20031200 – December 2003 de laatste dagen in India

12 december 2003, Laatste loodjes
Geplaatst op Friday 12 December @ 12:33:20 GMT+1 door casper
[ Bewerken | Verwijder ]

Reis verhaal 2003 Nog 5 daagjes en ik zit in het vliegtuig. Beetje een onwezenlijk gevoel, kan er geen vinger op leggen. Aan de ene kant heb ik er zin in weer lekker thuis te zijn, lekker luxe, in verhouding met wat ik gewend ben hier in India. Lekker drop, kaas, koffie en vlees, lekker TV kijken, computeren etc. Maar ik weet zeker dat ik na 3 weken de kriebels weer krijg.
Ik zit momenteel weer in Varanasi, en doe eigenlijk niet zo veel. Dit ook omdat ik een erg slecht guesthouse heb en erg slecht slaap. Het is mijn eigen schuld, maar ik ben te lamlendig om te verkassen, daarbij gaat vanavond mijn trein naar Delhi. De matrassen waren bijzonder slecht, zelfs toen ik er twee op mekaar had gelegd, erg bobbelig, want ze waren zo oud vies en versleten dat er overal kapok (ouwe troep dus) uit kwam. Men had dit lekker door lakens bedekt, maar ik zag het natuurlijk toch, en voelde het bij het slapen, het was net een bobbelig stuk hout.

Varanassi, stad van stink steegjes (en ook heel veel leuke hoor).

Daarbij was het dakterras net boven mijn kamer, en de groep van 6 Israeliers zorgde er wel voor dat ik weinig slaap kreeg.
Ik zit overdag een beetje aan de Ganges rivier wat rond te kijken, er is altijd veel te zien. Als ze hier een dode verbrand hebben aan de Ganges rivier, gaat de familie door naar een ander Gat (zeg maar badplaats) en gaat ritueel baden om het lichaam te reinigen, daarna worden bij de mannen het hoofd kaal geschoren (op een klein plukje achterop na) en worden er offers e.d. gebracht bij de tientallen tempels die rond de gats zijn geplaatst. Dit resulteert allemaal in een chaotische drukte, want tussen al die mensen lopen de verkopers van al en nog wat, de charlatans, slangen bezweerders, bootritjes aanbieders (my name is hello boot). Je word dus continu lastig gevallen voor ‘ change Money’ , Hello Boot, en ‘Can i help you’, ‘You want to buy hasish of Mariuanha’ maar ik laat me niet kisten en heb leuke antwoorden verzonnen.
Morgen zit ik weer in Delhi, en dan moet ik proberen nog wat leuk dingen voor vrienden en familie te kopen, maar dat valt niet mee. Alles is hier of kitsch of niet bruikbaar in Nederland, maar ik zal me best doen wat origineels te vinden.

Nog even wat losse flodders

In de trein zat ik rustig te zitten, hoor ik ineens een gekrijs achter me oor, alsof er iemand dood stond te gaan. Ik keek verschrikt op, staat er een vieze zwerver, met een stompje als been (net onder knie afgezaagd), bloedig verband er nog om, als een gek keihard AI1 AI! AI! AUW! te schreeuwen (onderwijl zijn hand ophoudend). Nou, hij wilde attentie, en dat kreeg ie ook, maar ik was zo geschrokken dat ik hem maar geen geld gaf. Daarbij was dat bloedig verbandje volgens mij ketchup.

In de bus van Patna naar Jansi zaten er twee Duitsers in de bus (hij met ringbaardje en kaal van achter, zij zwaar opgemaakt met een bleek wit gezicht. Ze liepen toen ik aan kwam lopen al boos te schelden omdat de bus zo gammel was (en dat was ie ook wel, maar wat verwacht je in India), en terwijl ik mijn rugzak op het dak van de bus aan het leggen was, werd hij wit heet, want op zijn ticket stonden twee stoelnummers, maar in de bus waren die nergens te vinden, dus hij wist niet waar die moest zitten (dat maakt in India niet zo veel uit, je gaat gewoon ergens zitten). Maar de goeie man ging helemaal over de rooie, scheise dit en scheise dat, haha, lang geleden dat ik zo gelachen had.

Op de stations in China (en ook Bangladesh en India soms trouwens) gebeuren rare dingen op de stations. Kom je op een station aan met de trein, komen er allemaal ventjes met grote hamers die met deze hamer op de wielen van de trein slaan. Aan de hand van het geluid wat er dan uit komt, doen ze iets wel of niet, maar het ziet er allemaal heel vaag uit.

Er zijn veel mensen die niet tegen India kunnen. Zoals de twee Canadezen die ik ontmoete, ze hadden zo de mening… India, leuk maar nooit meer. Verschillende mensen, andere meningen, en das maar goed ook. Zo vonden ze Thailand weer een super land, iets waar ik het absoluut niet mee eens kan zijn. De twee Canadezen vonden het maar niks dat ze niet overal bier konden krijgen (een ervan had Duitse voorouders…) en dat het stonk, vies en lawaaierig was. Ook hadden ze nog geen aardige Indiase mensen ontmoet, en vonden ze de bevolking maar irritant. Precies het tegenovergestelde van wat ik denk (op de viezigheid en zo na dan). Zeker, ik kan me voorstellen dat sommige mensen niet tegen het constante gezeur van Riksja rijders, irritante verkopers en charlatans en zwervers kunnen. Ik kan langzamerhand er redelijk tegen (alhoewel ik ook wel eens uit me slof schiet).
Zo probeerde ik in Delhi paar dagen geleden een auto-riksha (dat is er een met een motor) te krijgen die me naar een winkelcentrum bracht, en allemaal probeerde ze me naar een of ander toeristische prullaria winkel te brengen waar ze 50 roepies commissie van kregen. Ik heb de meest debiele excuses gehoord. Het winkelcentrum waar ik naar toe wilde was niet open vandaag, was te ver weg, was tijdelijk gesloten.. bla bla. Zo heb ik 12 of 13 van die lui weer weg gestuurd. Toch, als je daar door kan prikken is het ook wel weer leuk.
Ook is het dat elke keer als je ergens stil gaat staan om bijvoorbeeld in je boek of op een kaart te kijken, er iemand op je af komt om je, of openlijk of via een lulverhaal, naar zijn winkel wil hebben etc. Maar ondanks dit alles, is de bevolking aardig, en vind ik India een avontuur.

Sinds ik de Indiase grens ben overgestoken zijn de muggen weer prominent aanwezig. Ondanks dit, me klamboe nog niet gebruikt, maar wel een hele bus muggenspray. De mensen hier slapen altijd helemaal onder de dekens/lakens, hoofd dus ook. Ik dacht altijd dat het tegen de kou is, maar ik vermoed nu dat het tegen de muggen is.

Ik heb in India nog nooit echt vies gegeten. Wel onhygiënisch, en ook wel eens wat minder lekker, maar nooit vies.

In veel landen hebben ze moeite met het spellen van de Engelse taal. Ik zal kijken of ik nog wat voorbeelden weet, maar net moest ik wel lachen om de champignons op de menukaart van Jaya Guesthouse in Varanasi, dat waren must-rooms geworden.

Omdat de India’ers voor 80% verslaafd zijn aan beetle-nuts, een noot met een licht verdovende/verslavende werking die je uren in je mond houd maar waarvan je niks moet doorslikken, of aan kauw tabak, loopt men hier dus de hele dag met een volle bek met spuug die niet doorgeslikt mag worden maar uitgespuugd. Nu moet je dat niet te snel uitspugen want dan is het effect weg, dus je snapt dat je met een bek vol zooi, je moeilijk kan praten. Toch lukt het ze om het te doen, alhoewel vaak onverstaanbaar, het effect is eigenlijk wel komisch. Met de lippen getuit, om niks naar buiten te laten lopen, bek beetje omhoog gewezen, praat men dan met elkaar alsof ze een hete aardappel in de bek hebben.

Ik moest in Patna bij een kennis van een kennis op bezoek, het was een student die in een klein kamertje woonde (echt 2×2). Eerst zag ik een rat door de kamer heen lopen, en later zag ik hem de ratte/muizen keutels van het bord vegen waar ie daarna wat zoete dingen op legde om mij te presenteren. Aaaaahhh.

Ik heb altijd een aversie tegen Fransen gehad, dit sinds ik meerdere malen in Frankrijk zelf, erg slechte ervaringen heb gehad met het volk aldaar (bot, chauvinistisch, onvriendelijk etc). Nu tijdens mijn jaar reizen ben ik heel wat meer nationaliteiten tegen gekomen, dit met goed en slecht gevolg. Je haalt heel vaak het rot volk er zo tussen uit, en, hoe verbijsterend het ook klinkt, het zijn vaak de zelfde nationaliteiten. Ondanks dat de Fransen nog steeds hoog in het vaandel staan, blijken de Israëliërs toch nog even wat asocialer te zijn. Behalve dat ze vrijwel allemaal aan de drugs zitten de hele dag (geen geintje, ik dacht dat we in NL erg waren, maar dit slaat alles) zijn ze onvriendelijk, onsympathiek, luidruchtig en erg egoïstisch. Ik weet dat ik generaliseer, want er zullen best aardige Israëliërs zijn. Helaas ben ik die nog niet tegen gekomen. Je zou haast medelijden voor de Palestijnen gaan krijgen.

Omdat er zoveel thee (chai) in India word gedronken, en dit dus vrachtwagen ladingen met plastic/papieren bekertjes produceert, is men langzaam aan het overstappen op zon gedroogde klei kopjes, die je na het drinken gewoon op de grond kapot gooit. Heel vaag, want bij een goed thee standje liggen dus een hoop scherven, maar het is wel een stuk milieu vriendelijker.

Het beeld wat de gemiddelde India-er (maar ook in vele andere landen trouwens is dit zo) van Nederland heeft is dat we de hele dag in de koffieshop zitten (ze kennen dat woord dus overal) om lekker drugs te gebruiken, en verder de hele dag geen stront uitvoeren. Behalve dat dit voor een deel van onze bevolking misschien wel klopt, lijkt het me geen positief beeld van ons landje.

In ons land wordt het frituren als slecht voor de gezondheid gezien. Het is vet en verhoogt ons gewicht en cholesterol gehalte. Als dit inderdaad zo is vraag ik me af waarom de India-er hier dan geen last van heeft, immers word een groot gedeelte van hun voedsel gefrituurt. Wie het weer, mag het zeggen.

In veel plaatsen is geld van toerisme de belangrijkste bron van inkomsten, zo ook bijvoorbeeld in Jaisalmer. Als je eenmaal betaalt hebt, ben je niet meer belangrijk, want men gaat op zoek naar een volgende melkkoe. Zo was de checkout time in vrijwel alle Hotels in dit gehucht 9 uur in de ochtend. Zo vroeg heb ik het nog nooit mee gemaakt, men beweert dat men dan al vele nieuwe gasten kan krijgen rond die tijd (ja duh). Op zich verder niet zo een heel groot probleem, maar om 8 uur was er nog geen water om je mee te wassen (niet koud of warm) er was geen elektra, en een plek om te ontbijten was om 8 uur ook niet te vinden. Wel word je rond die tijd al lastig gevallen door taxi chauffeurs en andere irritante lui. Duidelijk een zaak van…. betalen en aftaaien.