hydro cortizone basis. In de warmte heb je nog wel eens een wondje wat niet dicht wilt, of een zweet plekje dat gaat irriteren, daar kan je een van die twee crèmepjes op los laten. Ik heb ook altijd een bus talk-poeder bij me, voor als ik echt veel zweet. Heb de boel aangevuld met wat homeopathische dingen (Arnica, Ruta, Rhus toxicodendron en zo, goed voor mijn rug). Paar setjes plastic handschoenen voor het geval ik een lokaal moet helpen, die willen nog wel eens vieze wonden hebben. Tja, verder eventueel je eigen medicijnen en wat je zelf nog in je medicijn kast hebt staan. Meer zou ik niet mee nemen. Als je echt ziek word, moet je toch naar een doctor of ziekenhuis, en die heb je tegenwoordig bijna overal.