20061200 – Begin december 2006, Agonda (India) paradijs?

Begin december 2006. Paradijs?
Geplaatst op Sunday 10 December @ 03:27:10 GMT+1 door casper

Nu ik al weer een dag of 10 op het strand van Agonda sta kan ik wel de balans opmaken. Helaas is die niet helemaal wat ik er van verwachte, maar ja, lees het vorige verhaal, India is NOOIT wat je verwacht. Er zijn een aantal verschillen met vorige keer, 2 jaar geleden, toen ik hier paradijs op aarde ontdekte. Ten eerste was ik er in September, veel eerder dan nu. Het regen seizoen was toen eigenlijk nog niet eens voorbij (alhoewel ik weinig regen gehad heb) maar dat betekende wel dat er nog geen toeristen waren. Zowel westerse als Indiase, en vooral die laatste zijn niet prettig om te hebben. Ten tweede was dit strand niet zo populair, en is er in die twee jaar daar wel wat aan veranderd. Er zijn vele kleine hotelletjes ontsproten in de omgeving, kleine winkeltjes, enfin, het begin van Agodolinos dus. Dit bengt allemaal drukte met zich mee en mensen die op geld belust zijn. En dan gaat het hard achteruit hoor.

Om te beginnen moet ik even 50 roepies per dag betalen om hier te mogen parkeren. Dat is toch redelijk absurd, zeker gezien het feit dat je er niks voor krijgt (ja een zee en strand en palmen, maar die zijn niet van de land eigenaar) en gezien het feit dat lokalen of niks of heel weinig hoeven te betalen. Verder, en dat is het aller ergste, komen er busladingen met lokale toeristen die gewoon je hele dag vergallen. Ik kwam hier voor rust en ontspanning, maar het gebeurt vrijwel dagelijks dat er een of meerdere bussen met bijvoorbeeld scholieren of nog erger boeren uit het platteland binnen komen rijden. Ze parkeren dat het liefts pal naast je (er is ruimte zat maar ja), op verzoek van parkeer iets verder wordt gewoon onbegrepen gelachen. Vervolgens worden uit de auto grote speaker boxen gehaald (gistere uit een schoolbus met versterker, accu en een halve disco installatie) die dan vervolgens op max volume gedraaid word. Het geluid is verschrikkelijk, teveel bass, teveel treble, de muziek is bijna niet meer te horen van de vervorming. Dan draait men ook nog eens jank muziek (het klinkt al gejank en het is om te janken) en als klap op de vuurpijl komen er dan de flessen drank en kook gerei uit de auto (bij de scholieren was de drank afwezig) en naarmate de drank vloeit word men luidruchtiger, er gaat gezongen worden, gedanst en al lallend gaat men dan de avond te gemoet. En vergeet niet, dit gebeurt dan allemaal zo’n 5 meter van mijn auto vandaan. Enige verzoeken tot rust worden afgedaan met zinnen als ‘het strand is van iedereen’ en ‘jij bent toch geen eigenaar’ en dan lallen we nog wat harder.

Stel dronken plattelandsboeren naast mijn auto… en een lol….:-(.

Het klinkt nu allemaal kommer en kwel, maar zo erg is het natuurlijk ook niet. Gelukkig gaan deze ‘toeristen’ tegen zonsondergang allemaal weg, en dan blijven er de buitenlandse auto’s over (er staan nu al 5 campers) en is het hier heerlijk toeven. Ook in de ochtend is het hier weer paradijs. In de nacht daalt de temperatuur tot wel 17 graden, en de vochtigheid maakt het dan heerlijk koel. Er zijn vrijwel geen muggen of andere beesten, wat spinnetjes motjes e.d. Ook zitten er veel apen en lopen er uiteraard koeien en wat honden en varkens , maar verder is het hier dan heerlijk rustig. Toch heb ik besloten om overmorgen (dinsdag) dit plekje te verlaten. Ik heb mijn auto gepoetst en uitgemest, wat kleine schades herstelt, wat onderhoud gedaan en natuurlijk mijn eigen tank bijgeladen. Ook verwacht ik een flinke toename van westerse toeristen. Vorig jaar schijnt hier met de kerst bijna 20 campers gestaan te hebben, daar zit ik niet bepaald op te wachten. Niet dat ik er problemen mee heb maar als ik Europeanen wil zien blijf ik wel thuis. En India ‘ers (op de toeristen na dan) zie je hier niet.
Ik heb kontakt met een Indiase familie hier. In Goa zijn de mensen voornamelijk christelijk, en de tweede keer dat ik daar op bezoek ging kreeg ik alle foto’s van de begravenis van de heer des huizes te zien. Die was 2 jaar geleden aan iets onduidelijks overleden (het zal wel drank zijn, want dat wordt hier nogal veel verorbert, en dan zeg ik het netjes) en er waren hele series met foto’s van het opgebaarde lichaam, huilende familie erom heen, kinderen die het uitschreewde van angst en verdriet, allemaal erg onsmakelijk. En wat zeg je dan bij dat soort foto’s. Als je trouw foto’s te zien krijgt (ook erg) kan je nog oh en aahh zeggen, maar je kan moeilijk bij een lijkfoto iets van ‘ ow wat een leuke foto’ zeggen.

Dus, dinsdag middag ga ik langzaam richting Managlore afzakken, om dan vervolgens linksaf richting Bangalore en Vellore te gaan en daar mijn vrienden in Sumaitangi te gaan opzoeken. Daarna ga ik dan een rondje Tamil Nadu doen, om vervolgens weer langzaam omhoog te gaan rijden (maar dan zijn wel al ergens in januari).

En dan wel alle sooi laten liggen natuurlijk.

Ik ben nu voor de vierde (of is het vijfde) keer in India. In het begin vond ik het een machtig land, en dat is nog steeds wel zo. Toch is India een land dat niet altijd makkelijk is voor de buitenlander. Ja, als je 14 dagen op het strand van Goa gaat liggen is dat makkelijk zat, maar rondreizen zoals ik…. Er zijn echt periodes dat ik me afvraag wat ik hier nog doe. De India’er kan het bloed onder mijn nagels vandaan zuigen.
Toch hol ik niet weg, zoals ik bijvoorbeeld in China heb gedaan. Waarom? Om daar achter te komen heb ik eens een lijst gemaakt met positieve en negatieve punten van India vanuit mijn optiek. Ik vergeet er vast een hoop, en op sommige punten zal ik ook vast generaliseren maar ala. Heb je commentaar, toevoegingen of opmerkingen dan hoor ik het graag. Wat ik niet leuk vind aan India:

Het stink er op veel plaatsen naar pis en afval.
India’ers kennen absoluut geen privacy
Men kent geen stilte, herrie maken is een must.
Men heeft absoluut geen respect voor de medemens.
Men heeft geen respect voor natuur.
Men heeft geen hygiënisch gevoel.
Men heeft weinig gemeenschap gevoel en nog minder gemeenschappelijke organisatie.
Men pist overal in het openbaar, ook al is er een toilet 10 meter verder.
Men is veels te nieuwsgierig.
Ze stellen steeds dezelfde vragen (waartussen hele domme).
Men probeert je altijd af te zetten.
Men ziet een buitenlander als een lopende pin automaat, houd je hand op en er komt geld uit.
Het verkeer is bijzonder chaotisch.
De wegen zijn over het algemeen slecht
Als de weg goed is vragen ze veel tol.
Men heeft geen notie wat een toerist wel/niet leuk vind.
Je wordt erg veel en vaak lastig gevallen
De india’er is een super burokraat
Men geeft vaak prijzen excl btw maar vergeet dat te melden.
Bijna alles draait uiteindelijk om geld
De india’er houd van cricket
Er zijn hier veel Israeliers
India’ers kijken met hun handen.
Alles wat niet nagelvast is is gemeenschappelijk bezit.
Men neemt geen Nee als antwoord.
Er is geen serieus gesprek te voeren met een India’er.
Men denkt een super wereld macht te zijn.
Als je iets negatiefs over hun land zegt zijn ze snel gekrenkt.
Als je vrienden maakt komen ze altijd om geld vragen
Men wil allemaal naar Nederland toe en men wilt dat je helpt.
De india’er kan alleen maar zijn baan doen, iets anders kan ie niet.

Jeming, dat zijn een hoop negatieve dingen. Als ik dat zo terug lees lijkt het me het beste dat ik het land spoorslags verlaat. Toch doe ik dat niet. Laten we eens kijken bij de positieve zaken van India:

Men is altijd vrolijk
Men wordt vrijwel nooit boos
Men is altijd vriendelijk
Het eten is altijd erg lekker
Men is geïnteresseerd in de buitenlander
Het is hééél anders dan europa
Het is lekker weer
Het is goedkoop (nog)
India is altijd verassend
De mensen zijn vaak super aardig.
Het land is inmens gevarieerd
De godsdienst is erg boeiend en vredelievend
Er spreken veel mensen Engels
Een buitenlander heeft een speciale status
Men heeft altijd tijd voor een praatje
De India’er wast zich elke dag.
Er is een hechte familie cultuur.
De mensen zijn erg warmhartig
India heeft iets geheimzinnigs, iets spannends.

Ik kan me voorstellen dat de niets vermoedende lezer bij sommige punten denkt van …. Huh, waar heeft ie het over, en als dat zo is wil ik best wel eens een punt uitleggen hoor, laat maar horen via mail.
Goed, het kan dus zijn dat ik een poosje niet de beschikking over mail heb en dus geen nieuwe verhalen kan/wil plaatsen, maar houd de moed er in, er komen echt wel weer lellen van verhalen aan J