20030700 – Juli 2003, Stockholm (Zweden) en Helsinki (Finland)

15 juli 2003, Stockholm
Geplaatst op Wednesday 16 July @ 19:21:21 GMT+1 door casper

De trein van Kopenhagen naar Stockholm was erg eeehh… uneventfull. Ik kom even niet op het Nederlandse woord. Het was een mooie (en volle) trein, die er lustig op los denderde met een vaartje van ik schat 180 km, door het zweedse land. Dat platteländ is zoals onze voor-oordelen over het platteland van Zweden zijn, namelijk, mooi, vol met bossen, meertjes, glooiende heuvels, veel akkerbouw, en niet zo veel huizen.
In Stockholm aangekomen na een rit van 5 uur (en de trein kwam op de minuut af op tijd aan) was het zorg om een Hotel te vinden en dat viel niet mee, dat had ik al in mijn Lonely Planet boek gelezen. Maar, waar de weg moeilijk is, bied de commercie uitkomst, in de hal van het centraal station was de ‘ Hotel-Centrale’. Je raad het, ze konden een Hotel reserveren.

Zo geschreven zo gedaan, en ze hadden een redelijk geprijsde (voor Scandinavische begrippen dan, 480 Zwödse kronen) hotel kamer in het noordelijke deel van het Centrum. Ik met mijn zware bepakking door de Metro, en daarna nog eens 10 minuten lopen. Kwam ik ineens een heuvel tegen, met een trappen partij, ik dacht, als ik daar op moet lopen (ik schat 75 treden) ben ik dood, maar gelukkig, die zweden zijn niet gek, was er gewoon een roltrap. En dit midden in een straat dus, met geen winkel of zo in de buurt. Kijk, das nou doordenken.

Mooie stad dat Stockholm

Mijn Hotel bleek een super aardig familie hotel te zijn, maar dan ook echt op zijn Zweeds. Alles in de kamer van hout, (alles leek op Ikea spul) een hele handige douche constructie, die je weg kon klappen en dat had je gewoon een wasbak, goed verzorgd, en nogmaals super vriendelijke eigenaar en eigenares.
Na het uitpakken en een snelle douche wezen ze me richting internet cafe en restaurants (het was inmiddels 7 uur avond) en ondanks dat het al zo laat was, scheen de zon nog volop. Heb in een restaurant een zweeds gerecht gegeten waar ik de naam niet meer van weet (gebakken aardappel blokjes, met stukjes knakworst er door heen, uien en zooi, en met rode bieten er bij). Was goed te eten. Daarna wat ge-internet, en op tijd naar bed gegaan.

Kijk, das pas een winkelstraat

De volgende dag als eerste een ticket met de boot van Stockholm naar Helsinki geboekt, die die zelfde avond vertrok, en ondanks dat de boot vol was, was er net een afzegging, dus ik kon voor 500 zweedse kroontjes met de Silja lijn naar Helsinki. Ik moest om 4 uur middag al inchecken, dus ik had niet veel tijd om Stockholm te bekijken. Vandaar dat ik maar mijn actie van kopenhagen herhaalde, en in een open dubbeldekker door Stockholm ben gescheurd , waarna ik de leuke plekken nog eens lopend heb gedaan. Nou, ik weet dat ik maar een dag zweden heb gedaan, maar ik kan je vertellen, al die vooroordelen die we over zweden hebben…..
ZE ZIJN WAAR !!!!
Die mensen zijn allemaal blond, groot, zien er sterk uit, zijn over het algemeen good-looking, zijn super vriendelijk, het land is mooi, schoon en leuk om te zien. De mensen zijn beschaafd (niet zo boers als de Hollanders maar zo erg heb ik het ook in nog geen enkel ander land meegemaakt, sorry hollanders) .
Maar, om 15:30 heb ik me netjes bij mijn Hotel gevoegd om me bagage te halen, ben naar de metro gelopen (oei oei me schouders) en via daar naar het joekel van het schip van de Silja lijn gelopen, alwaar mijn reis naar Helsinki begon.

Een varend flatgebouw, de silja lijn naar Finland

16 juli 2003, Bootje varen
Geplaatst op Wednesday 16 July @ 20:02:55 GMT+1 door casper

Ja.. dat was effe een scheepie zeg. Die Silja lijn van Stockholm naar Helsinki was een super modern 12 dekken hoge superconstructie, met een centrale winkel straat, ingebouwde open liften, tig restaurants, casino, bios, uiteraard sauna, disco en ga zo maar door. Het schip was nog redelijk nieuw leek me, want alles zag er erg netjes uit. Op zoek naar mijn hut, was het even doolhoven, maar nadat ik het gevonden had bleek het een heel nette 4 persoons hut te zijn, met wc en douche, helaas geen raam, maar wel weer telefoon en airco. Nou, dat leek me wel goed slapen (dacht ik toen nog).

Na het schip een beetje verkend te hebben, begonnen met een film te kijken. Dit was de film ‘Phonebooth’ . Niets bijzonder, maar het gaf wel afleiding. Daarna eens rond gaan kijken welk restaurant ik onveilig zou maken met mijn bezoek, en dat werd het goedkoopste, want de prijzen aan boord waren pittig. Er was bijvoorbeeld een tax-free shop, en daar betaalde je voor een normale fles wisky nog 30 Euro !!. Maar het werd dus Zweedse gehaktballen met aardappel puree, en natuurlijk een glas bier er bij. Mmm, dat bleek achteraf niet zo’n goede keuze, want toen ik om een uur of tien naar mijn hut ging om te tukken bleek mijn maag flink te borrelen en ik een wind produktie had waar je een Hollandse windmolen mee op volle kracht kan laten draaien. Ik denk, ik houd het wel in. Op mijn kamer bleken er al twee andere mensen te slapen, dus stilletjes ook op bed gaan liggen, en proberen te slapen. Maar na een uurtje wat weg gedommeld te hebben, kreeg ik zo’n pijn aan me pens van het inhouden, dat ik om 12 uur maar weer opgestaan ben. Omdat het in Zweden een uur later was, was dat dus 1 uur nacht.

De zon wilde maar niet onder gaan

Heb op het buitendeck even wat gassen geloosd (ik zag allemaal meeuwen flauw vallen) en ook was het nog steeds niet donker. De horizon was nog steeds rood gekleurd van de ondergaande zon die blijkbaar maar niet onder wilde gaan.
Na het loosen voelde ik me wat beter, en ben na een half uurtje weer gaan slapen, wat nog niet vlot wilde lukken (en dit terwijl het een prima bed was). Heb in de nacht nog in mijn slaap wel wat luchtvervuiling geproduceerd en ik hoop maar dat mijn mede slapers ook echt sliepen. In de ochtend om 7 uur gaan ontbijten van een joekel van een buffet, en daarna gedouchted, gepakt en om 9:30 precies arriveerde mijn roeibootje in Helsinki. Maar, omdat ik probeer mijn verhalen niet lang te maken, vertel ik daar over in een volgend verhaaltje.
Zeg maar welterusten dikkie-dik…

16 Juli 2003, Helsinki & Mick Jagger
Geplaatst op Wednesday 16 July @ 20:19:54 GMT+1 door casper

Ook in Helsinki was het niet makkelijk om een Hotel te vinden. Ik ben eerst met de tram naar het Centraal Station gegaan, en me grote rugzak in een locker gedaan, dan hoefde ik daar niet mee te zeulen. Daarna, ik was er toch, mijn ticket in de trein van de volgende dag naar st Petersburg geboekt, en die bleek al om 7:35 in de ochtend te vertrekken, dus ik denk, ik zoek een hotel vlak bij het station, anders moet ik morgen met al die zooi al zo vroeg over straat. Maar, het een na het andere hotel wat ik bezocht kwam met een verhaal wat ik al eerder had gehoord…:

Nee sorry, we zijn vol want het is vanavond het Rolling Stones Concert. AHA, Mick Jagger weer, gadverdepielekes, daar moet ik eens mee gaan praten, want hij volgt me gewoon. In Kopenhagen had ik precies hetzelfde probleem. Blij dat ik in st Petersburg en Moskou al een hotel heb, want daar zal die ouwe gek ook wel weer zijn als ik er ben.

Zoals zo vaak, gaf ik het bijna op, toen ik vlak bij het station een guesthouse bezocht wat volgens de Lonely Planet niet zo geweldig was, en die hadden nog een kamer vrij. Het Hotel was netjes en schoon, maar armetierig, met gedeelde douche en toilet, maar ik had tenminste een slaap plek, en dat voor 40€.
Nadat ik me kleine rugzak daar had achtergelaten, dacht ik… ik ga een fiets huren, en zo Helsinki door scheuren, want ook hier heb ik maar een dag de tijd, en dat is niet veel. Het zoeken van de fietsenverhuur mijnheer duurde erg lang, omdat ik met mijn stomme kop de verkeerde kant uit liep. Nouja, ik was wel goed gelopen, maar niet ver genoeg, en te vroeg omgekeerd.

Helsinki heeft wel mooie gebouwen en zo..maar toch

Met mijn mooie fiets mijn grote rugzak opgehaald en bij mijn geusthouse naar binnen gegooid (3 trappen op, van die grote, ouwe marmeren trappen hallen) en kreeg gelijk gezeik van de eigenaar dat als ik weg ging ik me sleutel achter moest laten. Ik zei ja hoor, en gelijk weg gegaan met de sleutel in mijn zak. Met de fiets heel Helsinki doorgecrossed. Het was weer super warm weer, geen wolkje aan de lucht, en een route van 17 kilometer gedaan.
Tja, wat moet ik van Helsinki zeggen. Er is niet zo heel veel speciaals aan. Het is wel een mooie stad hoor, maar het doet me een beetje aan Brussel denken. Dezelfde hogen ouwe herenhuizen, van die kassei-en straten, tramrails er bij, erg stil hier en daar. Leuk om te zien, maar niet een stad om nog eens naar terug te gaan. Mensen zijn ook erg vriendelijk hoor, er wordt wat minder Engels gesproken, maar het is allemaal netjes en modern, niks op aan te merken.

Kerkje hier, kerkje daar..

Ik heb er de Mac bezocht, omdat ze daar dingen hadden di eik niet kende. Een pita broodje met stukjes gegrilde kip erin en groente. Was wel te eten, maar niet zo veel smaak, precies zoals je het gewend ben van de Mac. Maar, wat ik leuker vond, ik bestelde een McFlurry (weet je wel zo’n ijsje met zooi er door, en ik kon een drop smaak bestellen. Maalde ze dus zoute jujubes door het ijs heen, hele vage maar best lekkere combinatie
Morgen vroeg dus met de trein naar Rusland…en daar is voor het eerst een Hotel voor me gereserveerd, dus ik ben benieuwd…. Rusland, here I come.