20040603 – Juni 2004, Pakistan, land van terroristen?

26 june 2004, Pakistan, land van terroristen?
Geplaatst op Friday 25 June @ 06:49:47 GMT+1 door casper

Als je me nu vraagt wat ik van Pakistan vind, nu nadat ik het land een maandje heb doorkruist moet ik antwoorden dat ik er gemengde gevoelens over heb. MAAR, het is absoluut niet het land wat de media ons doet laten geloven, het is geen land waar alleen terroristen en vage mannen met lange baarden leven. Lees maar eens wat ik van Pakistan vind….

Pakistan heeft goede en slechte kanten, dat heeft elk land natuurlijk, maar deze zijn wel erg uitgesproken. De negatieve zijn de volgende:

-In de zomer, zeker in het zuiden, is het veels te heet. Tenminste, voor mij. Met temperaturen rond de 50 graden kan ik niet veel meer presteren. Alles is dor en droog, zanderig en stoffig. Niks voor mij.

-Godsdienst speelt een veel te grote leven in de gemeenschap. Iedereen zijn godsdienst hoor, maakt me niet uit, maar hier gaat het te ver vind ik. Godsdienst bepaald hier alles, maar dan ook alles. De tijd van opslaan en slapen, wat men aan kleding draagt, zelfs tot in welke positie men in bed slaapt. De regels zijn strikt en iedereen gehoorzaamt er aan, het is de gewoonste zaak van de wereld, men weet niet anders. De Allah Akbar (oproep om ter gebed te gaan) is zeer aanwezig overal 5x per dag, er zijn vrijwel geen vrouwen op straat, praten over sex is taboe en alcohol alleen verborgen en hoogst illegaal. Mensen die me kennen weten wat mijn mening is over Godsdienst, en in dit land wordt mijn thoerie bewezen. Jammer.

-De wegen zijn ERG slecht. Alhoewel niet zo erg als in India zijn ze toch niet prettig om te rijden. Men doet er veel aan om het te verbeteren, maar ik denk dat ook hier veel van het geld in de verkeerde zakken verdwijnt. Met als gevolg slechte kwaliteit wegen die na een jaar al vol kuilen zitten. Rijden is dus geen plezier, maar een zware baan.

-Dit volgende geld speciaal voor het noorden. Er wordt daar overal om geld gevraagd. Dit is erg vervelend, vooral ook omdat veel jongeren soort van eisen dat je geld geeft, en als je dat niet doet, krijg je een steen voor je auto of kop. Ze staan dan langs de kant van de weg te zwaaien of het internationale gebaar met duim en wijsvinger te maken. Stop je niet, dan krijg je een steen naar je auto. Stop je wel dan word er geld gevraagd.
Kinderen van Pakistan, ik heb niet zo veel geld in mijn auto gestopt zodat jullie het als stenen doelwit kunnen bombarderen. Ik ben er echt vaak kwaad om geworden.

-Als laatste vond ik een aantal gebieden in Noord Pakistan erg onprettig. Er heeste een vijandige stemming tegenover buitenlanders, je zag er veel pistolen en geweren, en het voelde aan als een constante dreiging.

Nou denk je misschien, wat een rot land. Maar ik heb er een maand lang ontzettend veel plezier gehad. Want Pakistan kent meer goede kanten dan slechte, hier noem ik er een paar:

-De Pakistani´s zijn bijzonder gastvrij en aardig. Het is me erg vaak gebeurt dat ik uitgenodigd werd gewoon op een bakkie thee of zelf op het middag of avond eten. Vaak hoefde ik in restaurants niet te betalen, want men vond mij een gast van het land. Bij tolwegen werd ik meestal doorgewuifd zonder dat ik de portemonnee hoefde te trekken, ik was gast, ik hoefde niet te betalen. Soms stond ik met de bek vol tanden, omdat ik niet wist hoe ik mensen moest en kon bedanken, zo gastvrij, zo vriendelijk, dat vinden we hier in Nederland niet meer hoor.

-Pakistan heeft erg mooie natuur. In het zuiden de mooie droge zandbergen, de woestijn (kan ook mooi zijn) en in het noorden de uitlopers van de Himalya, die zijn uiteraard mooi.

-Toch maken de mensen van Pakistan een bezoek aan het land zo boeiend, met hun geheel andere cultuur dan bij ons in het westen, geheel andere manier van denken, hun manier van leven en laten we hopen dat dit zo blijft en dat niet onze westerse manier van leven word overgenomen door de bewoners van dit land. (Maar ik ben er bang voor).

Kortom, in elke land heb je slechte mensen. Ook in Nederland worden moorden gepleegd, zijn er terroristen en slechte mensen. Maar maakt dat het hele land slecht. Absoluut niet. De negatieve aandacht die Pakistan in de wereld media heeft gehad de laatste jaren doen geen recht aan het land, en dat is jammer.