20080600 – Juni 2008, Blabla uit Pokhara (Nepal)

Eind Juni 2008, Blabla uit Pokhara (Nepal)
Geplaatst op Sunday 22 June

Ik heb niks te melden en toch een hoop. Moet natuurlijk wel mijn ei weg schrijven, mijn ervaringen eruit gooien, anders verdwijnen ze in het zwarte gat der vergetelheid, en dat is zonde. Nu dus gewoon nog wat opmerkingen, bedenkingen en ervaringen in het rumoerige Nepal. Niks spannnends, maar wellicht toch boeiend.

Translate to any language, choose your language here above..

In Nepal worden veel Chinese dingen verkocht. Logisch natuurlijk, de landen grenzen aan elkaar. Helaas is vrijwel alles imitatie. Ik had geen idee dat er zoveel nagemaakt werd. Dat de bekende North-Face jassen die hier in Nepal op elke hoek worden verkocht niet echt waren dat is bekend (en ook logisch voor een prijs van 15 euro) , maar er is meer, veel meer. Zo stond ik in een elektronica winkel met Leo, die zocht nieuwe oortelefoontjes voor zijn muziek geval. Na 5 verschillende te hebben geprobeerd zeg ik ‘probeer die originele Apple dingen, die zijn wel goed’… waarop de verkoper zegt… nee, dat zijn geen originele maar imitatie. Let wel op, in origineel lijkende verpakking, Apple logo er op en alles. Maar het kan nog sterker.
Ik houd van een bepaald chinees snoepje. Die zijn niet makkelijk te vinden dus had er wat zakken van ingeslagen in Pokhara. Toen ik in Kathmandu deze snoepjes ook zag, voor een 25% betere prijs kocht ik ook maar twee zakken. Die avond kon ik het niet laten om er een paar te eten maar bah, die smaakte heel anders. Terug in Pokhara bestuurde ik ze eens goed, bleken het imitatie snoepjes te zijn. Kijk maar, als het is net een ‘zoek de 5 verschillen’ puzzel.

Hetzelfde, maar toch anders

Heb ik jullie al verteld over mijn evolutie theorie? Nee he, daar moeten we maar snel eens wat aan doen.
Ik geloof stellig in evolutie. Het enige wat mijn geloof daar in zou kunnen veranderen is als bewezen werd dat de mens lang geleden op aarde is gezet door een ander buitenaards volk, maar daar ga ik nu even niet van uit. Mijn idee van evolutie is dat er héél lang geleden simpel leven op aarde ontstond, waarschijnlijk door een komeet. De eencellige beestjes zijn onze voorvaders. Maar hoe komen we van eencellige beestjes aan mensen? Heel simpel, door wat we nu afwijkende geboortes zouden noemen. Laat ik als voorbeeld de vis nemen, die plots bij een van zijn eitjes een soort van afwijkend kind kreeg, eentje die ook adem kon halen in de lucht. Of de aap die een kind kreeg met een ‘kromme rug’ wat het in staat stelde om rechtop te lopen. Deze afwijkingen zijn stappen in de evolutie. Het kind met de ‘kromme rug’ blijkt veel beter te kunnen lopen dan de op vier poten lopende aap en plant zich dan ook voort. De evolutie ging dus steeds in sprongetjes en het heeft natuurlijk héél lang geduurd voor we zijn waar we nu zijn.
Deze evolutie is gebaseerd op twee belangrijke dingen. Een is variatie. Evolutie maakt op allerlei fronten kleine stapjes, een van die fronten heeft geleid tot de mens. Twee is het principe van de stapjes, dus zeg maar afwijkende nakomelingen, die zich dan verder ontwikkelen als een nieuwe soort.

Alles leuk en wel, echter zijn wij nu bezig evolutie te stoppen. Elke afwijking in menselijke geboortes, afwijking in plant of dier word door ons als onwenselijk gezien en afgemaakt (geaborteerd, omgezaagd, weg gemaaid). Tweede grote probleem is dat we met z’n alle bezig zijn de variatie danig in te perken. Hele dier/planten soorten worden om zeep geholpen. Natuurgebieden worden om zeep geholpen, het aantal dier en planten soorten worden elk jaar drastisch minder. Ook zijn we wereldwijd ons best aan het doen om iedereen en alles hetzelfde te maken, hetzelfde te laten eten, hetzelfde te laten ontwikkelen. Ik bedoel de ontwikkeling van de mens in Bangladesh is millennia heel anders geweest dan de ontwikkeling van de mens in zeg Europa. Zou best kunnen dat er uit een van de twee volkeren een nieuwe stap in de evolutie zou komen. Maar, we zijn ten eerste hard bezig om het volk in Bangladesh hetzelfde te maken als het volk in Europa (dezelfde voedsel patronen, dezelfde omgang met andere, zelfs dezelfde tv programma’s hehe), en tegelijkertijd zouden we, als bij zwangerschap onderzoek blijkt dat er een afwijking is, de zwangerschap beëindigen. Met andere woorden, we zijn bezig de evolutie te stoppen. De overheersing van de westerse maatschappij is natuurlijk wel een deel van evolutie (de sterkste overwint) maar misschien wel tegelijkertijd de ondergang daar van.

Over evolutie gesproken, dit is Leo (uit Mexico)
Ik vermoed dat er in de (nabije?) toekomst een epidemie zal komen die het gros van de mensen uit zal roeien. Alleen een aantal zal overleven. Dat zullen diegene zijn die, vanwege evolutionaire reden immuun zullen zijn voor deze epidemie. En dat is dan een evolutie stap.

Nog zo maar wat dingen uit de krant in Nepal. Opmerkelijk is dat Nepal het land van water is. Denderende rivieren klieven door het land, regen, smeltend sneeuw, het komt met bakken uit de bergen. Toch is er een tekort aan water, vooral in de grote steden. Schoon water bedoel ik dan. En dat is al jaren zo in dit land en redelijk onbegrijpelijk. Zo stond er in de krant dat het nieuwe water beleid, Kathmandu in 11 districten heeft opgedeeld. Sommige districten krijgen eens in de twee dagen wat water uit de lijding, maar meer districten eens in de drie of vier dagen, en sommige zelfs maar eens in de 7 dagen. En dan heb ik het niet over een volle dag water, nee, een paar uur, soms zelfs maar 3 kwartier. Er is een district dat eens in de 7 dagen, 45 minuten water krijgen…. tussen 2 en 3 uur in de nacht. En dan moet je weten dat de meeste huizen geen kraan hebben maar bij de gemeenschaps kraan water via jerrycans, kruiken en emmers moet halen. Zo’n hele wijk in 45 minuten bedienen gaat natuurlijk niet, en al helemaal niet om 3 uur ’s nachts.
Maar, het is niet alleen water wat een probleem is en blijft in Nepal. Nog steeds staakt Jan en alleman voor de meest domme reden (en soms minder domme redenen). Zo zijn hier de brandstof prijzen in verhouding erg laag, maar toen de regering probeerde die wat op te krikken (er is maar een staats-olie maatschappij) lag in no-time het hele land plat door stakingen en weg blokkades. Er reste de wat slappe regering niets anders dan de prijs verhoging weer ongedaan te maken.
Kopen voor een dure prijs en weer verkopen voor een lage, dat houd je niet lang vol. Duurde niet lang voor de olie maatschappij de rekening aan India niet meer kon betalen, resultaat, vrijwel geen leveranties meer, benzine tekort, lange rijen voor de pompen. Dat heeft een flink aantal maanden geduurd, en nu heeft de bevolking eindelijk door dat het zo niet langer kan. Eindelijk heeft de regering dan nu toestemming gegeven voor het verhogen van de benzine prijs. Het kost nu 100 roepies (1 euro) per liter. Gevolg is wel dat de bus maatschappijen en vervoersbedrijven nu ook hun tarieven mogen verhogen, iets wat in het verleden onherroepelijk tot het dicht gooien van alle wegen zou lijden. Zo zijn er meer voorbeelden van dommigheid van de bevolking of wellicht het niet goed verkopen van beleid van de overheid en het voor elke scheet demonstreren van burgers.

Himalayan Times van 12 juni. Modder en zand komt uit de kraan:
In het district ABC zijn bewoners gestopt met het drinken van water uit de kraan nadat er modder, zand en in een geval zelfs een kiezelsteen uit de kraan kwam. Ongeveer 10.000 huishoudens zijn de dupe. De waterleiding maatschappij geeft de schuld aan de 40 jaar oude waterleiding die aan het roesten is. Vanwege te weinig geld kan het probleem niet worden opgelost.

Himalayan times van 12 Juni.
Butwal. Consumenten hebben het kantoor van Nepal water maatschappij in Butwal belaagd en via kettingen op slot gedaan. Dit van zowel het kantoor als de kas afdeling. De protesterende mensen, veelal studenten eisen dat er drinkbaar water uit de kraan komt. Er is meestal geen water, melde men, en als er water is, is het vies en bruin van kleur. De water maatschappij legt uit dat het probleem ontstaat omdat de levering van electra steeds onderbroken word zodat men geen water uit de waterputten kan pompen.

Himalayan Times , 15 juni. Kathmandu.
De koning heeft het paleis verlaten. (Nepal is sinds kort een republiek, en de koning is aan de kant gezet). Echter, hij heeft geprobeerd de auto, die zijn vader van Hitler had gekregen, te verdonkeremanen. De auto, een Daimler Benz uit 1938, stond binnen de muren van het paleis. Midden in de nacht kwam er een kraanwagen om de auto het paleis uit te takelen maar de security liet de wagen niet toe. Men wil van het paleis een museum maken en de auto zal een van de pronkstukken worden.

Himalayan times, 12 juni.
Hetauda.
4 mensen zijn in het verkeer omgekomen in 3 verschillende ongelukken gisteren en vandaag. Dhr X werd op zijn brommer door een vrachtwagen geschept en overleed ter plekke. Zijn familie blokkeerde 15 uur lang de (enige) oost-west highway. Ongeveer op dezelfde plek werd de volgende dag de 7 jarige Mangal door een vrachtwagen geschept en overleed ook ter plekke. Zijn familie blokkeerde in protest dezelfde (snel) weg vanaf 6 in de avond. Om 3 uur de volgende middag werd de weg vrij gegeven, maar 3 uur later blokkeerde dezelfde mensen opnieuw de weg. Verder kwamen er twee mensen om die in een jeep met mensen die frontaal op een vrachtwagen botste.

Even een foto om het luchtig te houden
Himalayan Times, 13 juni.
Oosten van Nepal last van stakingen. De steeds populairder wordende trend om wegen te blokkeren ten einde je stem hoorbaar te maken, resulteerde in erg veel overlast voor inwoners van het oosten van Nepal. Zeven districten in het oosten hadden last van een of andere vorm van blokkade in de afgelopen maand. Stakingen/blokkeringen duurde tussen de 30 minuten en 30 uur. In de afgelopen maand waren er maar drie dagen stakings/blokade vrij.

The Kathmandu times. 13 juni.
Taxi chauffeurs blokkeerden de weg in Maharajgunj vandaag, omdat een van hun collega’s afgelopen week door een gewapende man werd neergestoken. Hij werd dood verklaard in het lokale ziekenhuis nadat hij geen medische aandacht kreeg omdat niemand de 500 roepies onderzoekkosten (5 euro) kon betalen.

Himalayan Times van 21 juni.
Kathmandu. Studenten en vervoersbedrijven blokkeren hoofdwegen in en rond Kathmandu.
Studenten blokkeerden hoofdwegen omdat de regering de bus tickets gemiddels met 25% heeft verhoogd. De transporteurs blokkeerde andere hoofdwegen omdat ze claimt dat de regering de prijs op eigen houtje heeft verhoogd en omdat ze 25% niet genoeg vinden. De vakbond van transporteurs heeft verder een staking aangekondigd voor onbepaalde tijd vanaf morgen in en rond Kathmandu. De studenten vakbond heeft een nationale staking afgekondigd voor 27 juni.
Zou jij in dit oh zo wonderschone land willen wonen? *zucht*

Gisteren waren er erg veel voetbalspelers op het veld waar ik stond, terwijl het donderdag was, normaal gesproken een schooldag. Bij navraag bleek een 10 jarig meisje te zijn verkracht ergens, en alle scholen doen dan uit protest de deuren dicht. Misschien voor een dag, misschien voor een week, niemand weet het. De schooldeuren waren ook al een week gesloten omdat er geen schoolboeken waren, twee weken gesloten vanwege gewone vakanties, een week gesloten vanwege examens, een dag gesloten vanwege de verjaardag van de een of andere bekendheid. Heb het idee dat de Nepalese kids meer thuis zitten dan op school. Zo kom je er niet. Nepal.

Wilde einegenlijk langzamerhand Nepal gaan verlaten, dus besloot de 22e even flink wat boodschappen te gaan doen voor de rit. Vlees (vooral rund, want dat kan je in India niet krijgen) en verse groenten, wat blik groente en zo, allemaal prettig voor onderweg. Toen ik bij de bushalte stond en er maar geen bus kwam besloot ik vast te gaan lopen, maar na 15 minuten lopen nog niks gezien. Bij navraag bleek vandaag landelijk alle bussen te staken. Pff, onverichterzake maar weer terug gelopen, zal het morgen maar weer proberen. Maar het wordt wel vervelend zo.

Had een gesprek met het Duiste meisje wat ik op de Poon Hill trek tegen kwam. Die werkte voor een bedrijf in Bangladesh dat deed aan ontwikkeling hulp. Nou heb ik wat met (of liever gezegd tegen) al die ontwikkelingshulp, dus ik begon het kind wat te jennen. Het bedrijf waar ze voor werkte was semi-overheid en probeerde de positie van de vrouw in Bangladesh te bevorderen. Leuk en aardig, maar, zo begon ik, waarom moet een westers bedrijf onze ideeen opdringen over de positie van de vrouw. Wij vinden dat de vrouw gelijk is aan de man, (en ik heb daar geen problemen mee,) maar in Bangladesh is dat niet zo. En dat is al eeuwen niet zo. Waarom moeten wij dan onze normen en waarden aan hun opdringen? Waarom moet dan een westers bedrijf hun gaan leren hoe wij vinden dat zij met hun vrouwen om gaan. Ik vind dat klinklare onzin. Laat die mensen zelf hun ontwikkeling bepalen. Ok, Bangladesh is niet zo ver ontwikkeld, maar wat dan nog. Is het daarom een slechter land? Dat er mensen honger hebben en erg arm zijn, ja dat is heel vervelend voor die mensen, maar dat is wel hun keuze. Dat de boel daar vrijwel elk jaar onder stroomt, dat doet het al jaren en jaren, en veel mensen houden daar rekening mee, leven zelfs van die overstromingen. Dat wij ze eens helpen door het bouwen van een dijk (of beter, door hun te leren hoe ze een dijk moeten bouwen), tja, daar kan ik nog wel inkomen, maar dat wij moeten gaan dicteren hoe zij hun vrouwen behandelen, dat vind ik onzin. Enfin, het aardige, maar zeer rechtlijnig denkend Duitse meisje had het op een gegeven moment niet meer en werd wat boos, maar mij er van overtuigen kon ze niet. Jammer, zo blijf ik anti ontwikkelingshulp.

Afgelopen nacht was het dan zo ver, de eerste wedstrijd van Nederland in de knock-out fase van het EK. Ik had nog geen wedstrijd gezien maar hoorde van alle kanten zulke ophemelende verhalen over het Oranje van nu. Nou neem ik dat meestal wel met een korrel zout want de Nederlandse pers noemt Oranje al kampioen als ze één keer de bal hebben weten te raken maar zelfs de buitenlandse pers deed lovend. De wedstrijd van Nederland tegen Rusland begon lokale tijd om half een in de nacht. De wekker gezet en om 12 uur mijn bed weer uit (ik ben een vroege slaper) en in het pikke donker door een verlaten Pokhara op naar een plek met een TV. De eerste kroeg waar ze de wedstrijd zouden laten zien had de TV niet aan en melde dat ze vandaag geen voetbal zouden laten zien. Een reden wilde ze niet geven.
Een paar honderd meter verder op zat Club Amsterdam. Ondanks dat alles hermetisch was gesloten hoorde ik binnen TV geluid en na wat kloppen op rolluiken werd ik binnen gelaten. Tezamen met nog 6 andere Nederlanders keek ik naar het oh zo fantastische Oranje. Bah bah. Het leek wel een elftal uit de jeugd D of zo. Enige communicatie tussen spelers leek niet bestaand en de Russen hadden duidelijk de betere kansen. Toen Nederland dan ook een goal tegen kreeg werd het voetbal van Oranje alleen maar paniekeriger. Met een ‘ieder voor zich’ mentaliteit en een dosis mazzel lukte het van Nistelrooy toch nog een (fraaie) goal te scoren. In de verlenging voelde je het debakel al aankomen. Het was puur slecht voetbal wat Nederland liet zien, zoals zo vaak de verwaande jongens die, als het ietwat tegen zit de koppen laten hangen, de druk niet aankunnen en er dan een zooitje van maken. Petje af voor Guus Hiddink, de coach van Rusland. Jammer voor Oranje, ik had beter kunnen weten.

Op maandag de 23ste regende het. En het bleef regenen. Mijn plaqn om desnoods met de fiets maar boodschappen te gaan doen viel dus in het water. Veranderde dus maar mijn plannen. Ik ga morgen de 24ste maar rijden en voor het wegrijden even langs de supermarkt met de auto.