20030800 – Augustus 2003, China X’ian en Chengdu

12 augustus 2003, Xian en Chengdu, China
Geplaatst op Tuesday 12 August @ 15:52:44 GMT+1 door casper

Ben met de trein van Bejing naar Xi´an gegaan. Dat viel op zich reuze mee. De trein was schoon en modern, wel wat rumourig. Alle Chinezen hebben grote glazen potten met thee die ze de hele dag mee slepen en ze eten in de trein veel noodles.

Deze trein was modern, schoon, met airco en vol

Xián staat bekend om het Terracotta leger, duizenden soldaten uit modder gemaakt, die onder de grond werden gevonden. Ze moesten de schijn ophouden dat er een enorm leger was ter bescherming van het grondgebied van de lokale machtsheer.
Vandaag dit terracotta leger bekeken, dat zijn echt een stuk of 10.000 levensechte beelden van soldaten, paarden en wagens. Alles tot in detail nagemaakt om een evt vijand in het hiernamaals te verdrijven, want de stenen sjakies staan er om de dooie Emperor te beschermen.

Als je foto´s bekijkt kan je zien hoe onwaarschijnlijk dat leger is. Elke personage is anders, geen enkel is hetzelfde en alemaal hebben ze klederdracht, wapend en de hele micmac aan en bij zich.

Deze helden waren ze aan het uitgraven

Ook komplete rijtuigen, paarden, alles uit klei gemaakt to in elke detail aan toe.

Rij na rij van deze vreemde snuiters

Xián leeft van deze toeristen pleister, met alle gevolgen van dien natuurlijk. Zo had ik al het idee dat ik in mijn Hotel flink werd afgezet (ze hebben vaak 2 prijslijsten hier) en ik was ondertussen er al achter dat om de hoek iets beters en goedkopers zat dus wilde vanochtend van Hotel verkassen. Blijkbaar had men in de gaten wat ik wilde doen want toen ik uit wilde checken wilde ze mijn deposito van 50 Yuan niet terug geven. Ze gaf een of ander kutsmoes over de prijs. Ze hadden namelijk mij bij de buren binnen zien gaan, dus wisten wat ik van plan was, en dat vonden ze niet leuk.

Net toen ik ruzie stond te maken met de lovely-lady achter de balie, kwamen er een stel andere Hollanders naar benee, met precies hetzelfde verzoek, toen bleek dat die dus dezelfde plannen hadden als ik. De lady ging helemaal over de rooie, en weigerde ook hun geld (ze hadden 3 dagen vooruit betaalt, dus dat was veel erger) terug te geven. Ze begon ook gelijk al mij een andere kamer voor minder geld aan te bieden, groter en mooier zij ze, maar ik wilde gewoon weg, had alles al gepakt. Daarbij een maal afzetter, altijd afzetter, dus ze bekeken het maar. Nou, toen was het dus ruzie maken met zijn drieen, en dat ging er flink op. Op een gegeven moment (dit duurde wel 20 minuten of zo), heeft ze toch boter bij de vis gegeven. Voor mij was het meer een principe kwestie (50 yuan=5,5 euro) maar voor die andere Nl´s was het toch wel meer geld. Dat was een leuk begin van de dag, een dag overigens dat het nog steeds regende, en erg grijs en miezerig was. Toch ben ik in de regen toch naar het busstation gelopen en heb bus 306 naar het Terracotta leger gepakt.

Vertrek de 11e naar Chengdu, heb met veel pijn en moeite een kaartje op de kop getikt, wilde ook de 10e niet gaan, want dan kan ik mijn moeder niet bereiken die dan jarig is, en die wil ik zeker even bellen.

Ik zit nu al 3 dagen in Xi’An en het is een wat boersere stad, heb het idee dat ze wel wat achter lopen met Bejing. Zo word er hier lustig op los gespuugd, geroggeld, boeren, tenen pulken, alles mag. Enige wat ik chinesen niet zo vaak zie doen is aan hun ballen krabben, wat ze bijvoorbeeld wel weer veel in Indonesie en zo doen. Vaag hoor. Toch is ook deze boerse stad hard aan het veranderen, net als heel China, getuige dit winkelcentra, waarvan er in het centrum al een paar staan.

China is hard aan het verwesteren helaas

Mijn trein naar Chengdu vertrek zo (13:55) . Chengdu, ligt bijna midden in China. Vanaf daar ga ik een heel rondje maken, oost waards, om dan na een paar weken daar terug te keren om vanuit daar naar Tibet te gaan. Om jullie even bezig te houden nog even wat opmerkelijke bevindingen van de afgelopen dagen:

Als je iets op een menu kaart besteld, kan het goed zijn dat je wat anders krijgt dan je verwacht. Ik heb het al een paar keer gehad dat ik iets heel anders kreeg. Kip ipv varken of zo, gister kreeg ik stukken kippevleugel (met bot), niet echt lekker. Ik heb het idee dat ze denken ´ach die gekke toerist weet toch niet wat ie besteld, dus we geven hem maar wat.

Het hotel waar ik zat zit midden in de hoeren buurt, maar ze noemen het hier geen hoeren maar ‘hairdresser’ . Je gaat dan naar binnen en wordt op een kappersstoel neergezet, wat er dan gebeurt weet ik niet, want het gordijntje gaat dan dicht, maar ik kan het me wel zo voorstellen. Er zitten er een stuk of 100 hier op een rij, en allemaal proberen ze je naar binnen te roepen als je langs loopt, heel raar, en volgens my officieel zelfs illegaal. Ze hadden me al gewaarschuwd dat ze ook je zouden gaan bellen in je hotel, en gisteravond ging om 12 uur de telefoon, met een chinese vrouwen stem. Ik verstond geen reed van wat ze zij, het kan goed de receptie geweest zijn, maar ik heb zo een donkerbruin vermoeden van niet..

Zag gister to 3 keer toe een flinke ruzie partij, waar mensen echt met mekaar op de vuist gingen (of wilde). Ook werd er iemand gearresteerd door de politie, en die werd door omstanders weer uit de politie-auto gehaald, die hem vervolgens met veel moeite weer terug probeerde te krijgen, was een leuk gezicht. Iedereen bemoeide zich er mee, en ik weet niet waar het eigenlijk om ging, maar het was wel komisch.

Het regent nog steeds, nu al 3 dagen, bah

In veel Hotels krijg je geen kamer sleutel, maar zit er een verdiepings slaaf(in) die als je aan komt lopen de deur voor je open gaat doen. Engelse lerearen zijn hier nog steeds noodzakelijk.

Tja, net als ik Chinees moeilijk vind, is voor hun Engels moeilijk

Er worden savonds veel eet kraampjes op de stoepen gebouwd. Alle afval en zooi wordt dan in de goot gegooid, en zeker met dit vochtige weer stinkt dat heerlijk (not does)

Er worden bijna overal dumplings geserveerd (als je niet weet wat het is meld het maar even), maar ik heb het een paar keer geprobeerd, mij te flauw.

Er word hier veel door auto’s op en over de stoep gereden. Als er een file is (en dat is al snel gebeurt met de instelling van de chinesen) gaan eerst de fietsers over de stoep, gevolgd door de brommers, en de auto’s er dan achter aan. Het gevolg is voorspelbaar, de file komt helemaal en helemaal muur vast te zitten. Iedereen probeert voor te kruipen, op wat voor een manier dan ook, en maakt het daarmee vervolgens weer erger, want van de stoep moet je dan weer tussen de file komen, en dat is dus boel blokkeren, duwen, schelden en tuteren.

Ook op de fiets ben je niet veilig, want rechts afslaand verkeer mag door rood, dus als het stoplicht voor je op groen staat, moet je nog 4 keer goed kijken, anders heb je zo een bus of zo in je nek. Iedereen fiets hier dan ook erg langzaam, en dat is ook wel nodig, want als je te snel fietst moet je ook weer snel remmen. Want een bus, zal bij een bus halte gewoon aan komen scheuren en je snijden om bij de stoep te komen. En zo gaat dat hier in China…

Nou, jullie slapen nog allemaal in

Ik ben vanochtend aangekomen in Chendu na een nacht treinreis van Xi’An (18 uur), en moet helaas mijn mening van de Chineze treinmaatschappij, die voorheen erg hoog was, een paar puntjes naar beneden bijstellen. De treinwagon waar ik inzat, was ongeveer 20 jaar oud, en in vergelijking met de vorige trein trip was dit een hel. Het ding had geen airco, en stond erg vaak stil waardoor er geen lucht circulatie was en ik, in mijn bovenste bed, zowat verdampte van de hitte. Er was geen samovoir aanwezig, en warm water voor een soepie of koppie thee werd door de trein miep aangeleverd in een thermoskan, maar alleen als ze er zin in had. Het koude water voor wassen en toilet spoelen was erg snel op, dus het resultaat kan je wel raden en ruiken denk ik.

Verder sprak er echt helemaal niemand engels (ja een paar woorden) dus het was een beetje saai. Er was een klein meisje van een jaar of 4 of zo, die bleef maar zwaaien en hello roepen vanaf de volgende coupe, dus ik zwaaide vrolijk terug, iedereen zat er om te lachen, maar het kind wist van geen ophouden. En toen ik dan maar net deed alsof ik een boek aan het lezen was en haar dus niet zag, kwam ze me heel lief twee koekjes brengen, dat was toch wel erg leuk. Toen om half 10 de lichten uit gingen, was ik dit keer voorbereid, had mijn gameboy sp opgeladen en lekker advance wars2 gespeeld, en mijn dvd speler stond paraat met de film Braveheart, die heb ik een half uurtje gekeken, en toen werd ik echt door de hitte niet helemaal lekker. Kreeg hoofdpijn, en voelde me niet lekker, dus maar gaan slapen, en toen ik de volgende ochtend wakker werd was het alsof ik een hersenvlies ontsteking had. Koppijn als een gek, keelpijn en algemene lamlendigheid. Ik kon ook niet bij mijn aspirientjes, dus dat schoot ook niet op, en maar de rit uitgelegen, ETA 9:25 ochtend.

In Chendu met de taxi naar Sam’s Guesthouse gegaan, dat zich midden in de stad bevind, in een oude houten japans-achtige constructie, en dat voor 80 yuan per nacht (het wordt steeds goekoper haha, weet je nog, een yuan is ongeveer 11 eurocent).
Na een aspierentje en een douche, ging het al een stuk beter, en nu, als ik dit typ (half 9 savonds) voel ik me wel weer ok. Ik heb al een fiets gehuurd en ben al wat rond gereden, maar het is moeilijk een indruk van chengdu te krijgen, dus dat vertel ik morgen wel weer. Misschien dat ik via het guesthouse straks nog wat foto’s ga uploaden, dus kijk maar of het gelukt is. Voor nu… ik ga zo lekker eten en dan heb ik voor 1 yuan de film SIGNS gehuurd, dus je weet wat ik doe vanavond haha

13 august 2003, Chendu(2)
Geplaatst op Wednesday 13 August @ 16:47:44 GMT+1 door casper

Eigenlijk heb ik niet zo veel bijzonders te vertellen, want zo enerverend was het niet vandaag. Tenminste, vond ik, wellicht heb jij daar een andere mening over.
Ik had een tripje naar het Panda fok-centrum geboekt, een van de weinige centra’s die het gelukt is om panda’s te laten voortplanten. Dat betekende vroeg op, want die beesten vreten in de ochtend vroeg, en daarna doen ze volgens mij maar weinig, dus dan liggen ze een beetje voor pampus in de hokken en is het niet leuk om ze te zien. Ik zou me om 7:30 moeten melden voor het Hotel om een bus te nemen. Mijn horloge wekker voor 6:45 gezet, kon ik nog even douchen en ergens een stuk brood of zo versieren. Tja, dat feest ging dus niet door, want ik schrok om 7:40 wakker uit mezelf, hele wekker niet gehoord (en dat gebeurt niet vaak)…

Als een gek kleren aangetrokken (nou ja, broek en t-shirt, schoenen, en daarna zonder wat en met slaperige kop de bus in, die net op het punt stond om te vertrekken. Dat is geen prettige manier van wakker worden, en ik voel me dan vies en plakkerig, zonder gewassen of tanden gepoetst te hebben. Maar, het was niet anders. De bus (klein formaat) waar ik in zat reed op zijn Chinees door het verkeer in (dus maar twee standen : vol gas of vol remmen), en na een 45 minuten rit kwamen we aan en werden we gedumpt bij een heel groot stuk park, en we moesten het zelf maar uitzoeken. Dat was jammer, want ik had minstens een gids ofzo verwacht voor het geld, maar niks van dit alles. Ja… in het park kon je een gids nemen voor tig money.. maar ja je kent Casper he. Dus ik op me uppie door het park op zoek naar de Panda’s.

Lief he, net een teddybeer

Nou, dat is wel gelukt, maar je mocht er niet al te dicht bij, dat is jammer. Dat mocht niet wegens gezondheids redenen voor de panda’s (mensen kunnen ziektes overdragen)…. tenzij….. tenzij je 200 yuan betaalde, dan mocht je een panda vasthouden. Kapitalisten in een communistisch China.

Laat me los, domme tourist, laat me los..

Haha, typisch hoe het er hier af en toe aan toe gaat, maar dat geld had ik er niet voor over, dus heb wat andere mensen gefotografeerd die dat wel hadden. Enfin, morgen staan die foto’s er op, want het is me gelukt om me foto’s op een cd te laten zetten (waarover later meer). Ik heb rode panda’s en reuze panda’s gezien, en eentje met een piepklein jong, het zijn wel leuke beesten. Ik dacht altijd dat het slome duikelaars waren, maar dat valt best mee. Je moet een panda een beetje als kruising tussen een beer en een hond zien. En ze zijn best snel en best speels. Ze eten alleen maar Bamboe, en een beetje Panda-vent moet daar toch wel 20 kilo per dag van op. Dus die hebben wel een heel lang ontbijtje.
Goed, na het panda avontuur was ik al rond 10’en terug, en dat kwam mooi uit, want ik had niks gegeten of gedronken, dus een soort mais broodje met een eigese gemaakte bakkie koffie gegeten, en na het toilet-gebeuren ook in orde gemaakt te hebben op pad voor een paar dingen.

In het hartje van Chengdu staat Mao me vrlijk toe te wuiven

Ik wilde mijn foto’s op cd laten zetten want me kaartjes waren bijna vol. Dus… waar denk ik dan aan, aan een internet plek of zo. Halve stad afgelopen, maar niks hoor, overal stonden ouwe zooi computers zonder cd branders. Dus maar eens bij mijn hotel gevraagd, en die kwamen met het idee van een foto winkel, dus ik op naar de betreffende winkel, maar ik kon ze niet duidelijk maken wat ik wilde (of ze wilde het niet snappen). Ik weer terug naar het hotel (zucht) en op een stuk papier in het chinees laten schrijven ” Kan u mijn digitale foto’s op een vcd zetten” en dat deed de truuk, want ze knikte onmiddelijk van Ja, het koste 20 yuan en duurde een half uurtje. Kijk, daar hebben we tenminste wat aan, en dat ging als een speer, kon zien dat ze het vaker deden. Ze hadden de meeste lol met naar mijn foto’s te kijken toen ze dachten dat ik het niet zag, maar ja.. pech. Privacy in China is toch een onbekend iets, dus dat hoort er bij.
Daarna door naar de apotheek. Ik was al bijna 2 weken niet naar toilet geweest, dus ik moest wat hebben om me op gang te helpen, maar , weer hetzelfde probleem. Dus ik weer terug naar het Hotel….. en me chinees-engelse woordenboek gehaald, en toen snapte ze wat ik wilde. Het eerste doosje waar ze mee aan kwam, zat een Engelse bijsluiter bij en was voor ernstige koorts, en tegen diahree, dus precies het tegen overgestelde. De tweede kwam al in de buurt, en de derde poging was goed volgens de verkoopster, maar toch maar even iemand uit het Hotel de bijsluiter laten lezen voor ik wat in nam, want die was alleen in het Chinees. Overigens is het homeopatische chinese medicijn, dus kan het geen kwaad. Enfin, na al deze beslommeringen, was de dag al een heel eind gevorderd, ben daarom even een stuk gaan lopen in een park maar al snel begon het te regenen, dus ben maar gaan eten en nu aan het i-netten.

Ook China kent zerfkinderen

Ik heb lopen dubben of ik een 4-daagse trip per paard zou gaan doen, naar een berg van 5000 meter hoog. Die trip was volgens horen en zeggen prachtig, slapen in tenten, en machitge uitzichten en zo. Maar met dit weer… dus besloot om dat deze keer over te slaan. Het regen seizoen is hier bijna ten einde, dus als ik over een week of 4 hier weer terug ben om naar Tibet te gaan, dan zal ik het nog eens overwegen.
Overigens was ik toen ik vanochtend wakker werd snot verkouden, en heb heerlijk de chinese manier gevolgd. Elke keer als ik mijn neus voelde kriebelen heb ik hem openlijk op straat geleegt. Een neus gat dicht houden en blazen maar. En dan het liefst voor iemands voeten natuurlijk. Nou kan ik niet zo goed mikken, dus dat ging nog wel eens mis haha, lekker terug pakken die chinesen, moeten ze maar niet zo vies doen de hele dag.
Ik heb TV op me kamer, en er is een TV zender in China die in het Engels is, dat is CCTV9, een kanaal van de overheid, met propaganda en leuk nieuws, maar ook af en toe een nieuwsbericht, dus zo blijf ik een heel klein beetje op de hoogte van de wereld.
Chendu is een van de weinige steden in China waar het tuteren verboden is. Dit is een hele verademing, want het is echt heel prettig wandelen in deze stad. Het is erg rustig, en dat maak je in geen enkele andere Aziatische stad waar ik geweest ben mee. Ook zijn er weinig brommers, en heel veel electrische fietsen. Jaa, uitvinding hoor. Die fietsen zijn iets breeder dan een normale fiets frame, en gaan niet super hard maar ze zijn hier erg populair, en ik kan me dat wel voorstellen. Misschien iets voor de NL markt.
Morgen ga ik een trip boeken, waarmee ik eerst 4 uur met de bus moet, en dan 3 dagen/nachten met een boot. Ik ga dan de zgn ‘ three gorges’ bezichtigen, dat zijn drie doorgangen van een rivier door hoge bergen heen, en schijnt erg spectaculair te zijn. Ik houd jullie op de hoogte.