20141102 – FAQ schoon water onderweg

Hoe zorg ik voor schoon water onderweg

Antwoord
· Hoe zorg ik voor schoon water onderweg
Ik ga jaren in mijn auto wonen. En er mee de wereld rond. En dan is het natuurlijk belangrijk dat ik een goede , betrouwbare watervoorziening heb.
Water in het buitenland kan dingen bevatten waar wij westerlingen ziek van worden. Behalve gewoon vuil, wat je vaak al aan het water zien kan, kunnen er ook enge beestjes inzitten. Ook helder water kan verontreinigd zijn. Als je water haalt uit een ogenschijnlijk schoon beekje kan er 1 km stroomopwaarts net een lijk in worden verbrand of staat iemand er zich in te wassen, erger nog in te zeiken of te kakken. Maar ook water uit een pomp of put kan vies zijn.
Wat kan er in water zitten en hoe krijgen ik het schoon onderweg? Immers is water van levensbelang, dus ben ik op zoek gegaan naar een systeem wat fail-safe is, weinig onderhoud vergt en niet te duur is.

Wat zit er in water, en waar worden we ziek van.

1 Het water kan gewoon vies modderig of roestig zijn. Dat heb ik diverse malen meegemaakt uit putten en pompen. Lokalen drinken het gewoon, ze zijn niet anders gewend. Je hoeft er niet noodzakelijk ziek van te worden, maar lekker is anders.

2 Er kunnen eencellige organismes zoals Giardia (ook wel Protisa genoemd) of wormen in zitten die zorgen voor veel darm problemen. Dit zijn de grootste boosdoeners (in afmeting dan) en die kun je makkelijk doodmaken door te filteren. Ze zijn groter dan 1 micron. Ik heb deze ziekte al eens opgelopen in Indonesie (Gardiasis). Erg lastig.

3 Er zitten bacteriën oftewel micro organismes in, die zijn veel kleiner, namelijk kleiner dan 0,2 micron. Denk aan Cholera, Tyfus, Ecoli, dysenterie en legionella.

4 Er zitten virussen in, dat zijn de allerkleinste boosdoeners, kleiner dan 0,1 micron. Deze komen in Europa niet zo veel meer voor maar des te meer in Azië, Afrika en in mindere mate in Zuid Amerika, Denk hier aan Hepatitus , Polio, rotavirus.

5 Als laatste kan water chemicaliën bevatten, dit zijn geen organisme maar (meestal door de mens) ontstane verontreinigingen. Kwik, lood, insecticide, chloor, noem maar op, je kan het zo gek niet bedenken.

Wat zijn de mogenlijkheden om water schoon en veilig te maken?

Koken.
De beste manier om water save te krijgen (niet schoon dus maar veilig) is het te koken. Afhankelijk van de hoogte waarop je bent (hoe hoger je bent, hoe eerder het water kookt) moet je het ongeveer 5 minuten koken en dan af laten koelen, dan zijn alle schadelijke bacteriën dood. Het water kan dan nog wel verontreinigd zijn of modderig, maar het is dan veilig om te drinken, met uitzondering van evt. chemische verontreiniging. Dit is behalve onhandig (je kan niet altijd water zo lang koken, en het kost een hoop energie) ook niet 100% veilig. Wat dan?

Filter
Door water te filteren haal je slechte dingen uit het water. Afhankelijk van het type filter kan je verschillende dingen eruit zeven:
Sediment filter
Dit zijn filters die meestal groffe deeltjes (dus grote) uit het water halen. Zand, modder, etc.
Keramiek Filters
Deze halen meestal wat kleiner dingen uit het water. Deze kunnen meeste eencellige organismes, bacterien en zelfs sommige virussen eruit halen, omdat veel virussen mee liften op bacterien. Maar, dus niet alles verdwijnt, de zo genaamde vrije virussen blijven in het water.
Koolstof filters
Koolstof filters halen de meeste chemische verontreinigingen , chloor, en vieze smaalkes uit het water. Het moet wel een zo genaamde actieve koolstof filter zijn.

Chemische bestrijding middelen.
Je kan met wat rotzooi andere rotzooi bestrijden. Daar komt het wel op neer. Je kan chloor of Jodium in je water stoppen, dit dood bacteriën en virussen. Echter wordt de smaak van water er niet beter op, en zal je dus een actief koolstof filter moeten gebruiken om deze smaakjes er weer uit te krijgen. Verder is het belangrijk dat je voldoende gebruikt. De hoeveelheid is afhankelijk van de temperatuur van het water en de hoeveelheid zooi die in je water leeft. Dan moet je het ook nog enige werktijd gunnen voor je water save is. Al om niet echt lekker handig dus.

Ultra Violet licht
Water blootstellen aan UV licht dood bacteriën en virussen, maar niet de eencellige organismes, tenzij je die echt aan immense hoeveelheden UV bloot stelt. Water moet ook helder zijn voor dit om goed te werken, anders kan het licht niet goed door het water heen schijnen.

2Bsure
Dit is een nieuw systeem, dat volgens mij in Nederland is ontwikkeld. 2B Sure desinfecteert het water in de tank en haalt ongewenste bacteriën er op natuurlijke wijze uit. 2B Sure maakt daarbij gebruik van zouten die van nature voorkomen in het water. Via een elektrodenpakket onderin de tank worden deze zouten (tijdelijk) omgezet in desinfecterende stoffen zoals natriumhypochloriet, een stof waartegen ziektekiemen niet resistent zijn of kunnen worden. Zodra het desinfecterende werk is gedaan, veranderen deze stoffen weer in natuurlijke zouten.

Ok, nu heb ik zowat de meest gangbare problemen en daarbij de meest gangbare oplossingen beschreven (als ik wat gemist heb, laat het aub weten).

Twee dingen moet ik nog even aanhalen, en dat is dat je het probleem in warme landen hebt dat het water in mijn water tank, na verloop van tijd slechter gaat worden, en dat er dingen in beginnen te groeien. Zoals je weet heb je dat bij stilstaand water, zeker als het ook nog warm is (daar houden bacteriën heel erg van). Micropur (een zilver oplossing kan dit voorkomen. Ook het 2Bsure systeem zou dit moet voorkomen, immers met een druk op de knop wordt het ontsmetting proces weer op gang gezet.

Tweede is dat als je water gefilterd hebt, er in de filter stilstaand water achter (kan) blijv(en), en dat hier dan welige groeiende bacterie culturen in kunnen ontstaan.

Tja, het is een heel verhaal geworden, en wat is nu de oplossing waar ik voor heb gekozen??

Omdat het zo veel mogelijk onderhoud vrij moet zijn, heb ik gekozen voor een combinatie van een filter systeem en het 2B sure systeem. De opzet die ik nu heb, is ook heel flexibel en eenvoudig, en heeft een aantal andere voordelen.
Ik bouw, in een klein kistje, een losse waterpopmp (die dan ook als reserve voor mijn gewone waterpopmp dient), met daarbij een 10 micron sediment filter en een slang. Als ik water tanken wil, uit een kraan van betrouwbaar water (Europa bijvoorbeeld) dan prop ik gewoon de slang rechtsreeks van de kraan in mijn tank. Maaaarrrr, als ik niet betrouwbaar water tank, en dat zal in veel landen helaas gebeuren, pak ik mijn kistje, stop aan de ene kant de slang in de sloot, zet het kistje op de stroom, en de waterpomp pompt dan het water uit de sloot, via de sediment filter in mijn tank. Omdat het een los kistje is kan ik het rustig ergens op de grond neerzetten. Dat water wat dan in mijn tank komt, is dan al schoon, ik schakel vervolgens als mijn tank vol is, het 2Bsure systeem aan, en vijf minuten later is mijn water incl leidingen ontsmet. Ik filter dus het water dmv een sediment filter vóórdat het water de tank in gaat. Eventueel kan ik nog wat chloor of micropur bij gooien als ik het niet vertrouw. Ook zet ik net voor mijn keuken kraan nog een actief koolstof filter, zodat ook chemische verontreiniging en smaakjes zo goed mogelijk verwijderd worden. Dit is dus mijn oplossing. Door het 2Bsure systeenm zou het water in de tank en in de leidingen (tot de filters) veilig moeten blijven. Ik zal dan wel de filters (zowel sediment als koolstof) moeten onderhouden !! Om de hoeveel tijd of liter moet ik nog even bekijken en uit rekenen en advies om vragen.

Na vier jaar onderweg het volgende naschrift. ik ben , zover ik weet, in die tijd niet ziek geweest van water, nooit darmproblemen gehad en nooit problemen gehad met het systeem. Het enige wat ik af en toe moest doen was wat zout aan het water toevoegen omdat er voor het 2Bsure systeem niet genoeg zout in het water aanwezig was om het goed in chloor om te zetten.Ik kan concluderen dat het systeem goed werkt.

Heb bij een tussenstop in Nederland toch twee wijzigingen aangebracht. Ik heb, net na de watertank, een extra filter aangebracht. Een 2 micron filter. Dit omdat er, ongemerkt, zich toch vuil op opzamelt in de watertank en ik wil voorkomen dat dit door de waterlijding heen gaat. Dit zijn veelal kalkresten die van het 2bsure systeem afkomen en onschadelijk, maar toch.

Ten tweede heb ik, bij de keuken een extra kraantje aangelegd. Hier komt water dat nog eens extra door een keramisch filter word geduwd uit, en wat dus nog zuiverder drinkwater is. Omdat de doorvoer van water door een keramisch filter erg laag is heb ik dit extra kraantje gemaakt zodat ik de gewone kraan nog kan blijven gebruiken voor afwassen, handen wassen etc.
Het water moet nu dus nog safer zijn.