20030700 – Juli 2007, St Peterburg en Moskou (Rusland)

18 Juli 2003, St Petersburg
Geplaatst op Friday 18 July @ 19:44:04 GMT+1 door casper

In de ochtend vroeg weg uit Helsinki en de trein naar Rusland gepakt. Dat was op zich niet zo een probleem, ging allemaal soepeltjes. Alleen toen ik de grens passeerde werd het duidelijk dat ik in Rusland was. Eerst kwam de Finse douane, vriendelijk naar mijn paspoort kijken, een half uur later kwam er een norse kenou-wijf me paspoort op eisen. Welkom in Rusland haha. Ik zat hem wel flink te knijpen, want ik wist dat je alles van enige waarde op moest geven, dus ook je camera, gameboy, dvd-speler, maar ik had dat niet gedaan. Toen de douane dan ook langs kwam moest ik even de billen samen knijpen, maar ze pikte de man voor me er uit en die moest alles open maken. ik mocht met mijn eerlijke gezicht zo door. Op het station aangekomen was het even wennen, want alle letters zijn weer anders (cyrillisch schrift gebruiken ze hier) dus om het bordje uitgang te zoeken moet je eerst weten hoe dat geschreven word.

Je denkt toch niet dat er iets in het Engels staat, dus het was een heel gezoek om de goede uitgang van het station, de goede ingang naar de Metro, en toen naar het goede eind station te gaan in die metro. Ik bedoel, je zit als een klein kind letters te vergelijken, met omgekeerde n’en en r’en, om te kijken of je de goede kant uit ging. Overigens is die Metro spot goedkoop (7 roebels=21 eurocent) per keer, en het is super snel en efficiënt, schoon en een prettig vervoer middel. Mijn Hotel bleek toch nog wel een km of twee van het Metro station af te liggen, dus ik met de zware bepakking, zo hier en daar de weg vragend (geen hond die engels spreekt) met handen en voeten, het Hotel gevonden. Dat bleek een modern Best-Western Hotel te zijn, en mijn kamer erg warm maar prima verzorgd. Ik was rond 3 uur in mijn hotel aangekomen, dus ik dacht, ik kan nog wel even een rondje het centrum in, want tijd moet je niet verdoen. Zo gedacht, zo gedaan, en na een keer verkeerd met de metro gegaan te zijn, kwam ik op Nevsky Prospekt uit, de grote lange belangrijkste straat in hartje Petersburg, met veel winkels en zo. Zeg maar beetje de kalverstraat van Petersburg, maar dan een slagje beter. Erg veel dure exclusieve winkels, maar ook de Mac en de Pizzahut gaven daar acte van pressence. Zo heb ik daar een paar uur rondgelopen, en in een restaurant een soort pannenkoekjes met goulash vulling gegeten, vergezeld uiteraard van een goed glas bier, want daar gooien ze je dood mee hier. Verder zag ik de Hulk op DVD en de Nieuwe terminator 3, maar die waren allen Russisch over gesproken, dus die heb ik maar laten liggen (wel jammer). De volgende dag heb ik, als diegene die het woord cultuur barbaar heeft uitgevonden, er maar een cultuur daggie van gemaakt. Tja, je kan niet anders in een stad als dit, en ik moet zeggen, het ziet er allemaal super indruk wekkend uit. Jazeker, alles was opgepoetst voor het 300 jarig bestaan van de stad, maar, dat heeft wel zijn vruchten afgeworpen hoor, de stad is een plaatje.

St Petersburg is erg imposant

Kijk maar tussen de foto’s, dan weet je wat ik bedoel. Tja wat zijn zo mijn eerste indrukken van rusland? Die zal ik je vertellen. De Russen zijn een redelijk Nors maar vriendelijk volkje. Alles ziet er een beetje gesloten uit, de ingangen naar winkels zijn allemaal hele kleine deurtjes (waarachter je niks verwacht maar dan ineens een hele grote winkel zit), kioskjes hebben allemaal hele kleine doorgeef luikjes en zo. Dat heeft natuurlijk ook met de kou te maken, maar het is wel even wennen. Mensen zijn over het algemeen vriendelijk, maar zoals eerder gezegd komen wat nors over. Er wordt heel veel bier gezopen. Heel veel mensen op straat lopen met een fles bier in de hand (kosten 19 roebels voor een half litertje) en je hebt wel 60 verschillende merken.

Alles prachtig gerestaureerd

Ik heb wat moeite om restaurants te vinden, want met die rare opschriften op de deuren weet je bij God niet wat er achter zit, en omdat ze vaak geen ramen hebben kan je ook moeilijk naar binnen gluren. Verder valt op dat er veel mensen in uniform lopen, en dat er veel verschillende soorten en smaken zijn, ik weet bij god niet wat ze allemaal zijn. Ze hebben allemaal van die joekels van grote platte petten op die denk ik ook als paraplu dienst kan doen. Verder is het ook hier prachtig warm weer, en om 10 uur liggen er al heel veel mensen te zonnen in elk klein stukje gras of park wat ze maar kunnen vinden, heel vaag gezicht. De Metro is een goed vervoermiddel, maar het duurt lang voor je bij de trein bent, want je moet eerst met de roltrap naar benee (duurt als 2,5 minuut op een snelle roltrap), dan vaak nog paar gangen door, en dat op de terugweg ook, maar het is verder prima geregeld. Tja, en verder vermaak ik me hier nog wel een dag of twee. Ga morgen weer lopen, me voeten doen gigantisch zeer, en vanmiddag verzwikte ik me duim (ik hoorde het kraken), maar verder gaat hert prima. Dus… luitjes, ik schrijf morgen nog wel weer wat.

20 juli 2003, st petersburg en me zielige voeten
Geplaatst op Sunday 20 July @ 13:47:30 GMT+1 door casper

Dit is nu mijn derde (en laatste dag) in St Petersburg, vanavond gaat de nachttrein naar Moskou, en daar hoop ik dan wel in te zitten natuurlijk (of liever gezegd, in te LIGGEN).
Ik heb erg veel gezien in deze stad, en dat bijna allemaal te voet. Na de eerste dag deden me voeten zeer, na de tweede dag leken het opgezwollen pompoenen, maar nu de derde dag beginnen ze aan al dat lopen te wennen, alhoewel het nog steeds niet geweldig is.

Maar goed, gister dus alle belangrijke monumenten die ik eergister gemist heb bekeken. De meest belangrijke, voor diegene die het echt willen weten, zijn het Winterpalies (en bijbehorende Hermitage) en het Alexander plein met bijbehorende pillaar van Alexander (nee niet van die van ons), de admiraliteit, Nevskiy Prospect (lange winkelstraat) en dan aan de andere kant van het water het Peter en paul Fort, met alles wat er bij hoort.

Prachtige oude gebouwen

Al om al heb ik het gevoel elke dag wel een vierdaagse afstand gelopen te hebben. Het was ook prachtig weer, en dat helpt zeker mee met de goede sfeer.
De gebouwen zijn allemaal kolossaal, en in perfecte staat onderhouden, alsof ze net gebouwd zijn. Dat komt natuurlijk ook omdat St Petersburg ‘pas’ 300 jaar oud is, en alle gebouwen geen tijd hebben gehad om te vergaan. Daarbij is dit jaar vanwege het 300 jarig bestaan alles opgeknapt en geverfd, straten netjes gemaakt en een beurt gehad. Dat is ook wel te zien hoor, want als je wat de buitenwijken in loopt zie je wel verschil, ook al zijn ze daar ook goed bezig. Die Russen zijn niet gek hoor, dat heb ik nou wel door. Ze trekken op deze manier hordes met toeristen, en dat brengt geld in het laatje. En die funzen laten de buitenlandse toerist dus gewoon vet 6x zo veel betalen, tsjing tsjing, kassa.

Het zomer palies was een parel, echt waar

Als je dus denkt dat het hier in Petersburg ouwe zooi is, dan vergeet het maar. Ik kan over de rest van het land nog niet oordelen, maar als dit de manier is waarop de russen de boel aanpakken, kunnen we nog wel wat verwachten van ze in de toekomst. Alles is op zich goed geregeld. Neem het internet cafe waar ik nu zit. Stuk of 100 PC’s , allemaal met flatscreen en supersnelle verbinding (heb ik zelfs thuis niet zo snel) en dat voor omgerekend 2,1 euro per uur. Had je niet verwacht he.
Alleen op de buitenlandse toerist zijn ze nog niet zo ingesteld. Zo zijn er nergens borden in een andere taal, kan je bij toeristisch tripjes met bijvoorbeeld een boot of bus alleen maar in het Russisch kiezen, en als je vraagt of ze ook Engels of zo kunnen, staan ze je appelig aan te kijken (terwijl ik toch best veel buitenlandse toeristen zie hier.

De details zijn adem benemend

Verder zijn de Russen een beetje nors, maar als je eenmaal een gesprek met ze hebt (in zo verre dat dan gaat) zijn ze uiterst vriendelijk. Mijn ‘zeg het in Russisch’ boekje is een paar keer goed van pas gekomen.

Veel Russen zuipen als een gek. Om 9 uur in de ochtend zie je al veel mensen met fles of blik bier op straat, en op het moment dat de eerste terrasjes open gaan (9:30) zitten ze onmiddellijk achter grote glazen bier. Ik doe er maar niet aan mee , want wie weet ga ik het lekker vinden, bier als ontbijt.

Ik ben overigens in geen enkel museum geweest. Overal staan lange lange wachtrijen, en als ik ergens een hekel aan heb is het een uur in de rij te staan om een of ander (dom) schilderij te zien. Ook vandaag weer. Ik ging met de draagvleugelboot (leuke gewaarwording) naar het zomerpalies van de een of andere Peter de Grote (Petershof) en later Elizabeth. Dat was 29 km buiten st Petersburg, en die boot deed dat in een half uurtje. Maar de entree was 30 roebel voor russen, en 150 voor buitenlanders. Dat heb ik mokkend betaalt (eerst in me beste Russisch gedaan alsof ik een rus was, maar ze trapte er niet in). Maar toen ik eenmaal binnen het grondgebied was (hele mooie tuinen, fonteinen, huizen etc), moest ik voor elk gebouw nog eens zo veel betalen, en dan ook nog eens voor de camera extra… jaaaaa doei… ik heb wel lekker door de ramen naar binnen gegluurd… ons zien zeunig.

Je zal de ramen zemer maar zijn

Verder te veel fast-food gegeten naar mijn smaak, gewoon omdat ik geen goed restaurant kan vinden. Overal waar je in gaat zijn gebaks en koffie tentjes, daar word je echt mee dood gegooid. Zoete gebakjes en koekjes op elke hoek van de straat, maar gewoon lekker russisch eten??? Niks er van. Pizza tenten? genoeg. Ook met Mac’s gooien ze je dood, beetje jammer, want ik wilde wel eens kijken of dat russische Borstsj of zo te eten is.
Nou, dat waren in het kort even mijn ervaringen in Petersburg, hoop vanaf morgen jullie vanuit Moskou te berichten…

23 juli 2003, Moscow
Geplaatst op Wednesday 23 July @ 08:07:11 GMT+1 door casper

Tja, Moscow, dat is wel wat anders dan St Petersburg. Moscow is meer wat je verwacht van Rusland. Grote lange rijen met betonnen flat kolossen in de buitenwijken, en oude mooie gebouwen in het centrum, hier en daar wel vervallen. Slechte wegen, botte mensen, maar een stad waar erg veel te zien is. Ik verblijf in een mega Hotel, dat geloof ik ooit is gebouwd vanwege de olympische spelen. Het is een Hotel Moscow waardig, 28 verdiepingen hoog, en massaal. En daar staan er dan drie van naast elkaar, aan elkaar gekoppeld. En dit internet cafe waar ik dan nu zit, is voor het hele Hotel Complex, en telt maar liefst 5 PC’s (oh wat een luxe)

Ondertussen kan ik jullie mede delen wat er in Jamuari op de Nederlandse TV komt, want ik kwam hier een groep van 60 Nederlanders tegen, bepakt en bezakt met camera’ s en allerlei TV zooi. Blijkt dat ze bezig zijn met opnames van een programma ala ‘ Wie blijft er het laatst op het onbewoonde eiland ‘ (ik weet niet meer hoe dat programma heet, heb er ook nooit naar gekeken), of De Bus of Big Brother of zo. Groepjes van 2 mensen moeten samen reizen langs de Trans siberia express route (dus niet er in !!) en via rare opdrachten moeten ze kijken wie er het eerst in bejing beland. Ik heb met een deelnemers koppel aan tafel gezeten (per ongeluk, want ze mochten geen kontakt met de buitenwereld hebben), en heb van ze vernomen hoe her er aan toe gaat. Tjonge, wat een toestanden zeg. De volgende dag hoorde ik dat ze om 3 uur in de nacht uit hun bed zijn gevist, en ze een metro kaartje hebben gekregen, (iedereen een andere ebstemming) en ze daar naar toe moesten gaan want daar stond een taxi op ze te wachten die een uur op de meter had staan. D lol was wie er het verst moskou uit kon komen Haha.

Na mijn mislukte poging om het Kremlin binnen te komen eergister, heb ik het gister nogmaals gedaan, maar dan via een tour operator. Dat ging ook niet zonder horten of stoten maar wel gelukt. Jeming wat is dat mooi van binnen, wat een pracht en een praal, om misselijk van te worden.

Kerken in het Kremlin, dat verwacht je niet

Er staan daar kerken uit de 13e eeuw, nog helemaal intakt, met alle muurschilderingen en ornamenten, mooi om te zien. Maar het meest indrukwekkende was toch het kremlin Museum waar ze de mooiste dingen ten toon spreiden. Zoals de kleding stukken van peter de Grote en Ivan de Verschrikkelijke, mooie lange gewaden, ingezet met 100den parels, of kronen en staffen, met diamanten of edelstenen zo groot als een pruim, Gigantische mooie gouden koetsen, hele bergen Faberge Eieren, teveel om op te noemen allemaal. Ik heb stiekem wel wat foto’s gemaakt ondanks dat het niet mocht. Kwam er weer zo’n kouwe bitch op je af, en je wist wat ze vroeg in het russisch (u mag niet fotograferen hoor), en dan maar oh sorry zeggen haha. Zo gauw ik iets moderns gevonden heb zal ik ze uploaden, maar ben bang dat dit wel even gaat duren, omdat ik vanavond op de trein naar Mongolie word gezet, en ik daar niets op internet gebied verwacht, en ik pas over een dikke week in Bejing ben. Vandaar dat jullie ook wel even niets van me zullen horen.

Veel pracht en praal in het Museum

Moskopu heeft ook weer van die heel erg mooie Metro stationnen. Hoe krijgen ze het voor elkaar, en hoe houden ze het zo netjes. In Nederland zou alles binnen een dag onder ge-gra-fitied zijn, hier heb je enorme ondergrondse hallen, bijna zalen, gevuld met mooie antiek lampen, vaak mooie beelden of hekwerken er bij. En ook weer van die lange roltrappen, hoewel niet zo erg als in Petersburg. Overigens, over roltrappen gesproken, wat mij opviel was dat als je in elders op een roltrap staat, de leuning altijd sneller gaat dan de trap, zodat je na een paar seconde je hand moet verzetten. Dat hebben ze hier op de een of andere manier opgelost, de twee gaan synchroon. Waarom kunnen we dat in het westen dan niet?

Het standaard foto-tje van het rode plein

Gisteren dachten twee slimme russen mij nog in de val te laten lopen. Ik weet niet precies hoe het afgelopen zou zijn als ik er in was getrapt, maar ik vermoed niet goed. iemand die deze truuk kent, daar hoor ik het graag van. Hij gaat als volgt: Je loopt op stoep, en vlak voor een splitsing laat iemand, die voor je loopt, per ongeluk een plastic zakje vallen, en loopt door. Ondanks mijn geschreeuw (hij moet wel doof geweest zijn om het niet te horen) liep diegene door, en snel kwam er van achter mij een ander grote Rus, die het pakje oppakte, (Ik kreeg er niet de kans toe) en mij liet zien dat het vol met geld zat, allemaal dollars, een heel pak. De man die het liet vallen was ondertussen de hoek om, dus de grote rus riep tegen mij, come, 50-50 each OK?, zonder blikken of blozen. Mmm, toen begon mij gelijk allerlei gevaren lampen te branden en rinkelen, dus ik zij tegen hem, geeft het geld aan de eigenaar terug. Maar hij bleef maar vol houden, 50-50 each, en begon zelfs te smeken. Dus ik, in het Engels, vertelde hem dat ie het geld dan maar zelf moest houden, want k wilde het niet. En toch bleef ie door zeuren over 50-50. Ja, toen ben ik er maar als een haas vandoor gegaan, want ik zag de bui al hangen. Haha, ze hadden nog nooit een eerlijk mens meegemaakt denk ik, want hij keek wel beteutert. Terwijl ik weg liep zag ik de ‘rechtmatige eigenaar’ al terug komen, allemaal heeeel erg verdacht. Gelukkig ben ik niet gister geboren, en ben er niet ingetrapt, maar ik denk als ik op was ingegaan ik mee was gelokt een stil steegje in, om de poet te delen, en ik vervolgens al mijn bezittingen was kwijt geraakt.
Verder is het nog steeds een pracht weer, heb me hele reis nog geen wolk gezien, en heb echt nog steeds pijn aan me voeten van het lopen, gister weer 5 uur in de hitte door het kremlin gebanjert, dat hakt er in.
De russen verder, tja, ze kunnen nog steeds zooooooo burocratisch zijn, niet normaal. Alleen al om dat kremlin in te komen, moesten er op diverse lijsten diverse schriften en diverse computers van alles worden ingevuld, het duurde uren. Er stonden lange files met mensen, te wachten op de burocratie. Niet normaal.

In een standaard winkel is de helft van de goederen van alcoholische aard

Zo ging ik gister om 19:30 in een restaurant zitten om wat te eten, hier in het hotel. Vergis je niet, er zitten hier duizenden mensen in dit hotel, waarvan minstens de helft buitenlander, je denkt toch niet dat er egens EEN menu of EEN bord in het engels is? Neeh, das teveel moeite. Maar goed, ik ging zitten in dat restaurant, op de duur stond open tot 20:00 (zoveel russisch kan ik ondertussen wel) en de obers keken me al aan alsof ik gek was (ze moesten weten haha) en na een kwartier gezeten te hebben zonder dat iemand me kwam helpen, werd ik met een weg-werp gebaar de deur gewezen, want ze moesten zo dicht. OOOhhhhhhgrrrrrrrrrrrr ik ben bijna met het bestek gaan gooien, wat een nagelbijtend non-service kunnen ze op sommige plekken geven. Ik wist dat het zo zou zijn, en toch erger je jer er zeer aan.
Net als nu, mijn tijd was blijkbaar op, je moet van te voren betalen. Je denkt toch niet dat ze dat even zeggen… neeeee, ze gooien gewoon je monitor uit, terwijl ze 1 meter van me vandaan zit. De Bitch. Maar goed, ik heb weer 15 minuten bijgekocht, dus ik kan nog even. Ik weet niet of ik tijd heb om de spelfoutjes eruit te halen, dan moeten jullie het maar met foutjes doen. Over een paar uur dus de trein waar het allemaal om te doen is. 5 dagen erin hangen, me moeie voeten laten rusten. Ben heel benieuwd,
Nog even op de valreep (twee uurtjes voor vertrek naar Mongolie). Ik ging vandaag een paar Engelse leesboekenn kopen, stapte op het verkeerde metro station uit, raakte helemaal de weg kwijt, en na een half uur was er maar een optie, op mijn schreden terug keren en proberen via de metro op de goede bestemming te komen. Jeming, dat valt niet mee hoor. Dan merk je hoe weinig mensen Engels spreken, en hoe rot het is dat ze nergens in het Engels (of ieder geval voor ons leesbaar schrift) borden hebben. Op den duur kom je er altijd wel weer uit, maar het kost je zo een paar uur bij elkaar.