20050100 – Naar Delhi (india) lijmsnuivertjes en andere apen

20 Januari 2005, Delhi, Visa jacht en lijmsnuivers
Geplaatst op Thursday 20 January @ 08:50:38 GMT+1 door casper

Zondag 9 januari 2005. Was vanochtend rond 12 uur van Raison naar Manali gereden, dat is maar 24 km dus zo gepiept, en in Manali was het tijd voor de laatste voorbereidingen voor de lange tocht door Pakistan en Iran heen. Afspraak voor morgen bij de ‘garage’ gemaakt om mijn olie te verversen, mijn transmissie olie te checken (dat zit op een rotte plek, moet je voor onder de auto) en mijn mistlichten te maken die het niet meer doen. Ook wilde ik nog een tube kit kopen om lekkages en andere nood reparaties te doen (en ik weet zeker dat ik dat nodig zal hebben onderweg). Ook hoopte ik dat mijn site het weer deed zodat ik wat leesvoer kon uploaden en wat mails kon beantwoorden. Zowaar was mijn site weer in de lucht maar Hotmail kon ik niet benaderen (al 4 weken niet vertelde de man van het internet cafe) dus e-mail kon ik niet beantwoorden.

Stonden zowaar twee vragen op mijn site over mijn reis, die zal ik bij deze trachten te beantwoorden. Een van de vragen was, als je kookt, wat kook je dan. Tja, dat is heel divers, ik maak vaak een (lekker) stukje kip, met wat gebakken aardappels en verse groente, ook al omdat kip vaak als enig vlees te krijgen is. Ook chow mein of fried rice en spaghetti gaat erg vaak op het bord. Chow mein is gebakken noodles met groenten en stukjes vlees indien voorradig, Fried rice eigenlijk hetzelfde maar dan met rijst. De spaghetti is altijd wel heel lekker, alhoewel nu mijn geraspte kaas op is en ik eens kijken moet of dat hier ergens te krijgen is. Trouwens, de spaghetti is ook op, heb alleen nog wat macaroni uit Bombay.
Verder ontbijt ik vrijwel altijd in de camper, meestal gewoon brood, geroosterd op het gasfornuis, met wat kaas en/of jam, en een bakkie thee er bij. Als het te krijgen is eet ik ook wel yoghurt met muesli, maar die yoghurt is hier niet altijd zo lekker. Af en toe een gebakken eitje erbij doet het goed voor de variatie. ‘S middags maak ik meestal een bakkie cup-a-soep, waar ik er een ton van had meegenomen, met evt wat restjes van de vorige avond of wat samosa (Indiase gefrituurde bladerdeeg met als vulling meestal groente en aardappelen, en kost maar 2 roepies per stuk) die ik langs de weg haal, of wat andere Indiase gefrituurde freubels, soms weet ik echt niet wat ik eet, en regelmatig gooi ik het ook weg omdat het niet lekker is of omdat ik de kwaliteit niet vertrouw. Toch is over het algemeen het Indiase eten erg lekker, en in de avond eet ik ook vaak buiten de deur. Dat is hier heel normaal en niet duur, voor 2-5 euro eet je je het schompes. Wel jammer is dat ze hier geen rundvlees hebben, zelfs varkens vlees is erg moeilijk te krijgen, dus kip is meestal de enige oplossing (want geitenvlees vind ik niet zo geweldig). En omdat Brox ook graag kip eet koop ik vaak een kilo kip in de ochtend (kosten tussen de 60-90 roepies, oftewel tussen de 1,20 en 1,80 Euro), snij er voor me zelf de mooi stukken borst af, en kook voor Brox de rest, samen met rijst en later bijgemengd met wat hondenvoer en of andere dingen.

In restaurants, tja, ik wijs vaak maar wat aan, want een menu hebben ze meestal niet en het is dan ook vaak een verassing wat je krijgt. Erg vaak is het groente met pannenkoekjes en evt een stukje vlees er bij (kip dan). De pannenkoekjes gebruik je dan als een soort grijper, je scheurt er een stuk van af, pakt daarmee een stuk groente en stopt dat in z’n geheel in je mond. Met een beetje oefenen is dat goed te doen en maak je je vingers niet vies. Meestal is de groente best lekker, wel wat aan de spicy kant, en de kip, ach… kan ik ook maken.
Verder zijn dingen zoals frisdrank, chips, nootjes e.d. goed te krijgen overal, verse groente kan je overal kopen, en wat er is, is natuurlijk seizoen afhankelijk. Nu zijn er veel bloemkolen, witte kool, een soort lange radijzen (niet lekker) en verse erwtjes. Ook tomaten en uien en komkommer zijn volop te krijgen, en in de steden zelfs groene paprika en champignons. Dus, een beetje goochemerd flanst snel wat in elkaar met al dat aanbod.

Ondertussen nu ik dit typ is het al 16 januari, zondag zelfs, en ik sta momenteel geparkeerd vlak bij de Pakistaanse ambassade in New Delhi. Heb daar met veel pijn en moeite de toezegging gekregen dat ik maandag mijn Visa op kon halen. Wilde ze me eerst niet eens geven, omdat ik volgens hun niks te zoeken heb in dat land, maar na wat aandringen kon ik, als ik een ‘letter of recommendation’van de Nederlandse ambassade zou hebben, een visa krijgen. Het was vrijdag ochtend, en zaterdag en zondag zijn de ambasades dicht, dus ik als een speer naar de Nederlandse ambassade die gelukkig niet zo ver weg zat, en na wat aandringen hebben ze de twee brieven (ook een voor de Iraanse ambassade) ter plekke voor me gemaakt. Koste wel liefe sommetje van 30 euro, maar ja, moest het toch hebben. Als een gek met de brief terug naar de Pakistaanse ambassade, formulier ingevuld en de hele zooi inclusief paspoort en flink wat geld, bij de Pakistani’s achtergelaten voor de nodige stempels. Ben benieuwd hoe lang ik krijg, want ze deden erg moeilijk.
Ik heb de laatste paar dagen op mijn vaste stek op het New Delhi Railway station gestaan, maar had deze keer erg veel last van zwervers die me lastig kwamen vallen met bedelen. Misschien mijn eigen schuld. De eerste die kwam bedelen was een vrij jonge zwerver, en hij kwam eten vragen toen ik net zat te ontbijten, en die heb ik toen mee laten eten. Waarschijnlijk heeft die rond gebazuind en heb sinds dat moment kwamen er hele trossen met idioten langs. Op zich lastig maar nog wel te doen daar ik toch niet zo veel in de auto was, maar op een gegeven moment werd de sfeer grimmig omdat er eentje bij zat die aan de lijmsnuif (of eigenlijk is het hier correctie-vloeistof-snuif) zat, en zo over de rooie ging dat ik de hond op hem af stuurde. Dat werkte wel maar hij heeft op een afstandje een uur lang staan te schreeuwen, en later zelfs een steen gegooide naar de camper. Ben er op de fiets achterna gegaan en heb hem in de kraag gegrepen en naar de politie gebracht, maar de volgende dag liep ie er gewoon weer en verontschuldigde ie zich wel. Had echter geen zin in al die ellende, dus mijn auto verplaats richting de Pakistaanse ambassade. Het is daar een wijk vol met kantoren en ambassades dus wel wat rustiger wat aandacht betreft en ik sta naast een groot (Nehru) park waar de hond lekker te keer kan gaan, maar dan is er weer een heleboel verkeer. Het is ook nooit goed hé.
Op maandag middag om 5 uur mijn paspoort met visa (voor een maand) opgehaald, das 50% vast geslaagd. In de nacht toch lekker geslapen op het plekje naast het park, alhoewel er om 4 uur in de nacht iemand op de deur klopte. Ik hoorde het, maar Brox snurkte gewoon lekker door (prima waakhond, blaft pas als ik hem wakker maak), en zonder de deur open gedaan te hebben (want dat leek me om 4 uur in de nacht niet zo een goed idee) bleek het een idioot te zijn die me vertellen wilde dat ik hier niet mocht parkeren. Hem beleeft doch dringend vermeld dat als ie me niet liep slapen ik de hond naar buiten zou sturen waarna de man afdroop. Houd wel in de gaten dat er in India veel berovingen plaats vinden, meestal met een vuurwapen, en daar had ik niet zo’n zin in die nacht. Sorry, het klinkt saai, but that’s me…
In de ochtend op naar de Iranese ambassade en mijn auto illegaal voor de deur geplaatst. Het was er niet druk, alleen wat buitenlandse toeristen (raar, Iran is blijkbaar geen populaire bestemming). Een stel uit Zwitserland die in Goa waren geweest en een Fransman die ik ook op de Pakistaanse ambassade al ontmoet had, die met zijn hier in India gekochte Enfield Bullet motor terug naar Frankrijk wilde rijden (hij liever dan ik). Ook nog telefonisch contact met Niels gehad, een Belgische gast die ook met de motor hetzelfde traject aan het doen was. Die contacten vind ik belangrijk om dat ik liever het stuk Quetta-Iraanse grens niet alleen rijd. Ik bedoel, zal het wel doen als het niet anders is, maar een tweede rijder (of meer) er bij geeft toch wat meer security. Ze hebben in die contreien net weer eens een gasfabriek opgeblazen, dus helemaal rustig is het echt niet daar. Er gaan zelfs geruchten dat Osama er zit, nou ja, als ik die tegen kom zal ik ieder geval wat extra gas geven en ‘per ongeluk’ de controle over het stuur verliezen.
De beste Iraanse ambassade had een weke nodig voor mijn Visa, er zit niks anders op dan nog langer hier in Delhi te wachten. Ik kon de maandag erop terug komen, dan moest ik geld gaan storten bij een bank, om dan dinsdag ochtend mijn visa op te mogen halen. Na lang zeuren werd mij een visa van twee weken toegezegd, terwijl ieder ander maar een week kreeg, ik mocht dus echt wel in mijn handen klappen.
Na de ambassade maar mijn auto weer op het station geparkeerd, en op dinsdag wat in een taxi rondgereden op zoek naar een betere parkeer plek, op woensdag naar kahn market geweest (in de ambassade buurt) en veels te veel geld uitgegeven aan Ipod spullen, lekkere dingen, en luxe items. Ook een katapult en een flinke erwten schieter gekocht om me van apen en ander tuig te verlossen. Ook wat geïnformeerd voor nieuwe banden, ze vragen 100€ per stuk gemonteerd en gebalanceerd, best wel duur. Zal straks op het net eens gaan kijken of dat te duur is, anders wacht ik wel tot in Pakistan of zo.
Donderdag de was laten doen en naar Super Bazaar geweest, maar die was gesloten wegens een staking (al twee maanden). Dus, tijd om te i-netten. En daar ik een snel adresje gevonden heb, wie weet kan ik er wat foto’s op plakken.

Nagekomen bericht

Het is al weer de 19e, maar ik heb niet zo erg veel te vertellen dus houd het even kort. Ik zit al bijna een week in Delhi, en moet het nog 5 dagen uithouden. Helaas duurt het steeds erg lang voor je een Visa geregeld hebt, maar je hebt ze nodig dus er zit niks anders op dan wachten.
De Pakistan visa is binnen, ik zit nu nog op die van Iran te wachten, en die jongens hebben daar een week voor nodig (*zucht*).
Ik sta ondertussen geparkeerd in Para Ganj op het New Delhi Station, en dat is erg lawaaiig en viezig, en heb nu erg last van bedelaars en apen. Tja, is weer eens wat anders, moet zeggen dat de apen zich beter gedragen dan die zwervers. Apen stinken, maar zwervers nog erger, en die kloppen ook op de stomste tijden op mijn deur voor eten of geld. Er zitten veel kinderen tussen, dat is wel een heel sorry gezicht, en ook die kids zijn allemaal verslaafd aan het snuiven van lijm of andere spul (typ-fout-correctie-vloeistof is erg in hier). En dan bedelen om eten, als je ze dan eten wilt geven willen ze alleen vaak geld hebben, dan weet je hoe laat het is. Al om erg triest gezicht, ik heb er geprobeerd eentje van de ondergang te redden, maar zoals met alle junkies…. niet te vertrouwen helaas..
Vul mijn tijd maar met nutteloze dingen, zoals het kopen van nieuwe banden, weghouden van de apen met mijn katapult, camper onderhoud, winkelen, hond wandelen etc. Ik zal binnenkort een wat meer gedetailleerd verhaal plaatsen, nu weten jullie ieder geval waar ik ben en wat ik doe.
Your friendly ghost
Casper