20141101 – FAQ Korte uitleg per land wat ik er van vond

Dit is de volgorde van de landen beschreven. Scroll naar onder om de text (in dezelfde volgorde) te vinden
· Mali (2010)
· Burkina Faso 2010
· Ghana 2010
· Togo 2010
· Benin 2010
· Maleisie__________(2003 en 2008)
· Sri Lanka (2003)
· India (2003 tot 2008)
· Bangladesh (2003 en 2005)
· Indonesie – Lombok (eigenlijk Gilli Air)
· Indonesie – Sumbawa
· Denemarken (2003 en 2006)
· Thailand__________(2003 en 2007/8)
· Laos__________(2003 en 2007/8)
· Vietnam__________(2003)
· Cambodja__________(2003 en 2007/8)
· Indonesie-Sumatra__________(2003)
· Indonesie- Java (2003)
· Indonesie- Bali (2003)
· Marokko ______2010
·
· Kameroen 2010
· Gabon 2010
· Congo 2010
· Angola 2010
· DRC 2010
·
· Zuid Afrika (2011)
· Lesotha en Swaziland (2011)
· Mozambique (2011)
· Rusland en de Transiberie Express (2003)
· Mauretanie_________2010
· Senegal________ 2010
· The Gambia______2010
· Zweden en Finland (2003)
·
· China______(2003 en 2007)
· Tibet
· Hong Kong
· Nepal________2003 en 2007/8
· Turkije (2005, 2007, 2008, 2011)
· Iran
· Pakistan (2005-2008)
· Nigeria 2010
· Malawi (2011)
· Zambia (2011)
· Tanzania (2011)
· Rwanda (2011)
· Uganda (2011)
· Kenia (2011)
·
· Noord Sudan (2011)
·
·
· Chilli (2009)
· Peru (2009)
· Bolivia (2009)
· Paraguay (2003)
· Uruguay (2003)

Antwoord
· Mali (2010)
Mali heb ik twee maal bezocht, beide in 2010.

Mali is groot. Mali is warm en een groot deel van het jaar HEET, heel heet. Een groot deel van het land ligt in de Sahara en is daardoor of onbereikbaar of zeer moeilijk te bereiken. Maar datgene wat wel toegankelijk is, is de moeite waard hoewel je wel moet verwachten veel km’s te maken in Mali. Dat gezegd is dat ook niet zo erg, de grote doorgaande wegen zijn over het algemeen goed en veilig en zeker niet druk. Ook weinig lastige controles. Je kan overal wild kamperen.
De hoofdstad Bamako is de gebruikelijke Afrikaanse chaos maar wel een met een goede atmosfeer. Alles is er verkrijgbaar, er zijn een paar grote en goede (en dure) supermarkten. Er is een kampeer gelegenheid bij de sportclub aan de overkant van de rivier.
Ik vond de Malinezen aardige mensen, altijd vriendelijk en een lach. Soms wat bedelig maar ach, daar wen je aan. De Malinezen zijn over het algemeen arm. Met wat hulp zullen ze je eeuwige dankbaar zijn. Maar geen pennen of snoepjes aan de kinderen graag. Qua cultuur is er voldoende te zien, Timboektoe, Djenne, Bamako, Dogon gebied uiteraard en nog wel meer. Ook qua natuur zijn er wel interessante gebieden alhoewel die beetje afhankelijk van het seizoen zijn. Ik heb veel offroad gereden en dat is in Mali spannend om het maar zacht te zeggen. Kosten in Mali zijn acceptabel tot laag. Qua eten is er niet veel spannends, verwacht veel prutjes en rijst met taaie kip. Zeker buiten Bamako. Ook is het buiten Bamako moeilijk westerse producten te krijgen, dus sla daar alles in.
Er is malaria in het zuiden van Mali, dus pas daar voor op.
Ik vond Mali een prettig land en ik zou er best nog eens naar toe willen, maar dan wel in het ‘koele’ seizoen.
[ Terug naar boven ]

· Burkina Faso 2010
Burkina Faso heb ik twee maal bezocht in 2010

Burkina is een rustig land waar op zich niet zo veel te zien valt. Maar de mensen zijn super vriendelijk en dat maakt het weer interessant.
Burkina is een stuk groener dan het boven gelegen Mali, het regent er ook wat meer en het is met de warmte nog wel te doen, alhoewel in de warmste tijden het ook echt puffen kan zijn.
De hoofdstad Ouagadougou kenmerkt zich door de miljoenen brommers die het heel gevaarlijk maken om er te rijden, om nog maar niet over de andere onervaren, dronken en domme weg gebruikers. Het aantal ongelukken dat ik in Ouga zag was verschrikkelijk. Verder is het een rommelige stad met wat rustigere buitenwijken. Ook in deze stad een paar goede supermarkten (in Russische handen geloof ik) met veel westerse (dure) producten. Overigens is er in Bobo ook een goede supermarkt.
De doorgaande wegen zijn matig tot goed, weinig last van vervelende politie controles of zo. Wel regelmatige tol-posten.
,br> Zoals gezegd is er niet zo veel te zien in Burkina. Hier en daar een waterval of beekje. Tof vond ik het olifanten reservaat vlak bij Po bij de Ghanese grens (Nazingha). Verder moet je gewoon genieten van de relaxte sfeer en mensen.
Burkina is geen duur land, de kosten zijn iets hoger dan in Mali, maar nog altijd laag vergeleken bij Europa.
Zou best nog eenbs naar BF willen, maar alleen als ik er in de buurt ben. Er speciaal voor naar Afrika gaan…nee

Mijn ervaringen in Burkina Faso
[ Terug naar boven ]

· Ghana 2010
Een maal bezocht in 2010. Ghana is een Engels sprekend land in het deel van de wereld waar Frans overheerst. En dat maakt reizen wel makkelijker. Ghana is langgerekt met in het noorden natte streken die groen en vruchtbaar zijn, in het zuiden uiteraard de kust. Opvallend was onmiddelijk de veel grotere aantallen blanken in dit land, in vergelijk met de Frans sprekende omrimgende landen. Ghana is ook duidelijk verder in ontwikkeling. Dit komt mede doordat er veel, heel veel goede-doelen idioten en hulpverleners zijn, gewoon omdat Ghana makkelijker is in de omgang. De infrastructuur is redelijk, doorgaande wegen zijn over het algemeen goed. Aan de kust barst het van de resorts en dure hotels, net als rond het Voltameer in het westen. Ghana is makkelijk in de omgang en geen onprettig land om te verblijven. De Ghaneze zijn op zich vriendelijk maar zeuren vaak om geld of andere zaken, ze zijn gewend dingen te krijgen. Rond het Voltameer, zeker het noordelijke deel heb je prachtige natuur met jungles en nog authentische Ghanezen. Ik had verder niet zo veel met het land, vond het prettig er geweest te zijn en had het na een paar weken dan ook wel gezien. Mijn ervaringen in Ghana lees je hier: Ghana ervaringen
[ Terug naar boven ]

· Togo 2010
Togo is dun en lang. Maar niet lekker. Ik vond de mensen onvriendelijk en bedelig, op het irritante af. En zo veel is er niet te zien. In het noorden zijn wat leuke oude culturen met aparte huizen, dat is wel ene aanrader, maar verder, ach, ik moest er door en daar houden we het maar op. Ik hoef er ook niet meer naar terug. Mijn ervaringen in dit land lees je hier: Togo ervaringen
[ Terug naar boven ]

· Benin 2010
Benin was een verassing. Ook dit land is dun en lang maar de mensen zijn erg vriendelijk en openhartig. Er was niet zo veel te zien, ik was er ook in de regentijd en dan is er een hoop niet bereikbaar. Maar in andere periodes is er in het Noorden een mooi nationaal park en zijn er daar ook wat culturele zaken te bekijken. De doorgaande weg zijn redelijk, als je er vanaf wijkt is het puinzooi. De hoofdstad was niks bijzonders maar de mensen maakt het land wel weer speciaal. Ik zou het geen straf vinden er naar terug te gaan. Mijn ervaringen over Benin lees je hier: Benin ervaringen
[ Terug naar boven ]

· Maleisie__________(2003 en 2008)
Tja, Maleisië vind ik een moeilijk land om te beoordelen. Het heeft een hele mooie natuur, en dit alleen is het al waard om het land te bezoeken. Behalve een oer-jungle in het midden van het land, heeft het ook prachtige eilanden aan zowel oost als westkust waar je heerlijk kan stranden, duiken, zeilen etc. Verder is de stad Kuala Lumpur ook erg boeiend, en zeker een paar dagen bezoekje waard.

De bevolking is op zich aardig en vriendelijk, maar is niet erg boeiend. In het noorden is het voornamelijk Moslim, in het zuiden is het van alles wat. Indische, Chinees en Malei wonen in een land. Ze mixen niet en het blijven drie groepen mensen, wat hier en daar tot strubbelingen lijd.
Prijstechnisch is het duur, dit in verhouding met andere aziatische landen, in vergelijking met Europa natuurlijk goedkoop. Verder heeft Maleisie goede verbindingen met Indonesie en Singapore, en je kan goedkoop vliegen via Kuala Lumpur. De lokale verbindingen zijn erg goed, er zijn een paar trein trajecten, maar de wegen zijn ook erg goed. Maleisië is veel ontwikkelder dan ik het me had voorgesteld, zowel op het gebied van infrastructuur als op de bevolking.
Kortom, Maleisië is een land om zeker eens te bezoeken, maar trek er geen maanden voor uit (tenzij je natuur freak bent)
Prijzen info: Valuta is de Ringit, afgekort als RM. Eem Ringit is ongeveer 25 euro cent.
Colatje kost 2 RM.
Biertje (klein) 6Rm, groot 11-12 RM.
Hotel overnachting tussen 20-70 RM
Laatse update jan 2009
[ Terug naar boven ]

· Sri Lanka (2003)
Bezocht in Januari 2003
Sri Lanka, het vroegere Ceylon, is een parel. Een eiland met vrijwel het hele jaar dezelfde temperatuur (25-30 graden) aan de kust. In het midden van het eiland ligt een bergketen, waar het koeler, zelfs koud kan zijn. Hier komt ook de bekende ceylon thee vandaan.

De kust is vrij veel strand, mooie zee, en ziet er vaak paradijselijk uit, en het is ook zo. De binnenlanden zijn vaak groen, heuvelachtig, tot soms bergachtig. Het eiland op zich is erg groen, ik denk als je er een papier weggooit, het er gewoon in een groene papier plant groeit. Huizen e.d. zijn vaak gewoon tussen de bananen bomen in geplaatst, tussen het groen door, waardoor het vaak niet opvalt hoeveel mensen er eigenlijk wonen.

De lokale bevolking is super vriendelijk, altijd lachen, altijd een praatje (in de groote stad wat minder, maar dat is overal zo). Ik denk op de vriendelijkheids graadmeter van Casper, is dit de een na vriendelijkste volk wat ik ken.

Openbaar vervoer is goed geregeld, maar voor Westerse maatstaven erg vol en druk. Het is erg goedkoop, maar vaak is het lepeltje lepeltje staan, zonder overigens dat iemand er ooit over klaagt.

Als vakantieland in het ideal, omdat het niet te groot is, goed te bereizen, niet duur, en een diversiteit van landschappen heeft. Ook veel culturele items zijn er te bezoeken, vooral erg veel temples en boeditische bezienswaardigheden.

Valuta is de Sri lankaase Roepie
Laatste update feb 2003
Sri Lanka Ervaringen deel 1
Sri Lanka Ervaringen deel 2
Sri Lanka Ervaringen deel 3
[ Terug naar boven ]

· India (2003 tot 2008)
Vele malen bezocht tussen 2003 en 2008 zowel per openbaar bezoek als met eigen auto.

Tja, ik mag India erg graag, en vind het een schitterend en tegelijk moeilijk land om te bereizen. Het is erg groot en erg divers, de afstanden zijn immens. Door het goed openbaar vervoer is het een lust om er te reizen. (verwacht geen super bus, het is vaak hobbel hobbel werk, maar daarom niet minder leuk). Per eigen vervoer is een stuk zwaarder, merendeels door de vaak slechte wegen en de hele slechte Indiase chauffeurs. Dit land kent de slechtste chaffeurs ter wereld, en ik kanhet weten

India vergt enige aanpassing en gewenning. Zeker op de gebieden van Hygiëne, geluidsoverlast, luchtvervuiling (zeker in de steden) en rijcomfort. Als je daar doorheen kan kijken en je niet al te veel stoort aan de wat minder frisse gewoontes, is het zeker de moeite waard om eens te bezichtigen. Maar… wees gewaarschuwd, neem er de tijd voor.

Het midden en zuiden is tropisch en kan in de zomer erg warm zijn, het noorden heeft een wat milder klimaat. In de bergen kan het in de winter natuurlijk gewoon koud zijn. Verder is er een regen seizoen, de tijd daarvan is afhankelijk van het deel van het land.

Aan de west kust heb je (onder Bombay/Mumbai) geweldige stranden, in de binnenlanden heb je geweldige steden, er valt overal wel wat te zien. Het eten is er om te smullen, ook dit vergt wel wat aanpassingen, maar eenmaal gewend maken de India’ers de lekkerste curry’s en heerlijke vegetarische gerechten. Ik ben geen vegetariër, maar door in India te reizen weet je dat je best zonder vlees kan leven, sterker nog, ik heb het niet gemist.

De mensen zijn over het algemeen erg vriendelijk, altijd een lach, in voor een praatje, in de steden iets afstandelijk en op het platteland zijn het allemaal schatjes. De mensen kunnen erg opdringerig zijn. Als je in eigen vervoer bent is het moeilijk een rustig parkeerplek te vinden. Een India’er ziet een buitenlanders als een lopende god om geld aan te verdienen.

Het land kent heel arme delen, zoals Calcutta en sommige delen van het binnenland, toch zijn ook hier de mensen erg vriendelijk. Er zijn veel bedelaars, door heel India eigenlijk wel, het is een beroep op zich.

Veel gewoontes van Indiase mensen zullen ons Europeanen tegen de borst stuiten. De cultuur is erg verschillend met de onze, normen en waarden liggen op een ander vlak. Hier moet je echt aan wennen en je niet aan ergeren. Ook Hotels hebben over het algemeen absoluut niet de westerse standaards, dus je zal je wat moeten behelpen. Iemand die dat niet kan hebben moet niet India gaan bezoeken.

Zorg dat je je reis qua tijd goed planned, dit in verband met of verzengende hittes of dagen/weken lang regens. Dit kan je bezoek aardig verzieken.

Valuta is de Indiase Roepie 100 roepies is ongeveer 2 euro.
Prijzen:
colatje in de winkel (klein flesje) 7 of 8 roepies, in een restaurant het dubbele. Bier (0,6 liter kingfisher) afhankelijk van de staat, tussen de 30 en 120 roepies.
Halve liter melk 10 roepies. Maaltijd in een lokaal restaurantje 20 roepies. Lieter Diesel 40 roepies.

Landgrote Bevolkings aantal..1 miljard

Ik staan erg veel verhalen over India, dus ik ga ze hier niet allemaal linken, maar een paar kan ik er wel kwijt. De eerste twee zijn reizen met openbaar vervoer, de tweede twee zijn per eigen auto:
In 2003 per openbaar vervoer
In 2003 met openbaar vervoer
In 2004 met eigen auto
In 2004 met eigen auto Laatste update mei 2011
[ Terug naar boven ]

· Bangladesh (2003 en 2005)
Twee maal bezocht.
Maart 2003

Bangladesh, land van tegenstellingen. Ik heb er erg veel diepe indrukken op gedaan en voor mij een land om niet snel te vergeten.

Het eerste wat opvalt als je in Bangladesh komt is dat de mensen je ongenadig en verschrikkelijk aan staren. Niet uit kwaadheid, maar uit pure nieuwsgierigheid. Een toerist is een bezienswaardigheid. En dat kenmerkt gelijk een heleboel van het land. De gemiddelde Bengali is zo vriendelijk, dat dat mijn hele trip in Bangladesh een feest heeft gemaakt.

Reizen in het land gaat veel langzamer dan in Nederland natuurlijk, niet alleen vanwege de gebrekkige wegen hier en daar, maar ook vanwege de vele rivieren die je vaak met een veerboot of pont moet oversteken.
Het land is arm, dat staat als een huis, maar toch is de instelling van de mensen anders (positiever) dan bijvoorbeeld India.
Het land, in vergelijking met India, is schoon, maar dat wil niet zeggen dat het ook schoon is. Ook hier word alles gewoon op straat gedonderd, heb je vrijwel alleen nog maar open riolen, en kakt en piest iedereen op de plek dat ze het op voelen komen.
Je word overal aangestaard. Dat heb ik al eerder verteld, maar het blijft een onwezenlijke situatie. Ik bedoel, mensen gaan gewoon 1 meter voor je staan, en staren je dan aan, soms met 10’en of 15’en tegelijk, uren lang als het moet.
Het landschap is wonderschoon. Merendeel van het land is vlak, doorklieft door grote rivieren, met veel rijstvelden, afgewisselt met palm en bananen bomen. De wegen zijn redelijk, met 70% van de voertuigen bussen, en de rest vrachtwagens, en de fietsen tel ik niet mee want die zijn ontelbaar.

Criminaliteit is hoog, er worden 2200 mensen per jaar vermoord. Meestal in de relationele sfeer, maar ook vaak wegens roof. Ook worden er vaak politieke aanslagen gepleegt, en word er veel gestaakt. Toch heb ik me geen moment onveilig gevoeld.

Er is verder veel kinder arbeid. Zeker op het platte land is de scholing vrijwel nihil, en heeft elke winkel wel een kind in dienst als hulpje en slaafje, ook altijd in de restaurants (en dat zijn dan vaak de personen die het meeste werk verzetten, de baas zit achter zijn stoel bevelen te blaffen).

Eten is erg saai hier, en bestaat uit voornamelijk een van twee variaties. Of rijst met wat kip/schaap, of pannekoekje met prutjes, voor of nagerechten hebben ze nooit van gehoord, laat staan een lekker puddinkie of zo. Er word veel thee gedronken, van die zoete met veel melk. Er is wel koffie, maar dat smaakt precies hetzelfde als de thee.

Vanwege de vele rivieren is er veel boot vervoer, kan gevaarlijk maar ook heel erg leuk zijn. Ik vond het een machtig land. Als je tegen de armoe kan, de afwezigheid van luxe (ook in Hotels, je kan er weken ronddtrekken zonder warm douches) en de viezigheid van sommige steden kan dan moet je zeker Bangladesh gaan bezoeken. Het land is nu nog on-toeristisch en eerlijk en heerlijk. Verwacht geen strand met luxe strandstoelen, verwacht geen Hotelkamer met 20 kanaals TV (alhoewel die er in de hoofdstad wel zijn), verwacht geen luxe bus met pluche seats, maar verwacht een echt en eerlijk land. Het is er overal spotgoedkoop, daar hoef je het dus niet voor te laten.
De Nationale munteenheid is de Thakka, en je krijgt ongeveer 3000 thakka voor 50 Euro, dus 1,6 euro cent is ie waard.

Bezoek in November/December 2004

Hoe raar het ook is, maar mijn bevindingen van Bangladesh zijn deze keer precies omgekeerd. Het zal wel komen omdat ik nu met de auto er was. Omdat ik ook in de auto sliep, werd je in dit land dus gewoon geen seconde met rust gelaten. Bijzonder vervelend. Het erge is dat je je er aan gaat ergeren omdat je er niet weg van kan komen. ’s ochtends vroeg om half 6 staan de eerste mensen voor je deur (of er aan te rammelen) en dat gaat door tot 12 uur ’s nachts. Zonder pauze. Ik ben gillend het land ontvlucht.

Maaaarrr… ik blijf er bij, de Bangali’s zijn aardige mensen. (te aardig dus)
Er staan meerdere verhalen over Bangla, maar ik lijk er even twee door.

In 2003 per openbaar vervoer
In 2004 met eigen auto.
Last update in 2005
[ Terug naar boven ]

· Indonesie – Lombok (eigenlijk Gilli Air)
Ook van Lombok heb ik niet zo heel veel gezien, ook al omdat ik eigenlijk alleen maar het eiland Gilli heb bezocht, en daarna doorgescheurt ben naar Sumbawa. Maa, het eiland Gili (en de andere die er naast liggen) zijn wel echte bounty parels, waar je heerlijk na relaxen. Naast stranden, snorkelen en duiken, valt er ook niet veel meer te beleven, maar het is genoeg om je even bezig te houden. Ook hier was het vanwege SARS ellende erg rustig, niet dat ik dat heel erg vond. Het eiland is tropisch, groen en warm, de guesthouses hebben allemaal hangmatten of lig hutjes op/aan het strand, het is er goed toefen. Om op een van de eilanden te komen moet je oppassen dat je niet word afgezet, de boot trip is goedkoop, en je word voor de oversteek op allerlei lul-verhalen getrakteerd, de tauts zijn erg vastberaden om je iets aan te smeren voor veel geld. (meestal de terug reis). Het eiland is 20 keer leuker dan Bali, zeker als je wil relaxen, en ik zou er best een snaar terug willen.
[ Terug naar boven ]

· Indonesie – Sumbawa
Ik ben wel redelijk snel door Sumbawa heen gesjeesd. Heb wel een acht in Sumbawa Pasar overnacht, maar meer was het niet, dus een echt oordeel kan ik daar niet over slijten. Wel vond ik het westelijke gedeelte van het eiland droog en door, helemaal niet zoals de rest van Indonesie. Bima, de stad helemaal aan de oostkant, is een gat, maar wel een leuk gat. Tenminste, dat vond ik weer. Dit omdat er daar niet zoveel toerisme is, en de mensen dus een stu vriendelijker en openlijker zijn tegenover toeristen dan op andere delen van andere eilanden. De natuur is er ook weer wat groener, er wordt veel gevist en akkerbouw bedreven (kool en aardappelen). Er zijn een of twee redelijke Hotels, naast veel dumps, en ik heb er ondanks mij ziekte, een prettige tijd gehad.
[ Terug naar boven ]

· Denemarken (2003 en 2006)
Raar maar waar, ik was er nog nooit geweest. Ook nu kan ik eigenlijk niet zeggen dat ik er geweest ben, want alleen Kopenhagen heb ik snel bezocht, maar heb daarom er dus toch even aan mogen ruiken, en wat ik gezien heb beviel mij zeker. Het hielp dat het erg mooi weer was, maar over het algemeen heb ik de indruk dat de Denen een vriendelijk volkje zijn (ik vind als die talen daar zo aardig klinken), alles is er schoon, goed georganiseerd, en prettig geregeld. Het was er niet bijster druk, precies lekker, heb er zelfs drop zien liggen in de winkels. Ik denk dat Denemarken wel een land is om nog eens te gaan bezoeken. en dat heb ik dan in 2006 gedaan met de auto. Het blijft een beetje Nederland, ook de mensen. Leuk land.
[ Terug naar boven ]

· Thailand__________(2003 en 2007/8)
Bezocht 2003 en 2007-2008

Tja, je zal het niet verwachten, maar ik vond Thailand niks an. Zeker, het land heeft mooie streken, prachtige jungle gedeeltes, en bloedmooie eilanden en stranden. Maar… het land is over-developed, over toeristisch, en over-geldwolvig. De Thais, ze zijn vriendelijk, maar vooral als ze geld aan je kunnen verdienen. Anders keren ze je de rug toe. Ik heb het meerdere malen meegemaakt dat men je hemel en aarde beloofde, als je maar wat bij ze kocht. En als je dan kwam klagen dat het niet was wat men beloofde, zag men je niet staan. Zoals de bustrip naar het zuiden, tijdens het boeken van de tckets: Is het een rectstreekse verbinding? Yes ofcourse. (het was een nachtbus, vandaar de volgende vraag) Zijn er slaapstoelen? Jazeker, helemaal plat kan je liggen. Hoe komen we bij de bus? Je wordt netjes met een mini-busje opgehaald. Goed je snapt het, we moesten lopend naar de bus toe, de stoelen waren klote en konden bijna niet omlaag gesteld worden, en we werden om 4 uur in de nacht op een leeg busstation gedumpt omdat we daar 4 uur moesten wachten op de aansluitende bus. Grrr dan dus. Dit soort dingen heb ik te vaak mee gemaakt. Ook het boeken van excursies, waar je als toerist echt als vee word behandelt… neee, niks voor mij. Of wat dacht je van deze… Thai komt op je af met een product dat ie aan je wilt verkopen, en als je hem probeert uit te leggen waarom je niet geïnteresseerd bent, draait ie zich al om terwijl je nog aan het praten bent. Je bent geen potentiële klant meer, dus besta je niet meer. Dit zeggende, Thailand heeft natuurlijk wel een aantal attracties, en is op zich een schoon en gemakkelijk land om in te reizen. Er zijn treinen, bussen en vliegtuigen, vaak spreekt men (gebrekkig) Engels en alles is er te koop. Het is een modern en schoon land, en voor mensen die voor het eerst naar Azië gaan wellicht een prettige instap.
Zelf rijden in Thailand is geen probleem, ook de grens papieren zonder problemen. Wegen zijn redelijk en bewegwijzering uitstekend. Veel plekken om wild te camperen.
Laatste update mrt 2009
[ Terug naar boven ]

· Laos__________(2003 en 2007/8)
Bezocht in 2003 en 2007-8

Ik kwam van Thailand Laos binnen, en dan is het verschil tussen landen heel erg goed merkbaar. Thailand het bevolkte en ontwikkelde toeristische land, Laos het rustige, lay-back, maak-je-niet-druk, altijd lachende land. Laos met een hoofdstad die maar een paar honderduizend mensen telt, een land met veel berg landschap en het land van BeerLao. Maar, om even wat meer info te geven, Laos is op zich een achter gebleven land (ex Franse kolonie he, dan weet je het wel) , waar het grootste deel van de bevolking nog van de landbouw leeft. De wegen zijn schaars, alhoewel openbaar vervoer per bus goed te doen is (verwacht geen airco of zo). Er zijn een paar doorgaande wegen en die zijn redelijk en niet druk. De mensen zijn erg aardig, willen graag een praatje met je maken. Er is erg veel boedhisme, met alle toeters en bellen er bij, gelukkig wat minder opdringerig dan in sommige andere landen.
Als vakantieland vond ik het een heerlijk land, misschien ook wel omdat het kontrast met Thailand zo (lekker) groot is. Het land is veel relaxter maar wel minder luxe. Er zijn echte toeristen hotels in de grote plaatsen, maar daar betaal je dan zo $20 voor een kamer. Guesthouses e.d. zijn er voldoende, voor weinig. (verwacht hier ook geen airco )
Ik heb in Laos een paar hele leuke mensen ontmoet, een paar leuke weken gehad. Vooral plaatsen als Luang Prabang en het al daar aanwezige Tubing was een super succes. Heb het noorden alleen met eigen auto in 2007-2008 bezocht. Dat is erg bergachtig en jungle achtig. Super mooi en de mensen zijn er nog armer.
Jammer is dat de wereld Laos ontdekt heeft en dat de aantallen toeristen snel toe nenem, met minder prettige gevolgen van dien.
Laatste update okt 2011

Lees mijn verslag over noord Laos

Lees mijn verslag over zuid Laos
[ Terug naar boven ]

· Vietnam__________(2003)
Vietnam heb ik twee keer bezocht. Een keer in mei 2003, een keer in september 2003, dit ivm de aanwezige SARS in Hanoi in mei. Tja, en wat moet ik van Vietnam denken. Das een moeilijke, ik heb er een beetje gemixte gevoelens over.

Aan de ene kant vind ik het wel een leuk land met leuke mensen, want zoals in veel Aziatische landen zijn ook hier de mensen weer aardig. Toch hebben ze ook een wat mindere kant, en dat is dat men erg opdringerig kan zijn, erg op geld belust, en erg oversext (niet dat dat laatste noodzakelijk slecht is).

Het landschap aan de kust kant vond ik wat saai, de binnenlanden in heb je mooie jungle. De grote steden zijn erg toeristisch aan het worden, en helaas moet ik zeggen dat Vietnam hard bezig is om Thailand achterna te gaan op dat gebied, dat vind ik super zonde.

Toch heb ik beide keren dat ik in Vietnam was er geen spijt van gehad, je maakt makkelijk contact met de bevolking, helaas is men niet altijd oprecht en soms puur op je geld uit. Het land kent een aantal atracties de moeite waard zijn (en een hele boel die het niet waard zijn), maar de Mekong Delta is een bezoek zeker waard, evenals de stad Hanoi en de stad Hue, en wat kleine plaatsjes in de bergen. Vermijd Halong Bay (vind ik) en DMZ zone en zo.

Laatste update in 2004
[ Terug naar boven ]

· Cambodja__________(2003 en 2007/8)
Cambodja is een der armste landen in de regio, en dat is ook wel te merken. Super slechte wegen, zelfs in de hoofdstad Pnom Phen. Het is een erg vlak land, wat er in de droge tijd er erg Afrikaans uit zag (dor en droog) maar wat vast en zeker in de regentijd een groene oase is. Het land heeft eigenlijk niet zo veel te bieden voor een toerist, op een attractie na, en die mag er dan ook wel wezen : Ankor Watt in het plaatsje Siem Raap. Lees maar in de verhalen hoe machtig imposant dat is. Als tweede is sinoukville een strandplaats wel ok. De hoofdtad Pnhom Phen is ook wel leuk trouwens
Verder is het een land waar je bijna verplicht alles in dollars moet betalen, met een vriendelijke bevolking die er alles aan zal doen om het de toerist behagenlijk te maken, onder de omstandigheden. Ik ben er geweest, heb het gezien, als ik in de buurt ben ga ik er nog wel eens langs, maar reis er niet voor om. Alleen voor Ankor Wat is het een must bezoek als je in de regio bent .
Het land is verder redelijk goedkoop en, als je geen rare dingen doet, redelijk veilig. Er is wel criminaliteit. En ook weer een land waar veel afval ligt.
Laatste update 2009
[ Terug naar boven ]

· Indonesie-Sumatra__________(2003)
Indonesie is te groot en te divers om onder een noemer te beschrijven, dus ik begin bij het begin, Sumatra. Dit eiland (alhoewel het zo groot is dat je het dat eigenlijk niet meer kan noemen) word momenteel geteisterd door oorlog in Atjeh, en recentelijk de vloedgolf in Bukit Lawang, is kwa natuur erg mooi. De kust (noord kant) is vlak en wat saai, hier en daar moerassig, maar de bergen in het midden daar in tegen zijn jungel zoals je jungel verwacht. Dicht, groen, en dicht en groen. In de hooglanden ligt veel agrarisch gebied, en ook het zeer mooie lake Toba, een oase van rust, mooie natuur en lekker water. In Sumatra vind je veel ‘niet toeristische’ gebieden, waar je kan genieten van de oorspronkelijke bevolking en oorspronkelijk land, en de mensen zijn vriendelijk, maar een hobby van ze is wel (en dat is op veel eilanden zo in Indonesië) om je van je geld los te weken. Natuurlijk kent ook Indonesië haar regentijd, en ik zou er dan niet willen zitten. Ik was er in mei/juni en dat was een goede tijd, niet te warm en droog. Er valt veel te zien, de prijzen zijn goedkoop, vooral kleding en eten is spot. Accommodatie is , als je een beetje zoekt en niet te veel eist, goed te doen. Verbindingen zijn helaas allen per bus (en dat is niet altijd even plezierig), maar ook vliegen is, als je een beetje zoekt, redelijk betaalbaar. Al om al, vond ik Sumatra een leuk eiland om te bezoeken, er is veel te zien en te doen, en ik wil best weer eens terug (alhoewel het niet superhoog op de prioriteiten lijst staat).
Laatste update 2003
[ Terug naar boven ]

· Indonesie- Java (2003)
Ik was in mei 2003 in Java, en heb er door ziekte eigenlijk niet zo veel van mee gekregen eerlijk gezegt. Ben in Jakarta begonnen en heb via wat grote steden het eiland doorkruist met de trein. Wat ik me er van bij staat was dat het niet bijster spannnend was, Jakarta is zoals elke grote stad, warm, stinkend en druk, met een paar leuke dingen om te zien, maar niet bijster veel. De natuur is erg veel landbouw (rijstvelden tot ze je strot uitkomen), er zijn trein verbindingen en ook de bus verbindingen zijn talrijk (maar minder comfortabel). Verder heb ik weinig te melden over Java en ik heb ook niet het idee dat ik er naar terug wil.

Laatste update 2003
[ Terug naar boven ]

· Indonesie- Bali (2003)
Bali, hoog in het vaandel bij de toeristen industrie kon mij geen moment boeien. Ik was er tijdens de SARS epidemie en ook een half jaar na de bekende Bali-Bom, wat betekende dat het toerisme daar een dubbele klap had gekregen. Dat op zich resulteerde in het feit dat je als toerist bestookt werd door gretige verkopers, tot in het ellendige aan toe. Zo was ik in Lovina Beach, het meest rustige strand plaatsje van Bali, en je kon geen 3 minuten op het strand liggen of je werd wel bestookt door opdringerige verkopers. Als je die uiteindelijk met veel moeite weg had gekregenm (want zo maar nee, dat was niet genoeg), dan stond de volgende al weer klaar. De natuur op het eiland op zich was aardig, niet spectaculair, maar het eiland was gewoon te toeristisch voor mij. Het is een klein eiland, je rijd in een dag een rondje er omheen. De prijzen zijn hoger dan in andere delen van Indonesie, dat is natuurlijk niet zo vreemd met al dat toerisme. Klimaar is goed, zeker in de tijd dat ik er was. Bali…. mooi eiland, maar niks voor mij.
Bier kost 15.000 ropieas, tijdens happy hour 10.000. Koffie of fris 0,30 eurocent, maaltijden tussen 1 en twee euro in luxe restaurants
[ Terug naar boven ]

· Marokko ______2010
Ik was al eerder in Marokko geweest, en blijf het een prettig land vinden, ondanks dat het niet altijd makkelijk is. Het is enorme populaire Franse bestemming geworden, en in de winter rijden er 10.000 en Franse campers rond. Vooral rond de kustgebieden zijn hierdoor veel delen afgesloten of zo bomvol dat ze onbereikbaar zijn.
De mensen zijn vriendelijk, prijzen redelijk. Naarmate je landinwaarts gaat wordt beide steeds beter. Marokko bied een variatie aan landschappen en klimaten, voor elk wat wils.
Grens formaliteiten zijn niet spannend, alleen bij het verlaten van Marokko naar Mauritanië had ik moeite met de traagheid van de grens. Verder niks dan goeds over het land, ik wil er best nog eens heen.
[ Terug naar boven ]

·
Argentinië is een enorm land en daarom eigenlijk moeilijk als een land te beschrijven. Het land is redelijk arm en kent lang niet zo veel cultuur als Europa. Het is een prettig land om met de camper te bereizen. De afstanden zijn echter enorm en hele grote delen van het land zijn saai maar over het algemeen zijn de wegen goed. Maar daar tegenover staat dat er ook super interessante delen zijn, vooral in de grens streek met Chili, en in het zuiden van Argentinië.
Argentijnen zijn over het algemeen vriendelijk. Geen harde werkers krijg ik het idee.
Diesel koste ongeveer 50 eurocent, prijzen van levensonderhoud zijn iets goedkoper dan Europa, er zijn veel campings en wild kamperen kan je overal. Veiligheid is vrij goed. de steden vond ik wat saai en voorspelbaar, de mensen eigenlijk ook. (uitzonderingen daargelaten natuurlijk).
Er wordt enorm veel vlees gegeten en weinig groente. Vlees is erg goed en goedkoop.
Ik heb vrijwel heel Argentinië gezien, en hoef niet meer terug, alhoewel ik dat niet als straf zou ervaren.

Lees hier mijn ervaringen in Argentinië, BA naar Ushaia

Lees hier mijn ervaringen in Argentinië, Ushaia naar Calafate

Lees hier mijn ervaringen in Argentinië, Calafate moet je snel verlate

Lees hier mijn ervaringen in Argentinië, van Bariloche naar Chiloe (Chille)

[ Terug naar boven ]

· Kameroen 2010
Heb een maand in Kameroen rond gereden. Dat was boeiend en afwisselend en soms spannend.
In het noorden zijn slechte wegen en in het regenseizoen zijn daar vermoedelijk stukken onbegaanbaar. Aan de andere hand is men hard aan het bouwen, maar zal nog een paar jaar duren voor de noord-zuid verbinding echt af is. Het noorden is heuvelachtig en afwisselend maar er valt op zich weinig te zien. Bevolking is vriendelijk, af en toe wat zeurderig.
Het zuiden is heel anders, veel moderner en hier heb je dan ook de grote steden. Yaounde is een typische Afrikaanse stad, lekker chaotisch en alles is te krijgen. De kust is toeristisch maar op z’n afrikaans, en verder naar het zuiden begint de jungle.
Ik vond Kameroen leuk om te bezoeken. Kon niet alles zien in een maand en zou er best nog wel eens naar terug willen.
Nigeriaanse ervaringen deel 2
[ Terug naar boven ]

· Gabon 2010
Gabon is niet een groot land, er wonen ook niet veel mensen. Maar het heeft, zeker in het oosten gigantische stukken regenwoud en mooie natuur waar je nog uren kan rijden zonder mensen tegen te komen. Prachtige natuur.
Wegen zijn afwisselend. De doorgaande noord-zuid route is deels erg goed, deels erg slecht. ben niet in de hoofdstad geweest.
Mensen zijn erg relaxed en dat geeft het land een prettig gevoel. Maar het is afrika en je maakt er soms rare dingen mee. Politie controles op onmogelijke plekken, burocratie op zijn Frans, bij binnenkomst was de grenspost dicht. De douanier had andere zaken blijkbaar.
ik vond Gabon een prettig land en zeker qua natuur erg boeiend, zou er best nog eens een rondje willen rijden.

Mijn ervaringen in Gabon
[ Terug naar boven ]

· Congo 2010
Congo vond ik niet leuk. begon al dat de weg tussen Franceville (gabon) en Brazzaville eigenlijk gewoon niet meer bestond, daarna corrupte douaniers die me 5 uur ophielden en belachelijke tol bedragen voor slechte wegen. daarna de problemen om de comgo over te steken, nee, een land met alleen maar problemen. Hier hoef ik voorlopig nooit meer naar toe.

Mijn ervaringen in Gabon
[ Terug naar boven ]

· Angola 2010
Het feit dat Angola maar een vijf daagse transit visa gaf was al een slecht begin. Het was ook nog eens regen tijd en in het noorden zijn de wegen héél slecht. Mensen onaardig. Delen lijden onder enorme zwermen van Tse Tse vliegen, hoogst irritante beesten.
Hoe verder je naar het zuiden afzakt, hoe beter het is.
Rond Luanda (de Hoofdstad) zijn de wegen goed en verder naar het zuiden ook (met wat uitzonderingen), de mensen worden opener en aardiger en dat deel van Angola zou leuk geweest zijn als ik er niet als een idioot door hoofde te scheuren. prijzen in Angola zijn hoog. Corruptie is een stuk minder als in Congo en DRC. Ik wil best zuid Angola nog eens bezoeken, maar goger dan luanda krijg je me met geen stok.

Mijn ervaringen in Angola
[ Terug naar boven ]

· DRC 2010
DRC was net als Congo niet leuk. Mensen zijn zeurderig, bedelen te veel. Er is weinig te zien en ook hier heerst veel corruptie. Ben je blank dan denk men nog dat je en lopende geld uitgifte automaat bent. Ik ben er maar kort geweest maar hoef er niet meer terug. Duidelijk niet ingesteld op tourisme en voorlopig ook niet.

Mijn ervaringen in DRC
[ Terug naar boven ]

·
Namibie is een super avontuur land. Zeker na de Congo’s en Angola is het alsof je in paradijs komt. Goede wegen, goede winkels, engels praten, geen afzetterij, alles is goed geregeld (oude Duitse kolonie). Er is erg veel te zien in namibië, de mensen zijn vriendelijk. Maa de afstanden zijn enorm en tussen bezienswaardigheden zit soms dagen rijden met regelmatig saaie landschappen.
De hoofdstad Windhoek is erg plezierig, de prijzen zijn acceptabel en de hoogtepunten zoals Etosha nationale park zijn pracht attracties. In het noorden wonen de Himba’s, een stam die super foto geniek is. Een genot om daar te reizen.
Samenvattend is Namibie een echte avonturiers ervaring waar je nakkelijk een a twee maanden rond kan karren zonder je te veel te vervelen.

Namibië ervaringen deel 1

Namibie ervaringen deel 2
[ Terug naar boven ]

· Zuid Afrika (2011)
Veel mensen zijn dol op Zuid Afrika. Ik niet. Het land is groot, er is veel natuurschoon. De wegen zijn redelijk. Kaapstad vond ik een prettige stad. Maar Zuid Afrika is erg Europees, veel regeltjes (vooral over dingen die je niet mag doen). Het ergste vond ik echter de nog steeds aanwezige apartheid. De spanning en het wantrouwen tussen zwart en wit is er nog steeds. Er is veel criminaliteit en dat merk je.
Ik vond het fijn in Zuid Afrika geweest te zijn en ik heb me best vermaakt. Kruger park (en omstreken), Kaapstad, Durban, allemaal hoogtepunten, maar ik hoef niet meer terug.

Zuid Afrika ervaringen deel 1

Zuid Afrika ervaringen deel 2

Zuid Afrika ervaringen deel 3
[ Terug naar boven ]

· Lesotha en Swaziland (2011)
Twee aparte landen, beide kleine ministaatjes binnen Zuid Afrika.
Leshoto is een arm maar wonderschoonland. Vol natuur, groene bergen en mogenlijkheden tot wandelen of off-road rijden. Aardige mensen, wel wat afstandelijk. Ik vond het leuk, leuker dan Zuid Afrika. De sfeer was duidelijk beter.Ik zou hier best nog eens naar toe willen.
Swaziland daarintegen vond ik niets bijzonders. Op zioch ook wel mooi, bergachtig en groen, maar niet bijzonder. Hier was ik in een dag al wel weer door heen. Alhoewel niet onmprettig, niet voor herhaling vatbaar.
Voor verslagen zie zuid Afrika verhalen.
[ Terug naar boven ]

· Mozambique (2011)
Mozambiek is een groot land en is voor een groot deel onderontwikkeld. Het land kent een zeer lange soms erg mooie kust strook met witte stranden, azuurblauwe zee, palmbomen en zandbak strandjes. Er zijn veel resorts, meestal eigendom van Zuid Afrikanen want de mozambiekanen lijken niks klaar te spelen.
Ben je weg van de kuststrook is het een armetierige bende met slechte wegen, vervallen huizen en arme bevolking die, naar mijn idee, de oorlog nog in de kop hebben en daardoor argwanend en terughoudend zijn. Kan ze dat niet kwalijk nemen maar het maakt het reizen minder leuk. Ook zijn veel wegen buiten de goede noord-zuid verbinding erg slecht en in regentijd helemaal niet begaanbaar.
Met een grote auto door mozambiek kost je erg veel wegenbelasting, dat maakte het wat jammer want ondanks de moeilijkheden was het reizen in Mozambiek wel een avontuur. Ik zou het niet erg vinden er nog eens naar toe te gaan, maar dan waarschijnlijk met een kleinere auto.

Lees mijn ervaringen in Mozambique
[ Terug naar boven ]

· Rusland en de Transiberie Express (2003)
Tja… Rusland, moeilijk verhaal. Laat ik bij het eind beginnen, ik zal er nooit meer naar toe willen, tenzij het echt moet. De russen zijn erg stugge, norse en soms erg onvriendelijke mensen. In Hotels en restaurants is de service met een glimlach blijkbaar verboden. Mensen zuipen van ochtend vroeg tot avond laat, spreken geen of weinig Engels. Hotels zijn vaak nog erger dan in Azie en het eten schrijf ik ook maar niet over naar huis.

Verder was St Petersburg wel de moeite waard om te zien. Erg veel mooie cultuur, leuk om er een paar dagen te verblijven. Alles zag er piko bello uit, ik vond er zelfs een modern internet cafe. Het zomer paleis van Alexander de Grote was ook erg indrukwekkend, jammer dat je als buitenlander tig keer meer entree moest betalen.
Moskou…. wat zal ik zeggen. Het is leuk om het rode plein te zien, het Kremlin is ook indrukwekkend, zeker ook het museum wat er bij hoort, en de Moskouse Metro is een plaatje. Verder had ik er niet zo veel mee.

Dan als laatste de trein richting Mongolië en Peking. Ik had de Russische trein, er schijnt ook een Chinese te zijn. Die is dus veel beter. Dit was een barrel, een herriebak zonder vering met een slechte restauratie, een ijzige wagon oppas-lady en een sobere hut.
Zeker, de reis is special. maar ook die zal ik als het aan mij ligt niet meer doen. Het uitzicht valt tegen, is vaak saai of word door heggen of bomen hagen belet, de stations waar je stopte waren saai, de trein is vergevn van handelaren die de hele dag heen en weer lopen om handel te halen/verbergen of wat dan ook. Al om…. leuk het gedaan te hebben, had het niet willen missen, maar ik zal het geen tweede keer doen.
[ Terug naar boven ]

· Mauretanie_________2010
Als ik dan terug blik op Mauritanië, vond ik het best een geinig land. De mensen waren vriendelijk, je werd redelijk met rust gelaten, ook hier waren de hoofdwegen redelijk te doen. Er was alleen niet zo veel te zien in dit land en de Hygiëne was ook ver te zoeken. Ik zou er niet willen wonen, hoef er ook niet nog eens naar toe, maar vond het geen straf om er doorheen te rijden. Een redelijk positieve mening van dit arme en dit eerste zwart Afrikaanse land.
[ Terug naar boven ]

· Senegal________ 2010
Informatie over Senegal. Het land is 5 keer zo groot als Nederland en er wonen 11 miljoen mensen. Men spreekt Frans, en gebruikt als geld de CFA (Afrikaanse frank, die men in veel landen in oost Afrika gebruikt). 1 euro is ongeveer 650 frank. Een liter diesel kost 570 CFA, een wit stokbrood 150 cfa bruin 350. Flesje of blikje bier 33 cl kost 300-400 cfa, grote fles van 66 cl kost500-600 (beide in de winkel). Prijzen zijn uit 2010. Het land kent een noord en een zuid deel, omdat het in het midden opgesplitst word door The Gambia. Alle Senegalesen zeggen dat noord en zuid zeer verschillend is. Senegal is echt een Afrikaans land. De mensen zijn duidelijk relaxter dan in Mauritanië en zeker dan in Marokko. Ach, wat vandaag niet kan, dat kan morgen ook nog wel. Doorgaande wegen in het noorden zijn over het algemeen goed. Wijk je er van af, dan kan je van alles treffen, van strak asfalt to modderige gatenkaas. In het zuidelijk deel van Senegal zijn de wegen duidelijk slechter. Visa krijg je aan de grens (28 dagen) en voor de auto moet je een lessé-passé kopen aan de grens. Hiervoor moet je een klein bedrag betalen (2500 cfa). Deze lessé-passé is in eerste instantie 10 dagen geldig en is 2x met 15 dagen te verlengen, zonder al te veel problemen. Ik vroeg bij het opnieuw binnenkomen van Senegal vanuit The Gambia een nieuw lessé-passé, maar dat schijnt normaal gesproken niet de bedoeling te zijn. Informeer hierover van te voren als je dat van plan bent. Het nationale gerecht is Thieboujen. Een soort heel klein korrelige rijst met vis en vissaus. Ik zelf geef er niet om, de meeste mensen eten het echter 3 maal per dag (als ze zoveel te eten hebben natuurlijk). Er is ook thiebouyapp, waar de vis voor vlees vervangen word. Dit word tijdens feestdagen en speciale gelegenheden gegeten. Dit is wel ok, maar niks speciaals. Veel lekkerder is de Poulet Yassar, een nationaal gerecht van Kip met héél veel uien gekookt in een citroen saus. Dat met rijst is een heerlijk maaltje. E wordt veel gezeurd in Senegal en The Gambia. Mensen zijn zo gewend aan uitdelende blanke dat ze gewoon verwachten dat je cadeaus bij je hebt voor hun. Op het moment dat ze snappen dat er niks te halen valt, druipen ze of af, of het worden ineens heel andere mensen. Helaas meestal het eerste. Ik denk dat dit soort landen zichzelf er meer kwaad dan goed mee doet. Immers schrikt het veel mensen af als ze zo direct en brutaal gevraagd worden om te geven. Maar goed, het is nu eenmaal zo. Ik vond het af en toe storend maar meer ook niet. Denk dat je er aan begint te wennen naar verloop van tijd.
[ Terug naar boven ]

· The Gambia______2010
Informatie over the Gambia: Ongeveer een vierde van de oppervlakte van Nederland, dus maar een klein landje. Echter is het geografisch nogal een vreemd land, omdat het zeer langwerpig is en overal in het midden doorklieft wordt door de Gambia rivier, die wel 5 km breed kan zijn. Er wonen 1.5 miljoen mensen. Er zijn veel buitenlanders (lees blanke), ik vermoed omdat men hier Engels spreekt, en niet Frans zoals in de meest omringende landen. Voor geld gebruikt men de Dailasi. Ongeveer 35 Dailasi in een euro (in 2010). Een wit (stok)brood kost 20 Dailasi (bruin niet kunnen vinden), een krant 10 Dailasi. Liter diesel 32, een flesje bier (33cl) 25 Dailasi in de supermarkt, 35 in de kroeg. Visum krijg je aan de grens (28 dagen is normaal), voor je auto moet je ook een lessé-passé kopen, hier variëren de prijzen en lengtes van, afhankelijk van hoe warm het is, hoe de dienstdoende ambtenaar geslapen heeft en of je wel of niet vriendelijk lacht (lees schuift). Ik moest 250 Dailasi betalen voor 3 dagen, en om het te verlengen met 14 dagen (in Banjul) legde ik nog eens 150 neer, maar kreeg het idee dat dat in de vestzak verdween. Er werd erg veel gezeurd om cadeaus, veel meer dan in Senegal. Elke politie post, elke taxichauffeur, vrijwel iedereen die ik sprak, begon wel een zielig verhaal te vertellen. Kreeg een beetje het idee dat ‘geld-uit-een-toebab-kloppen’ de nationale sport is. Moet wel zeggen dat ik, onderweg naar Gambia, tot 3 keer een konvooi met hulpgoederen deze kant uit zag gaan. En krijg dus het idee dat ze dat in Gambia wel prima vinden, en er moeite voor doen om die stroom op gang te houden. Dus vooral roepen dat je zielig bent. Vers uit Europa trappen vele daar natuurlijk en helaas in. Het landschap in The Gambia is gevarieerd. Dit waarschijnlijk ook omdat alles nabij de Gambia rivier loopt, en er dus voldoende water is. Dicht bij de kust kan dat brak water zijn, maar hoe verder landinwaarts, hoe zoeter. Er zijn veel mooie vogels, veel insecten (waaronder veel muggen, malaria is zeker in het regenseizoen een probleem hier) . The Gambia heeft een paranoïde president. Elke paar maanden wordt zijn kabinet weer omgegooid, of omdat hij vermoed dat er tegen hem wordt samen gezworen of omdat ie niet genoeg smeergeld van zijn collega’s opstrijkt (en hij vermoed dat de collega’s alles houden). Zo houd hij de boel in beweging en niemand is er lang genoeg om wat tegen hem te kunnen doen. Was getuige van een doortocht van de president naar het vliegveld. Uren van te voren stonden er militairen, waren er checkpoints en toen ie eindelijk langs kwam, reed hij een andere weg en waren de militairen een afleiding manoeuvre.
[ Terug naar boven ]

· Zweden en Finland (2003)
Beide landen in de zomer van 2003 bezocht, en dat was een goede zomer. Stralend weer en warm, en dat doet veel voor een land.
In Zweden heb ik alleen Stockholm gezien, maar dat heeft me positief verrast. Mooi, schoon, rustig, aardige bevolking en veel te zien. Zeker om eens terug te gaan.
Finland’s bezoek was ook erg kort, een dagje Helsinkie. Heb er een fiets gehuurd en wat rond getufd. Vond het een aangename plaats, maar het had mijn inzien niet zo veel te bieden. Ik zou er niet nog eens naar toe gaan, anders dan misschien de rest van Finland nog eens te bezoeken.
[ Terug naar boven ]

·
Mongolië is weer zo’n land waarbij je (ik dan) geen idee heb wat er van te verwachten. Een land, ver weg, waar je nauwelijks wat over hoort.
Het eerste wat opviel als je van Rusland Mongolië binnen komt is dat er weer gelachen word. De gezichtsuitdrukking beginnen Chinese trekjes te krijgen, plattere gezichten, beetje spleetoogen. Landschap is eentonig, erg leeg, heuvelachtig en voornamelijk erg kort groen gras. Grootste deel van het jaar ia lees wit van de sneuw natuurlijk.
De Stad Ulam Bator, de hoofdstad, kenmerkt zich door erg chaotisch (en zeer asociaal) verkeer, slechte wegen en veel kroegen. Dat laatste hebben ze dan van de Russen, maar de stad is veel plezieriger dan de Russische. Er word veel meer Engels gesproken, mensen zijn een stuk vriendelijker en het ademt handel en levenslust uit.
Het eten is voornamelijk vlees, hier en daar wat verdwaalde groente. Zeker te proberen is de Yak thee of Boter, maar verwacht niet dat je het lekker vind.
Ik vond Mongolië wel grappig alhoewel iedereen (ook lokalen) me waarschuwde voor de oneerlijkheid van de Mongolen. Ik denk niet dat ik nog eens terug zou gaan, alhoewel ik er op zich geen bezwaar tegen zou hebben. Als je er naar toe gaat, raad ik de zomer aan, in winter lijkt me Mongolië niet prettig en erg koud.
[ Terug naar boven ]

· China______(2003 en 2007)
China… blij dat ik het gezien heb, maar ik ga niet snel weer terug.
Echt, China is het bezoek waard. Zeker in Bejing is het er goed toeven. Er is erg, maar dan ook heel erg veel om te zien, en alles met ogen als schoteltjes en de kin op de vloer. Zomerpaleizen, verboden steden, temples, grote muren, plein v/d hemelse vrede, alles is indrukwekkend. Bejing is heel hard op weg een westerse stad te worden, maar dan een heel prettige.
De rest van China kent veel hoogte punten, maar wat het reizen in China voor mij heeft bedorven zijn toch wel de Chinezen zelf. Ondanks dat het een vriendelijk volk is, zijn de gewoontes van Chineze zo afwijken van de onze, dat er niet aan te wennen valt. Vooral de vieze gwoontes zijn erg aanstootgevend, bijvoorbeeld toilet manieren, eet manieren en algemene sociale vaardigheden, dit zijn zaken waar in onze westerse ogen een hoop aan schort. Verbaas je bijvoorbeeld niet als je gewoon recht in je gezicht geniest word, zonder schroom of pardon.
De terughoudendheid van veel Chinese om Engels te praten (ondanks dat ze het vaak wel kunnen !!) is soms om je boos over te maken. Hier door is kontakt met de lokale erg moeilijk. Als je dan eindelijk kontakt heb zijn de meeste mensen erg vriendelijk.
Verder het twee prijzen stelsel (een toerist hoor je gewoon af te zetten, soms met een faktor 60!!) werkte mij flink op de zenuwen.
Ondanks al deze (en nog wel meer hoor) nare omstandigheden ben ik blij dat ik in China ben geweest. Het land heeft een aantal machtige dingen om te bezien, is erg gevarieerd en super groot. Het openbaar vervoer is meestal goed, treinen tussen alle grote steden en bussen naar de wat kleinere. Het eten is om je vingers bij af te likken, daar kan geen chinees restaurant in Nederland tegen op.
China, ik denk dat ik nog wel eens terug zou willen, het is en blijft een avontuur, maar ik denk dat ik ook een volgende keer gillend het land zal verlaten na een aantal weken, maar het ook voor geen goud zou willen missen.

2007
In 2007 ben ik 40 dagen met mijn camper door China gereden, van het uiterste zuid-westen tot aan de grens met Laos. Om dit voor elkaar te krijgen moet er veel geregeld worden en veel betaald worden. Ook op deze reis, heb ik veel gezien. Het blijft echter een land vol met lompe Chinezen. Zeker op het platteland heeft men duidelijk een aversie tegen buitenlanders, misschien heeft men wel angst. Ook nu werd me duidelijk dat de westerse en de Chinese cultuur zo verschillend zijn, dat ik me afvraag of we elkaar ooit wel zullen begrijpen.
Ook dit keer was ik blij China te verlaten, maar heb wel een heel aparte ervaring achter de rug.

[ Terug naar boven ]

· Tibet
Het is dan volgens China wel een provincie van ze, maar ik beschrijf het toch apart.
Je ziet de Chinese invloeden langzamerhand wel in Tibet, maar het blijft een apart gedeelte. Officieel mag je er als toerist ook niet zo maar komen, maar daar zijn wel truken op te vinden.
Tibet, met als hoogtepunt Lhasa. Lhasa is zo een leuke stad, zo gemoedelijk, zo bhoedistisch, zo speciaal, dat is moeilijk uit te leggen. Er hangt een sfeer van liefde, van Boedha, een gemoedelijkheid die niet te beschrijven valt. Het rondjes lopen is daar tot vak verheven.
De rest van Tibet is uiteraard vol met hoge bergen, de himalaya weet je nog. In het oosten zijn er groene heuvels, die heb ik echter niet gezien. Hoe verder je Tibet in gaat (naar het westen) hoe kaler het word, tot je je op de maan waant. In dit maanlandschap, op grote hoogtes, heb je dorpjes, nog zo geisoleerd van de rest van de wereld dat de tijd er nog steeds stil staat. Ongewassen mensen en vieze Yak thee, matig eten en slechte en onhygienesiche slaapgelegenheden zijn helaas meer regel dan uitzondering, maar dat maakt een trip naar Tibet niet minder speciaal.
In Tibet kan je machtige tochten maken, naar hoog gelegen meren of naar spectaculaire bergen. Alles draait om wandelen, natuur, boedistische rondjes lopen en vooral veel om kou en wind.
De natuur is iets waar je niet op uitgekeken raakt, en alleen hier voor zou ik al terug willen. Een van de weinige nadelen van Tibet zijn behalve de grote hoogte (en de nodige aanpassingen die je hiervoor moet doen), de aanwezigheid van de Chinezen met hun wetjes en regeltjes die alles een stuk moeilijker maken (je moet voor veel dingen vergunningen hebben, die geld en tijd kosten, men verplicht je dan een chaffeur en gids mee te nemen die geld kosten en niks doen, etc).
Kortom, Tibet, moet je als je kan niet missen, ik zal er zeker nog wel eens een bezoek willen brengen.
[ Terug naar boven ]

· Hong Kong
HONG KONG RULES!!!
Echt, zeker als je een paar weken in China bent geweest is Hong Kong een paradijs op aarde. Behalve dat men er Engels spreek, dat men westers voedsel en supermarkten heeft, is Hong Kong (HK) een consumenten paradijs voor electronica, en dat is voor deze electronica verslaafde natuurlijk als een rode lap voor een stier. SHOP TIL YOU DROP was dan ook letterlijk de realiteit.
HK is wel druk en duur, Hotel kamers zijn belachelijk klein, maar er is veel te doen en te zien. De oppervlakte van HK is niet zo groot, dus een weekje voldoet. Maar, het word dan wel een inspannend weekje haha
HK, ik zou zo terug willen……
[ Terug naar boven ]

· Nepal________2003 en 2007/8
2003
Nepal staat wel in mijn top tien van favo landen tot nu toe. Het is erg jammer dat het land geteitserd word door een groep asociale Maoisten, die het hele land gijzelen door terreur. Hierdoor zitten grote delen van de bevolking ver onder de armoede grens. Een van de grootste bronnen van inkomsten van het land, toerisme, bloed langzaam dood. Bomaanslagen en schietpartijen zijn aan de orde van de dag, rondlopende soldaten met geweren in de aanslag kom je overal tegen, dat maakt de sfeer in het land er niet prettig op.
Dat gezegd hebbende, heb ik een hele prettige tijd in Nepal gehad. Het land is groen en mooi, bergen en heuvels, redelijke wegen (let op, de hoofdwegen dan), goede busverbindingen en een super aardige bevolking die je hun warme welkom graag laat voelen (en ook niet vies van je centen is, maar ok). De Nepalezen hebben iets weg van de India’ers, maar dan wat relaxter.
Het land is redlijk goedkoop, er is erg veel te doen, zeker op natuur gericht. Lopen, wandelen, hyken, raften (mijn favo) trektochten, skydive etc etc, je kan het zo gek niet bedenken.
Kathmandu is een grote stad, met veel vervuiling en een overaanbod aan touristen winkels, pensionnetjes, reisburotjes (echt, zo veel heb je er nog nooit gezien) en prullaria winkels, en daardoor heerlijk chaotisch en charmant.
Nepal, als het aan mij ligt kom ik zeker terug. Zorg dan wel eerst dat die Maoisten even weg zijn.
2007 en 2008
De Maoïsten zijn weg (nouja, ze zitten in de regering) maar dat wil niet zeggen dat alle problemen verholpen zijn. Het blijft een corrupt en moeilijk land, politiek gezien, en er zijn altijd wel stakingen, weg blokkeringen of andere problemen. Toch is Nepal nog steeds een van mijn meest favoriete landen. De mensen blijven erg aardig, en buiten Kathmandu is het over het algemeen rustig en easy going.
[ Terug naar boven ]

· Turkije (2005, 2007, 2008, 2011)
Turkije is hard bezig het nieuwe Spanje te worden. Dit merk je vooral aan de west en zuid kust, waar veel badplaatsen met stranden, grote Hotels, hautaine jachthavens en toeristische dorpjes zijn. Op zich leuk en mooi, maar dit is niet wat ik zoek in Turkije. Gelukkig is Turkije erg groot, en is het merendeel (nog) niet verpest door het toerisme. Om te beginnen is er natuurlijk Istanboel, een levendige, leuke stad waar veel te zien en te beleven is, lekker te eten is en waar je een aantal dagen goed door kan brengen.
Verder zijn er in Turkije wel een aantal schone dingen te bekijken, zoals Cappadocië in het midden van het land, de mooie natuur in het Oosten, het meer van Van etc. Turkije is erg groot, de wegen niet altijd goed maar de mensen zijn vriendelijk. In het Westen is men vriendelijk om je geld (en kunnen uit de slof schieten als je dat niet aan ze spendeert) maar hoe verder je naar het Oosten gaat, hoe vriendelijker en oprechter ze worden.
Ik denk dat Turkije wel een land zou zijn waar ik nog wel eens een rondje kan rijden, ondanks dat ik het land redelijk duur vond. Men is op Europa ingesteld, en dat is met de prijzen ook zo. Vooral brandstof is vaak duurder dan in Europa.
Kortom is Turkije voor mij een land waar ik best wel eens naar terug wil gaan, alhoewel het niet aan de top van mijn lijstje staat.
[ Terug naar boven ]

· Iran
Iran is weer zo’n land waar je in eerste instantie geen flauw idee hebt wat je moet verwachten. Als je CNN of zo gaat geloven, is het een schurkenstaat vol met slechte mensen. Niets is minder waar.
Iran was een van de verassingen van mijn reizen. Een land met veel aardige en bijzonder gastvrije mensen. Het is er soms op het beschamende af om mee te maken hoe gastvrij deze mensen zijn.
De wegen in Iran zijn over het algemeen erg goed, het verkeer in de grote steden is zoals in vele, erg chaotisch. Het is wat moeilijk navigeren omdat er geen enkel bord in een begrijpelijke taal staat.
Iran is kwa wisselgeld wat moeilijker dan de meeste andere landen, het is denk ik het enige land waar zowel je pinpas als je creditcard niet werkt, ook mobiele telefoons zijn in Iran waardeloos (tenzij je een Iraanse sim hebt).
Levensonderhoud in Iran is goedkoop tot spotgoedkoop. Diesel is een lachtertje (1 eurocent per liter).
Er zijn wel een aantal aardige dingen te bezien in het land, alhoewel je je er niet al te veel bij voor moet stellen, De attractie is het volk zelf. Naarmate je meer richting pakistan komt vond ik de bevolking wat onvriendelijker worden, maar dat kan aan mij liggen.
Een aantal leuke steden om te bezoeken zijn Esfahan (een must), Yazd is erg leuk, Bam, de stad die door een aardbeving geheel verwoest is een trietse aanblik. Teheran bood mijn niets bijzonders.
Iran, ondanks dat er weinig te zien is, zou ik het niet erg vinden er terug naar toe te moeten.
[ Terug naar boven ]

· Pakistan (2005-2008)
Schurkenstaat nummer 1 als je de media moet geloven. Vol bandieten en terroristen, maar dit is niet waar.
Nou ja, het is wel waar, maar die bandieten hebben het op elkaar gemunt en niet op jou.
Pakistan is een streng Moslim land, en dat zal je weten ook. Het is een mannen maatschappij, waar het enig recht van de vrouw nog het aanrecht en de kinderen zijn. Vrouwen mogen het huis niet zomaar uit.
De strenge moslim regels dicteren het leven in Pakistan. Niet alleen de super gastvrijheid van het volk, maar ook wat ze eten, wanneer ze bidden, slapen en hoe ze zich kleden.
Het midden van pakistan is vrij normaal, waar je je tussen normale mensen waant. In het uiterste oosten (bij Quetta) en het uiterste noord-westen wonen de wat minder sociale bevolking groepen (vaak extremistisch), en het is hier waar je de verhalen over in de krant leest. Ondanks dat het als buitenlander niet super gevaarlijk is, moet je toch uitkijken.
Het levensonderhoud in Pakistan is spot goedkoop. De doorgaande wegen zijn over het algemeen redelijk, hoe Super mooie versierde vrachtauto’s en bussen bevolken de wegen.
Pakistan is zeker een land waar ik graag naar toe ga en een bom hier en daar zou me niet afschrikken. Ik zou de brandhaarden vermijden en ik zou lang niet alles geloven wat men in de media schrijft.
[ Terug naar boven ]

· Nigeria 2010
Nigeria is het land waar het meest voor wordt gewaarschuwd. Kidnapping, corrupte politie en slechte wegen zouden mijn lot zijn. Na door Nigeria heen gereden te zijn, kan ik melden dat dit deels waar is. Namelijk dat sommige wegen erg slecht zijn. Maar van corrupte agenten en kidnapping heb ik gelukkig niets gemerkt. Het zuiden van Nigeria is het onrustigste en heb ik vermeden, ik ben midden door Nigeria gereden van west naar oost. Met een tussenstop in Abuja heeft die rit me een maand gekost en ik was erg positief over de mensen. Ik vond Nigeria interessant en boeiend en had spijt dat ik niet langer de tijd had. Het is er niet altijd makkelijk om er te reizen. Heel en heel veel checkpoints, slechte wegen, weinig informatie en verassingen links en rechts. En veel mensen, overal mensen. Abuja is een moderne prettige stad.
Op zich is er niet zo veel te zien in Nigeria, de toeristische zaken zijn matig boeiend, veelal verlopen en verlaten. Dus echt een toeristische attractie is Nigeria niet maar ik vond het boeiend er doorheen te rijden.

Nigeriaanse ervaringen deel 1
Nigeriaanse ervaringen deel 2
[ Terug naar boven ]

· Malawi (2011)
Malawi was een van de pareltjes van Afrika. Het land kent een super aardige en relaxte bevolking, redelijke doorgaans wegen en met het grote Malawi meer een perfect land voor watersport. Het klimaat is redelijk te doen, erg zijn bergen en bossen, er is voldoende regen en je zou haast denken dat dit land ‘het’ paradijs op aarde zou zijn. En dat zou ook zijn, ware het niet dat Malawi een bevolking grote heeft waar je koud van wordt. je hebt vrijwel nergens rust. Het erge is dat ze dit zelf niet door hebben en vrolijk door blijven vermenigvuldigen. Dit, tezamen met de politieke onrust maakt het land net iets minder paradijselijk.
Een van de hoogtepunten van Afrika blijft het toch. Er is een redelijke toeristische infrastructuur, zeker in en rond het Malawi meer. De Hoofdstad Lillongwe is verder als elke grote stad, druk en rommelig maar zeker niet onaardig.
Ik zou het niet erg vinden weer terug naar Malawi te gaan, en wie weet doe ik dat nog wel eens.

.

Lees mijn ervaringen in Malawi
[ Terug naar boven ]

· Zambia (2011)
Zambia is een doorsnee Afrikaans land. Het heeft een aantal boeiende zaken om te zien maar daar tussen in is niet veel. Het land is groot en de afstanden dus ook. De infrastructuur is redelijk alhoewel er naar een van de hoofd attracties, het South-Luanga National park, een draak van een weg loopt. mensen zijn wel ok, alhoewel ook hier af en toe wat zeurderig om geld. In het zuiden is er de victoria-falls en het grens gebied tussen Zambia en en Zimbabwe schijnt ook speciaal te zijn (ben er niet geweest). In het westen van het land is niet zo veel. Het enige nationale park is ver rijden en niet bijzonder. In het noorden is het dicht bevolkt en is men erg arm. Hoogtepunt voor mij, naast het South Luanga nationale park, was toch wel Chimfunsi Chimpanzee resort, maar je moet er ver voor rijden.

Ik vond het geen straf om er te zijn, maar ondanks dat hoef ik er niet meer terug. Ik heb het wel gezien en ik geloof niet dat het meer bied dan dat. Leuk land om eens door heen te reizen, meer niet.

Lees mijn ervaringen (deel 1) in Zambia
Lees mijn ervaringen (deel 1) in Zambia
[ Terug naar boven ]

· Tanzania (2011)
Ik was best lang in Tanzania. Ben in het zuiden begonnen en me door het hele land geworsteld. Via dar-es-Salaam naar de grens met Rwanda.
Tja, moet helaas toch een negatief reisadvies geven voor dit land. Dit geld speciaal voor mensen die met een grote auto reizen. Net als meerdere landen op dit continent, rekent men in Tanzania voor de toeristische attracties zulke belachelijke bedragen dat ik er weinig tot geen bezocht heb. En als je die attracties niet bezoekt, is er niet veel bijzonders over in het land. Jammer.
Kan jij je het voorstellen dat je 200 euro per dag moet betalen om op de Veluwe rond te mogen rijden? Zou niemand doen in Nederland, waarom zou ik het dan daar wel moeten doen?

Verder zijn de mensen wel ok, af en toe een beetje zeurderig om geld. De hoofd verbinding wegen zijn redelijk, als je daar vanaf wijkt kan je in de flinke shit komen, zeker in het regen seizoen.
Het zuiden is redelijk groen maar dat wordt als maar geler en droger als je naar het noorden reist. De Massai, de bekendste bevolkingsgroep in deze streken, zijn bijzonder en boeiend. Jammer dat het toerisme ze bedorven heeft. Maar als je een niet bedorven Massai treft kan dat een hoogtepunt zijn.
Ben nog op Zanzibar geweest. Dat is een eiland wat sterk over-rated is en alleen maar leuk als je ergens in een duur resort gaat zitten. Maar dan kan je dat ook elders in de wereld doen. Stone-Town, de oude hoofdstad, is wel leuk, maar ook niet zo speciaal dat je hiervoor speciaal naar Zanzibar moet.
Tanzania, ben blij er geweest te zijn, maar ik hoef niet meer terug, tenzij ze de prijzen van hun toeristische attracties eens aanpassen.

Lees mijn ervaringen (deel 1) in Tanzania
Lees mijn ervaringen (deel 2) in Tanzania
[ Terug naar boven ]

· Rwanda (2011)
Met dit land heb ik dus niks gehad. Rwanda is bekend van de genocide een 15 jaar geleden of zo. Toen hebben mensen met hakmessen elkaar zonder schroom met honderdduizenden de pan in gehakt. Hoe eng dat ook is en was, het land heeft zich daar over heen gezet en probeert verder te komen. Raar maar waar, het land kent de beste wegen van Afrika. Geloof niet dat ik ergens een gat gezien heb (jawel, toch, een paar op de weg naar Uganda). Maar mensen, er zijn overal mensen. Het is duidelijk dat ze die genocide doden snel hebben lopen bij vullen want het land is bom en bom vol. En dat is jammer want qua natuur is het een erg mooi land maar je hebt nergens rust. Daarbij is men op het platteland erg zeurderig en bedelt men graag. Hoogtepunt (een van de weinige) in Rwanda is het kijken naar de Gorilla’s op de grens met Congo. Goed geregeld en een fijne ervaringen, ondanks dat het belachelijk veel geld kost.
Men kent vrijwel geen campsites alhoewel je soms wel op parkeer terreinen van Hotels mag ‘kamperen’.
Mensen in de stad zijn wel ok maar er buiten maakt het irritante bedelen de sfeer onprettig.
Ik hoef niet meer terug naar Rwanda. Punt. Uit.

Lees hier mijn ervaringen in Rwanda
[ Terug naar boven ]

· Uganda (2011)
Uganda was net als Malawi een verrassing. Een mooi groen afwisselend land met over het algemeen aardige en wat afstandelijke mensen (redelijk uniek in Afrika), goede doorgaande wegen, voldoende campsites, voldoende zaken om te zien en doen. Het land is redelijk toeristisch waardoor je dus heel wat blanke huidjes tegen komt. De overlander-trucks maken je verblijf soms lastig.
Het hele land is erg groen en het regent er veel. Het is ook vruchtbaar en alles groeit uitbundig. Rond het Victoria meer kan je watersporten doen, in het westen van het land kan je goed lopen en natuur dingen doen.
Ik vond Uganda wel een toppertje en ik zou er graag nog eens naar terug willen.

Lees hier mijn ervasringen in Uganda
[ Terug naar boven ]

· Kenia (2011)
Om eerlijk te zijn heb ik niet echt veel van kenia gezien en heb ik het land geen echte kans gegeven. Daar in tegen heb ik er wel heel wat kilomters gemaakt dus helemaal onbevlekt ben ik natuurlijk niet. De mening die ik geef is het resultaat van dit kort bezoek.
nu vermoed ik eerlijk gezegd dat Kenia niet veel anders is dan Tanzania. Veel mensen, drukke steden, misschien wat over-rated hier en daar. Nairobi heeft , net als Dar-es-Salam schandalig verkeer waar je langer in de file staat dan dat je rijd, maar het heeft wel een paar geweldige shopping centers. Zuid Kenia vond ik niet speciaal en sommige wegen ook erg slecht. Noord Kenia is droger en warmer. Ook daar zijn de wegen deels erg slecht, iets wat de Kenianen dus echt nog niet geleerd hebben. De Lake Turkana route was spectaculair en alleen al voor deze rit zou ik nog graag eens terug naar Kenia gaan.
Ik vond de Kenianen niet bijzonder. Gewoon mensen, niet meer of minder. Ook het landschap was ik niet echt van onder de indruk. Toch was het niet onaardig om er te zijn. Er is een goede toeritsche infrastructuur en het is prettig en gemoedelijk.
Ondanks dat ik niet speciaal sta te popelen, wil ik nog wel eens terug om de rest van het land te zien.

Lees hier mijn ervaringen in Kenia
[ Terug naar boven ]

·
Ethiopië is het land van tegenstrijdigheden. Het is namelijk een heel bijzonder mooi land, misschien wel het mooiste in heel Afrika. Wat betreft natuur dan. Het is namelijk ook het land met de meest verschrikkelijke mensen. Deze combinatie maakt het land een bijzonder ervaring.
ben van het Turkana meer in het zuiden via Addis Ababa naar Sudaan gereden. Heel wat kilometers maar de grote doorgaande wegen zijn redelijk tot goed. De natuur is erg mooi. Gigantische vergezichten, mooie bergen, groen groen en groen, mooie meren, fraaie rivieren en tja, er is zo veel te zien in Ethiopië. Zeker op historisch gebied kan je je tijd hier wel rondbrengen, met name religie speelt een grote rol.
Jammer dat dit alles overschaduwt wordt door een draak van een bevolking die maar een ding voor ogen heeft. Het verkrijgen van je geld, meestal goedschiks maar ook regelmatig kwaadschiks. De jeugd gooit stenen tegen je auto, de oudere hebben alleen maar hun handje omhoog. Bah, je kan geen enkele conversatie met iemand hebben zonder dat het ‘geef-me-geld’ principe boven komt drijven. Heel jammer, het land had een top attractie kunnen zijn.
Ik vond Ethiopië een heel intense ervaring die ik voor geen goud had willen missen en ik zou er heel graag nog eens naar toe gaan, maar dan met iemands anders z’n auto.

Lees hier mijn ervaringen in Ethiopië
[ Terug naar boven ]

· Noord Sudan (2011)
Sudaan is, zeker na Ethiopië, een prettig land. Had niet gedacht dit ooit te schrijven maar het is zo. De Sudanezen zijn rustige nette mensen, zeuren niet, altijd tijd voor een praatje en goed in de omgang. Dat maakte voor mij het land. Want laten we eerlijk zijn, veel is er niet te zien in het land. Ja, veel zand en heet. De piramides van Sudan (de top attractie) was niet echt bijzonder. Toch vond ik het fijn er te zijn en ondanks alle internationale media is het er in het hele land rustig. Enige jammer is dat visa moeilijk is en dat je je moet registreren als toerist, dat is wat achterhaald en omslachtig allemaal. De sudanezen zijn echte penpushers, van alles wordt een formulier in 10 voud gemaakt en in dikke boeken geschreven.
Ik hoef er verde rniet per se meer naar toe, immers zoals ik al zei, is er niet veel te zien, maar als je me dwingt, ik zou het ook niet erg vinden.

Lees hier mijn ervaringen in noord Sudan
[ Terug naar boven ]

·
Ik mocht er maar drie dagen blijven, dus echt veel kan ik niet over dit land vertellen. Vind het dom dat je maar een transit visa krijgt, had graag wat langzamer aan gereisd door dit land. Wat iik gezien heb was zand en zand en verder niet, en dan zijn we snel uit geschreven nietwaar.
De steden zijn modern, er is duidelijk veel geld. De Saoedi’s zelf doen geen werk waar ze vies van worden, daar voor heb je de import mensen (India, pakistan en zo), de Saoedi’s zitten in hun aircon-suv.
de papieren winkel om het land in te komen was niet prettig en dat mochten ze wel eens vereenvoudigen. maar alles ging en ging ondanks dat het lang duurde.
Tja, sorry, kan eigenlijk geen goed oordeel geven van dit land, dus dat doe ik dan ook maar niet. Maar of ik er naar terug wil….. denk het niet.

Lees hier mijn ervaringen in Saoedi Arabië
[ Terug naar boven ]

·
Jordanië bezocht ik in de winter en ik was onaangenaam verrast hoe koud het daar was. Dikke vorst (in de nacht) was geen uitzondering. Overdag was er een koude gure wind.
Er is best wel wat te zien in Jordanië. Het land is niet zo groot maar kent een aantal hoogtepunten. Petra, de dode zee, Wadi Rum, Aqaba, om er maar eens een paar te noemen. Jammer dat het rijden met eigen vrachtwagen in dat land erg duur was (verplichte dure verzekering) anders was ik vast wat langer gebleven.
De grens formaliteiten waren absurd lang en ingewikkeld, dit had ik zelfs in Afrika niet meegemaakt.
De wegen zijn goed, mensen zijn aardig en ik heb wel genoten van Jordanië. De diesel is te betalen, en het eten goed. Er zijn weer goede supermarkten en je kan bier kopen. Ik wil nog wel eens terug, maar dan niet meer in de winter (ook niet in de zomer heb ik gehoord). Jodanië, wait for me.

Lees hier mijn ervaringen in Jordanë
[ Terug naar boven ]

· Chilli (2009)
Chili is lang, heel lang, en het zuiden is heel anders dan het noorden of het midden. je gaat naar Chili voor de natuur, zeker in het zuiden en midden is die overdonderend. Prachtige meren, gletsjers, vulkanen, mooie eilanden, je kijkt je de hele dag de ogen uit.
het midden van Chili is wat rustiger voor de ogen maar ook hier zijn vulkanen alom aanwezig, er is een mooie kust (met koud water) prachtig zee leven. Het noorden is landinwaarts ook weer erg mooi met fraaie passen tussen Chili en Argentinië, mooi badplaatsen waar je heerlijk kan surfen, ja, sorry, Chili heeft alles eigenlijk.
De doorgaande wegen zijn redelij. De mensen wat afstandelijk maar niet onvriendelijk. Er zijn voldoende campings of plekken om wild te camperen. In Chili kan je je wel een paar maanden vermaken.
ik vond Chili dan ook een leuk land, zou het niet erg vinden er naar terug te moeten. Ik kan iedereen het land aanraden, maar neem je tijd er voor, er is zo veel te zien.

Lees hier mijn Chileense avonturen, van Mont naar Santiago

Lees hier mijn Chileense avonturen, Santiago naar Aqua Negra

Lees hier mijn Chileense avonturen, van Chili naar Chili

Lees hier mijn Chileense avonturen, noord Chili

[ Terug naar boven ]

· Peru (2009)
Peru is een van de avontuurlijkere landen van Zuid Amerika. peru kent ook grote verschillen tussen delen van het land. Is de zuidelijke (kust streek) zanderig droog en warm, het binnenland is groen (en warm). Peru kent een aantal attracties die het bezoeken waard zijn, De Nasca lines en Machupichu zijn natuurlijk wereld beroemd. Maar ook door de binnenlanden van Peru rijden is erg mooi, alhoewel je wel met regenseizoen moet oppassen.
Ik vond de bevolking van Peru niet super vriendelijk. Afstandelijk (tenzij ze wat aan je konden verdienen) op een irritante manier. Kreeg het idee dat men die Gringo’s maar niks vonden.
Toch vond ik het prettig er geweest te zijn. En het domme is dat ik de hoofd atractie, door allerlei redenen, niet gezien heb. Hiervoor zou ik nog wel eens terug willen.
De cultuur van oudsher wordt goed uitgebuit in Peru en men weet de toerist te pakken. Er zijn ook veel toeristen, dus kijk niet gek op als je soms meer blanke huidjes ziet dan lokalen.
Doorgaande wegen zijn goed (soms tolwegen) en er zijn campsites door het land heen. Wildcamperen is niet overal een optie.

Lees hier mijn ervaringen in Peru (en noord Chili)

Lees hier mijn ervaringen in Peru, richitn titicaca
[ Terug naar boven ]

· Bolivia (2009)
In bolivia ben ik niet zo lang geweest. Moet eerlijk zeggen dat ik het land een beetje saai vond en de mensen erg stug. De wegen waren belabbert, en ik moest ook nog eens iemand ophalen een paar duizend kilometer verder, dus had haast.
De hoofdstad La Paz is wel ok, al is het maar vanwege de hoogte en hoogte verschillen. Maar super veel is er niet te zien. Dat vond ik in heel Bolivia niet trouwens, dus ik had het snel gezien. Maar, ik heb delen overgeslagen, (het noorden) misschien is het daar beter. Ik hoef ere ieder geval niet meer naar toe.

Lees hier mijn ervaringen in Bolivia
[ Terug naar boven ]

· Paraguay (2003)
Sorry, ik heb niks met Paraguay. Ik vond het land erg saai, de mensen onvriendelijk (eigenlijk super afstandelijk). Ik heb me mateloos opgewonden over dat er niks is, uren en uren van saaie landerijen en saaie omgevingen. Ik ben snel klaar met schrijven, dit is geen land voor mij.
Lees mijn ervaringen in Paraguay
[ Terug naar boven ]

· Uruguay (2003)
Als ik dacht dat Paraguay saai was, Uruguay kon er ook wat van. Er is gewoon niks te zien, zelfs de hoofdstad Montevideo is saai. Geen land voor mij, snel weer verder.
Lees mijn ervaringen in Uruguay en Brazilië
[ Terug naar boven ]