20061000 – Eind oktober 2006, zalig Dewali

Eind oktober 2006, Happy Dewali
Geplaatst op Thursday 02 November @ 00:36:07 GMT+1 door casper

Reis om de wereld vanaf 2006 Dit jaar viel Dewali in India op 21 oktober. Dewali is waarschijnlijk het grootste, maar ieder geval het leukste, Hinduïstische feest van het jaar (tenminste, in zover een hinduistisch feest leuk kan zijn, want hindu’s houden van geluid en drukte). Het duurt officieel 5 dagen, het hoogtepunt is echter op de bewuste avond van 21 oktober.
De hele week hebben zich er winkeltjes gevestigd op stoepen, in steegjes en in vrijwel elke ongebruikte hoeken en gaten. Ze maken het toch altijd al drukke straatbeeld van de gemiddelde Indiase stad of dorp nog een factor drukker. In deze tijdelijk extra winkeltjes (lees eigenlijk een soort markt kraampjes, maar vaker nog wordt de waar gewoon op de grond uitgestald) worden allerlei prullaria verkocht.

Op de eerste dag van Dewali wordt elk huis grondig schoongemaakt. Op z’n India’s dan hé. Stoepjes worden extra goed geveegd, muren worden geklakt en ik heb zelfs hier en daar een paar mensen een open riool schoon zien maken (maar de vieze zwarte drek die er uit kwam werd gewoon op straat gedonderd). Dat kalken gaat overigens gewoon over de oude eventueel aanwezige verf heen, zonder ontvetten of schoonmaken dus dat houd het echt geen jaar vol. De stoepen voor de huizen worden met een soort krijt in vakken verdeeld en beschilderd, dat ziet er wel erg leuk uit.

Op de stoepjes worden vakken gekrijt.

Op dag twee van het feest wordt er wat nieuws gekocht. Vandaar dus ook die winkeltjes. Liefst iets nieuws wat lang meegaat, omdat men op dag drie namelijk de Puja doet, dat moet geluk en rijkdom brengen en het nieuw gekochte zal hierdoor extra lang meegaan.

Dag drie is het hoogtepunt van het feest. In de ochtend wordt er gewassen in de gore beek , rivier of meertje sloot of put. Deze zijn dit jaar extra goor omdat er het hele jaar nog geen regen gevallen is. De meeste meertjes zijn dus opgedroogd en diegene die er nog wel zijn, zijn echt goor. In de avond wordt er Puja gedaan. Ik ben bij zo’n Puja geweest en het is een typisch Hindu gelegenheid. Ieder huishouden doet Puja, en het betekend zowat het zegenen van het nieuwe jaar om geluk en rijkdom af te dwingen. Er worden dan tig kaarsjes aangestoken (lees walmende olie kaarsjes), wierook afgestoken en vervolgens met allerlei rituelen en gebeden richting goden om het geluk af te dwingen. Ondertussen is het kleine huisje een walmende rookmassa geworden en staat alles zo blauw dat je mekaar bijna niet meer kan zien. Er wordt vage voedsel korreltjes van suiker en vermoedelijk rijstemeel uitgestrooid over plaatjes van goden die aan de muur hangen, wierook onder hun gezichten gehouden en rond gedraaid, de grond wordt aangeraakt met voorhoofd, de gebruikelijke rituelen die kenmerkend zijn voor Hindu’s.

Walmende vetlampjes in kleine huisjes.

Dan wordt er met verf en de vingers de woorden ‘Geluk”op de muur van het huis geverfd en daarna wordt er iets (mieren) zoets eerst gezegend en dan gegeten, waarna dan eindelijk de walmende kaarsjes voor het huis gezet worden, liefts in de gekruite vakken op de stoep, zodat de goee geesten de eg naar je huis kunnen vinden. Hierna mogen eindelijk de rotjes en vuurpijlen afgestoken worden. Omdat alle huishoudens dat doen is dit alles een tering herrie vergelijkbaar met onze nieuwjaars nacht, en een leuk gezicht zo op die in vakken verdeelde stoepjes in het donker van de nacht. Iedereen loopt dan in het dorp rond en wenst mekaar happy Dewali, en als je niet oppast krijg je een rotje of strijker tussen je benen geworpen.

Op de vierde dag van Dewali wordt er gebeden om water en voorspoed. Helaas begint dat bidden om water al om 5 uur in de ochtend, niet zomaar in een tempel maar nee, de hele gemeenschap moet het horen dus via grote megafoons. (het was dus weer een vroegertje vanochtend). Mensen komen uit de omliggende dorpen naar het grotere dorp in troepjes, meestal per tractor. Men draagt elk een pauwen veer en gaat langs huizen om te dansen en via die dans om water te vragen aan de goden. Deze dansende mensen mogen niet praten, alleen maar dansen. Verder worden er dansen opgevoerd die variëren van ritmische dansen tot vecht dansen met stokken..

Dansen en bidden om water.

De laatste dag van Dewali is de broer-zus dag. De broers gaan allen op bezoek bij hun zus, die dan een tikka plaatsen bij hun broer (tikka is de gekleurde stip op de voorhoofd). Deze symboliseert de kracht van God, en geef de broer kracht. De zus wordt vaak afgescheept met wat zoetigheden of een mooi kledingstuk. Ook vandaag worden er weer genoeg rotjes afgestoken, dus je snapt, ik ben blij dat Dewali over is….