20031100 – November 2003 , Jaisalmer (India)

29 November 2003, Jaisalmer
Geplaatst op Saturday 29 November @ 16:54:57 GMT+1 door casper

Jodpur is wel een leuke stad moet ik zeggen. Ook het Haveli guesthouse is een klasse apart. Ze hebben zelfs live entertainment bij het breakfast. Zat ik vanochtend rustig te ontbijten op het dakterras van dit Haveli Guesthouse in Johpur, zie ik uit mijn ooghoek ineens wat bewegen. Ik kijk naar links, zit er een joekel van een aap op de rand van het muurtje van het dakterras (nog geen 2 meter van me verwijdert) mij aan te staren met zo’n blik van… ‘wat doe jij hier jochie’. Ik schrok wel, want het beest was kwa lichaam wel een meter hoog, en had een staart van wel 1,5 meter. Na mijn eerte schrik, draaide ik naar rechts om mijn buren, een stel uit New Zeeland, op de aap te wijzen. Ik riep, –look at this monkey–, en draaide me terug naar de aap, die er dus niet meer was. De twee dachten dat ik ze voor de gek aan het houden was, ze keken me wat raar aan.

Ik stond op en keek naar benee, geen aap te zien, maar gelukkig, toen ik om de hoek keek, kwamen er in volle vaart een hele tros apen op me af. De New zeelanders zagen het ook, het waren erge mooie beesten, en ze gingen rustig op dezelfde balkonrand zitten met z’n 4’en.

Jodhpur is een lekkere chaotische stad, ik mag het wel

Mooi gezicht. Maar, duty calls, en dus na het ontbijt de bus naar Jaisalmer genomen. De rit duurde 5 uur. Jaisalmer is een dorpske aan de Pakistaanse grens. Het is zo spectaculair door twee dingen. Het fort boven op de berg (jaja, forten genoeg in deze regio) en het feit dat het aan de rand van de woestijn ligt. En dan bedoel ik de echte woestijn, met van die mooie zandduinen.

De trip was dan ok erg mooi, en het groen werd steeds schaarser, maar als ik de foto’s op de site gezet heb zal je het vanzelf zien. Morgen boek ik een tochtje (incl een overnachting in de open lucht) met kameel door de woestijn. Ik houd u op de hoogte.

(zo… dit verhaal was kort en krachtig)

30 November 2003, Jaisalmer(2)
Geplaatst op Sunday 30 November @ 17:55:18 GMT+1 door casper

In Jaisalmer staat een Fort. Boven op de berg, midden in de stad. Het stadje is verder niet zo groot. Het fort word gewoon bewoond, het staat vol met kleine huisjes met platte daken, ala Jezus in Nazareth of zo.

Het fort van Jaisalmer, uitgelicht in de avond schemer

Het doet allemaal erg Arabisch aan, wat op zich ook weer niet zo raar is. Immers ligt Jaisalmer tegen Pakistan aan… en dan is het midden oosten ook weer niet zo ver. Jaisalmer ligt aan de rand van de woestijn. Ik wist niet dat het daar zo koud kon zijn snachts. Rond de 12 graden, erg koud voor hier hoor. Ik weet het, in NL lach je er om, maar op de een of andere reden is het hier koud als het 12 graden is. En dan loop ik nog gewoon in mijn truitje, lopen de India’ers in een dik winter jack, met handschoenen en dan ook nog een deken om hun hoofd, dat is wel erg lachwekkend.

Omdat ik maar een dun dekentje had, werd ik vroeg wakker van de kou. Besloot maar vroeg op te staan om de zons opgang te fotograferen. Ik had die iets vroeger ingeschat, dus liep ik een uur in het donker buiten te wachten op die koperen ploert, onderwijl al trappend in de koeien stront (haha, en dan maar denken dat wij met onze honden stront een probleem hebben).

Van boven op het Fort een mooi uitzicht over de stad

Ik ondekte een soort buitenste ring aan het fort, die bijna over de bergwand heen hing, en die bijna het hele fort rond liep, maar normaal niet publiekelijk toegangkelijk was. Echter vond ik een ingangetje, en ik liep dus lekker rond die gang, met aan de ene kant de hoge muren van de huizen van het Fort, aan de andere kan de kantelen en de gaten om hete pek of olie of zo door te gieten.

Al wachtend op de zon liep ik dus rond in die gang, en toen het licht werd schrok ik ineens van een gast, die lekker openbaar zat te kakken boven een van de gaten voor het pek. Ik deed maar net of ik niks zag, maar 5 meter verder zat er weer een, ik was duidelijk in de kak gang beland. Er was in het het Fort nog geen riolering (ja open goot langs de weg) en men had dit dus als kak-oplossing gevonden. Ik vond het wat genant, weet niet waar ik dan naar toe moet kijken, omhoog, andere kant uit of wat. Risico is dan dat je in de stront trapt, of erger, in een gat en dan op je bek gaat.

Op een gegeven moment kwam ik blijkbaar bij de dames afdeling, want er zat een oud wijf van minstens 80 op haar hurken, en die begon me te gillen als een speenvarken, dus ik ben maar pleite gegaan, foto’s van de zonsopgang had ik tocht al.

Mooi aangeklede ruiters in Jaisalmer

Verder vandaag een fiets gehuurd en wat rond het stadje/dorp gefietst, wat info over de kamelen tocht ingewonnen en toch maar besloten niet in de woestijn te slapen (mij te koud) en er gewoon een dag tochtje van te maken morgen.
Ik slaap in het Milenium guesthouse, dat gevestigd is in een huis wat volgens mij wel 1000 jaar oud is, met hele smalle en kleine trappen gangetjes, sluipddoor gangetjes om bij je kamer te komen, en een heel fraai dakterras (vanwege het uitzicht, want het terras zelf is 3x niks).

Het dakterras zelf was niks bijzonders, het uitzicht des te meer

Alles toch, want geen deur sluit, en vele ramen hebben geen glas, vandaar ook de koude. Warm water voor de douche moet je aanvragen, er word dan een vuurtje met hout gestookt onder een soort boiler. Op zich niks mis mee, maar de waterdruk is zo slecht dat het druppelsgewijs uit de douche komt, dus de enige oplossing is een emmer vol laten lopen en dan met kleine bakjes over je hoofd te gieten.
Morgen middag en avond op tocht in de woestijn, maar als ik op tijd terug ben bericht ik daar nog over.

Ook hier, mooie gebouwen